Όταν η γενική τάση είναι να περάσει η ακαδημαϊκή κοινότητα στη λογική της αγοράς, δεν θα ξέφευγε από τον κανόνα το ιστορικό Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

Από το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011 προκύπτει ότι το έλλειμμα που σήμερα έχει φθάσει τα 8 εκατ. ευρώ (από 5,2 εκατ. που το άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση) θα εκτιναχθεί στα 10 ή και 12 εκατ. την επόμενη χρονιά, οδηγώντας σε πλήρη απαξίωση το ΙΓΜΕ και το ερευνητικό του έργο. Η οικονομική ασφυξία θέτει σε κίνδυνο και την ίδια την μισθοδοσία, ενώ έχει παγώσει η αποζημίωση 80 εργαζομένων που έχουν συνταξιοδοτηθεί (αφορά ασφαλιστήριο συμβόλαιο που έχει συναφθεί το 1989). Οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης (135 άτομα έχουν αποχωρήσει από την αρχή του 2009) σε συνδυασμό με το πάγωμα των προσλήψεων, έχει άμεση επίπτωση την απώλεια ερευνητικής εμπειρίας και την αδυναμία ανάληψης ερευνητικών προγραμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1999 το ΙΓΜΕ απασχολούσε 1200 άτομα για να φθάσει σήμερα στα 450.
Όπως καταγγέλλει το συνδικάτο των εργαζομένων οι προτάσεις για ερευνητικά προγράμματα λιμνάζουν, ενώ δεν μπορούν να υλοποιηθούν και έργα υπέρ τρίτων λόγω έλλειψης προσωπικού. Την ίδια στιγμή αμφισβητείται ο θεσμικός ρόλος του ΙΓΜΕ στην έρευνα των υπόγειων νερών, την γεωθερμία και σε μια σειρά άλλους ερευνητικούς τομείς. Κι ας υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, λόγω της αύξησης των τιμών των μετάλλων, για ερευνητικές δραστηριότητες, ή για την αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων που είναι μεγάλο κεφάλαιο για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Η έντεχνη διολίσθηση του ΙΓΜΕ προς τη… λίστα Πάγκαλου, μετά από όλα αυτά, φαντάζει λογική. Οι εργαζόμενοι, πάντως, ετοιμάζουν ένα πολύ έντονο πρόγραμμα κινητοποιήσεων.

Γ.Κ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!