Μια επιστολή σχετικά με ρεπορτάζ για τα ΚΕΚ

Λάβαμε την ακόλουθη επιστολή από τον πρόεδρο του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ Γιάννη Αλαβάνο, σχετικά με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο φύλλο του Δρόμου, την οποία και δημοσιεύουμε μαζί με ένα μικρό σχόλιο:

Προς τον Δρόμο της Αριστεράς
Το άρθρο Χρυσοφόρες μπίζνες των ΚΕΚ στις πλάτες των ανέργων του Γιώργου Κατερίνη στο φύλλο της 20ής Ιουλίου είναι εξαιρετικά επιεικές και αφελές σε σχέση με το φαινόμενο που πραγματεύεται. Θα ήταν μεγάλη συνεισφορά αν γινόταν δημοσιογραφική έρευνα σε βάθος για το τι αποτελέσματα επέφερε η χρηματοδότηση με πόρους των ΚΠΣ και ΕΣΠΑ στα θέματα κατάρτισης, μέσω ή όχι, προγραμμάτων επιδότησης. Βαρέλι χωρίς πάτο, όπου βεβαίως τα χρήματα (και μόνο) πιάνουν τόπο.
Θα ήταν εξίσου ενδιαφέρον να αναλυθεί πώς ένα σύστημα που καταργήθηκε γιατί συνδέθηκε με μικρές και μεγαλύτερες «δυσκαμψίες»-υπόνοιες σκανδάλων, αντικαθίσταται από ένα άλλο, αυτό των επιταγών, που οδηγεί μαθηματικά στην απόλυτη απαξίωση των προγραμμάτων κατάρτισης και παράλληλα τα χρήματα διοχετεύονται στις ακριβώς ίδιες κατευθύνσεις, μέσα από μια πορεία ακόμα μεγαλύτερων στρεβλώσεων. Θα ήταν δημοσιογραφικά πολύ ενδιαφέρον να αναζητηθούν οι σκοπιμότητες που οδηγούν σε συγκεκριμένες επιλογές προγραμμάτων, πίσω από την οποιαδήποτε φραστική τεκμηρίωσή τους. Να συγκριθούν με τα προγράμματα που απορρίπτονται.
Το πιο σημαντικό, ίσως, θα ήταν να αναλυθεί ακόμα περισσότερο, γιατί σχετικά άρθρα έχουν γραφεί, ποιες θα μπορούσαν να είναι και ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις στην εκπαίδευση και τους αποφοίτους της, στην προοπτική σταθερής απασχόλησης των εργαζομένων, στην παραγωγή, από τα προγράμματα κατάρτισης και δια βίου μάθησης, που αποτελούσαν και αποτελούν βασικό στόχο της ΕΕ.
Ο συντάκτης του άρθρου διερωτάται, τι δουλειά έχει το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του ΤΕΕ (ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ) με το πρόγραμμα κατάρτισης για άνεργους δημοσιογράφους. Εάν έκανε τον κόπο να διαβάσει τη σχετική ενημέρωση θα έβλεπε πως το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ αντί προσφοράς ταξιδιού στη Σαντορίνη ή χρηματικού αντιτίμου προς τους καταρτιζόμενους, συνεισφέρει, μέσα από μια ομάδα δημοσιογράφων και μηχανικών, στην εξειδίκευση του προγράμματος, στις πλέον σύγχρονες μορφές άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Όπου ο ρόλος των νέων τεχνολογιών συνδέεται με τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Αυτή ακριβώς η ιδέα οδηγεί, κατά πάσα πιθανότητα, στη διατύπωση κοινής πρότασης προγράμματος κατάρτισης, από την ΕΣΗΕΑ, το ΤΕΕ και το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ.
Η προώθηση κοινών συνεργειών μεταξύ μηχανικών και άλλων κλάδων επιστημόνων και εργαζομένων, είναι μέσα στους σκοπούς του Ινστιτούτου.
Το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ είναι δημόσιος φορέας, με αμοιβές των στελεχών του αυτές που προβλέπονται για υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, με μη αμειβόμενο Δ.Σ., με μία μεγάλη ποικιλία εξειδικευμένων προγραμμάτων, που απευθύνεται εκ των πραγμάτων σε μικρό ακροατήριο. Δεν χρηματοδοτείται από το Δημόσιο, δεν του έχει εγκριθεί κανένα πρόγραμμα για χρηματοδότηση από οποιοδήποτε υπουργείο, το ΤΕΕ, στα χρόνια της κρίσης, δεν μπορεί να το ενισχύσει οικονομικά. Στην προσπάθεια για να προσφέρει υπηρεσίες από ένα επίπεδο ποιότητας και πάνω, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος στους εκπαιδευόμενους, δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη συμμετοχή του σε επιδοτούμενα προγράμματα (ακόμα και σε ένα περιβάλλον ανταγωνισμού, όπου δεν μετρά η προσφερόμενη υπηρεσία).

Γιάννης Αλαβάνος,
Πρόεδρος ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ

 

Και ένα σχόλιο του συντάκτη

Δεν αντιλαμβανόμαστε αν με την επιστολή αυτή ο πρόεδρος του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ μας ψέγει γιατί δεν κάναμε πιο ενδελεχή έρευνα για το ρόλο της κατάρτισης και των ΚΕΚ, ή μας λοιδορεί γιατί ασχοληθήκαμε και με τον αντίστοιχο φορέα του ΤΕΕ. Το ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο Δρόμος είχε πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο: ασχολήθηκε με ένα πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων δημοσιογράφων και ανέδειξε την κατασπατάληση (προς όφελος των ΚΕΚ) κονδυλίων που απευθύνονται σε ανέργους.
Σίγουρα το θέμα είναι μεγάλο και θα ήταν ευχάριστο αν φορείς, όπως το ΤΕΕ, αλλά και συνδικαλιστικά όργανα, όπως των δημοσιογράφων ασχολούνταν με το μεγάλο ζήτημα της κατάρτισης. Το ρεπορτάζ του Δρόμου σχολίασε μια πλευρά του συγκεκριμένου προγράμματος και αξιοποίησε γι αυτό τόσο απόψεις των ενδιαφερομένων ανέργων, όσο και θέσεις συνδικαλιστικών κινήσεων, όπως του Παρατύπως από την ΕΣΠΗΤ, το οποίο κριτικάροντας το πρόγραμμα σχολίαζε μεταξύ άλλων: «Ανάμεσα στα μαθήματα που απευθύνονται σε ανέργους περιλαμβάνονται θέματα όπως Η επιχείρηση και οι λειτουργίες της, Η δημιουργία μίας νέας δημοσιογραφικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, χρηματοοικονομικά επιχείρησης, Τιμολόγηση προϊόντων, “Aξιολόγηση επένδυσης ή ακόμα και μπίζνες πλαν με κατάρτιση και αξιολόγηση επιχειρηματικού σχεδίου. Λες και οι επιδοτούμενοι είναι… αποτυχημένοι επιχειρηματίες κι όχι απολυμένοι μισθωτοί δημοσιογράφοι!» (το πλήρες κείμενο στο: https://paratypos.blogspot.gr/2012/06/blog-post_25.html).
Δεν ξέρουμε αν ο πρόεδρος του ΙΕΚΕΜ κρίνει ότι αυτού του είδους τα γνωστικά αντικείμενα αφορούν άνεργους δημοσιογράφους και σε τελική ανάλυση αρμόδιοι είναι οι ίδιοι οι φορείς των δημοσιογράφων για να κρίνουν και να αποφασίσουν. Σε κάθε περίπτωση σεβόμαστε την άποψή του ότι το ΙΕΚΕΜ του ΤΕΕ «δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη συμμετοχή του σε επιδοτούμενα προγράμματα», αλλά διαφωνούμε (επιεικώς, αλλά όχι αφελώς) με τη λογική συμμετοχής ενός κοινωνικού φορέα στον ανταγωνισμό των ΚΕΚ, χρησιμοποιώντας μεθόδους, όπως εντυποδιανομή έξω από τα γραφεία των συνδικαλιστικών ενώσεων των δημοσιογράφων, για την προσέλκυση ταλαίπωρων επιδοτούμενων ανέργων.

Γ.Κ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!