Αρχική διεθνή “Το Κίεβο μετέτρεψε Τους ακροδεξιούς σε ήρωες”-Σεργκέι Κιριτσούκ, Μπορότμπα

“Το Κίεβο μετέτρεψε Τους ακροδεξιούς σε ήρωες”-Σεργκέι Κιριτσούκ, Μπορότμπα

Συνέντευξη στους Βαγγέλη Χρήστου και Σπύρο Θεοδωρόπουλο

 

Ο Σεργκέι Κιριτσούκ, εκπρόσωπος της οργάνωσης της ουκρανικής ριζοσπαστικής Αριστεράς Μπορότμπα, ξαναβρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα (το καλοκαίρι είχε επισκεφτεί και το Φεστιβάλ Resistance) για να συμμετάσχει σε εκδήλωση του Νέου Αριστερού Ρεύματος. Με την ευκαιρία αυτή, μίλησε στον Δρόμο για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την εκεχειρία.

 

Ποιον εξυπηρετεί η πρόσφατη εκεχειρία; Το Κίεβο, τη Μόσχα, τους αυτονομιστές;

Προσωπικά πιστεύω πως η εκεχειρία αυτή συμφέρει και τους δύο, καθώς και τα δύο μέτωπα θέλουν να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους. Οπωσδήποτε, όμως, δείχνει ότι ο ουκρανικός λαός έχει κουραστεί από αυτήν την κατάσταση και θέλει να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο. Βλέπουμε ότι οι δυνάμεις, οι οποίες θέλουν τον τερματισμό των συγκρούσεων κερδίζουν έδαφος στην κοινωνική τους απήχηση.

 

Οι αυτονομιστές, μετά τη συντριπτική ήττα της τελευταίας επίθεσης του Κιέβου, φαίνονταν ότι μπορούσαν να ανακαταλάβουν και άλλα εδάφη. Δεν νομίζετε ότι η κήρυξη της εκεχειρίας τούς ανέκοψε; Την επιθυμούσαν και αυτοί ή επιβλήθηκε από τη Μόσχα;

Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει τις δυνάμεις ώστε να έχει καθαρή πολεμική νίκη. Οπωσδήποτε οι ουκρανικές δυνάμεις –δυνάμεις της «ουκρανικής χούντας» τις λένε εκεί– είναι μεγαλύτερες και έχουν καλύτερο εξοπλισμό από τις δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας. Έχουν 50.000 στρατό με βαρύ εξοπλισμό, ενώ οι λαϊκές δημοκρατίες 15.000. Παρά το γεγονός αυτό, οι δυνάμεις του Κιέβου δεν κατάφεραν να πάρουν εδάφη τα οποία είχαν προγραμματίσει να πάρουν. Γι’ αυτό, η τακτική των δυνάμεων του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ήταν αρχικώς να οπισθοχωρήσουν, καθώς δεν μπορούσαν να υπερασπίζονται μια τόσο μεγάλη γραμμή άμυνας.

Αν οι δυνάμεις των Λαϊκών Δημοκρατιών περάσουν σε ευρύτερο, μεγάλου μήκους, μέτωπο θα αντιμετωπίσουν τις ίδιες δυσκολίες που είχαν και πρώτα. Και τώρα δημιουργείται ένα κοινωνικό πρόβλημα, καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν καταστρέψει υποδομές (δεν υπάρχει νερό, ρεύμα, τρόφιμα, δρόμοι καταστράφηκαν). Όλα αυτά πρέπει να ανοικοδομηθούν, ώστε ο κόσμος να μπορεί να ξαναζήσει εκεί, αφού πολλοί έχουν φύγει είτε προς την Ουκρανία είτε προς τη Ρωσία.

 

Ποια είναι η κατάσταση πνευμάτων στην υπόλοιπη Ουκρανία, ας πούμε στο Κίεβο; Συγκριτικά με την περίοδο του Μαϊντάν έχει υπάρξει κάποια μεταστροφή στα πνεύματα, με βάση τις εξελίξεις;

Δυστυχώς, ο πόλεμος ενδυνάμωσε τις εθνικιστικές, σοβινιστικές τάσεις, υπήρξε μεγάλη τρομοκρατία, κι έτσι πολλοί τώρα υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Κιέβου. Μπόρεσαν και μετέτρεψαν το δεξιό εθνικισμό σε ηρωισμό. Ο περισσότερος κόσμος δεν είναι ούτε δεξιοί ούτε αριστεροί, αλλά πολλές δεξιές οργανώσεις συμμετέχουν στις συγκρούσεις εναντίον των Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Αυτούς τους παρουσιάζουν σαν ήρωες, λέγοντας πως αγωνίζονται για τα συμφέροντα της Ουκρανίας.

A man walks past a destroyed railroad bridge which fell over a m

Εκλογικά, τα πολιτικά εργαλεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων το Σβόμποντα και το Πράβι Σέκτορ συντρίφτηκαν (όπως επίσης και η Πατρίδα, της Τιμοσένκο). Πώς καταφέρνουν παρ’ όλα αυτά να παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στα πράγματα, στο ανατολικό μέτωπο;

Η άρχουσα τάξη χρησιμοποιεί τον φασισμό, τις φασιστικές δυνάμεις, όποτε θέλει και όπως θέλει. Έτσι, παρά το ότι το Σβόμποντα και ο Δεξιός Τομέας πήραν 1%, οργανωτικά ήταν έτοιμοι και ισχυροί. Το Σβόμποντα είναι αντισημιτική Δεξιά, ενώ ο δεξιός τομέας υποστηρίζει το Ισραήλ, δηλαδή η Δεξιά παίζει σε δύο ταμπλό. Η μία είναι παραδοσιακή αντισημιτική, ενώ η άλλη φιλοϊσραηλινή.

Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης του Κιέβου λένε, τώρα, πως η πολιτική του αερίου και η πολιτική του πόλεμου στις ανατολικές περιοχές είναι το ίδιο πράγμα. Ο πόλεμος της ανεπτυγμένης ανθρωπιστικής Ευρώπης εναντίον των αγρίων. Πολλοί στο Κίεβο λένε ότι στο Ντονέτσκ γίνεται μια προλεταριακή επανάσταση και το εννοούνε σαν κάτι πολύ κακό. Αυτός ο κοινωνικός σοβινισμός βοηθά την κυβέρνηση του Κιέβου να λέει ότι αγωνίζεται κατά των βαρβάρων, των αγρίων, και ότι ο πόλεμος γίνεται για καλό.

 

Από Δυτικά ΜΜΕ γίνεται λόγος για διάφορα «εγκλήματα» από την πλευρά των αυτονομιστών, δηλαδή απαγωγές, βασανιστήρια, εκτελέσεις κ.λπ. Έχετε κάποια εικόνα;

Η πιο καλή απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι να σας παραπέμψω στο άρθρο της Διεθνούς Αμνηστίας, μιας φιλελεύθερης οργάνωσης (Δυτικών, βέβαια, συμφερόντων), το οποίο αναφέρει τα εγκλήματα της ναζιστικής Αϊντάρ που συμμετέχει στην κυβέρνηση του Κιέβου. Το άρθρο αυτό περιγράφει τα εγκλήματα, τις δολοφονίες και τις βιαιοπραγίες που διαπράττουν οι σοβινιστές. Τις προάλλες, η γερμανική κοινή γνώμη έπαθε σοκ όταν είδε ότι οι δυνάμεις του Αϊντάρ είχαν ναζιστικά σύμβολα – τη σβάστικα και το σήμα των SS. Έτσι, προκλήθηκε μια αντίδραση στη Γερμανία, που εξαπλώθηκε τώρα και στην Αμερική.

Σχόλια

Exit mobile version