Αρχική στήλες Όσα θάφτηκαν: Το ηθικό και το νόμιμο

Όσα θάφτηκαν: Το ηθικό και το νόμιμο

Με την τοποθέτηση του τέως δημοσιογράφου της Ελευθεροτυπίας, Δ. Τσιόρδα, στη διεύθυνση του πρωθυπουργικού γραφείου Tύπου ασχολήθηκαν μόνον ορισμένα blogs, που επικεντρώνονται στα ΜΜΕ.

Δεν θα έπρεπε. Το φαινόμενο έχει πλέον αναδειχτεί σε μία από τις «κατευθύνσεις», όπως λέμε και στο Πανεπιστήμιο, για τις προοπτικές της δημοσιογραφικής ελίτ. Δεν αφορά τη συνήθη ροή δημοσιογράφων σε βουλευτικές υποψηφιότητες. Αλλά την εμφύτευση υψηλά ιστάμενων στελεχών του εκδοτικού κατεστημένου σε στρατηγικές θέσεις του κυβερνητικού μηχανισμού.
Πού εντοπίζεται, όμως, το επιλήψιμο; Δεν ξέρει καλύτερα από τον οποιονδήποτε τη «δουλειά» ένας άνθρωπος του Τύπου; Ακριβώς περί αυτού πρόκειται. Η λέξη διαπλοκή τα λέει όλα και όσα «έσκασαν» για το αμαρτωλό τρίγωνο Παπανδρέου-Ψυχάρης-Εθνική Τράπεζα δεν χρήζουν του παραμικρού σχολιασμού. Την τεχνογνωσία τους αναλαμβάνουν να πουλήσουν, με το αζημίωτο, οι «Ρουσόπουλοι» στον καιρό του Μνημονίου. Το πώς κατέληξε ο πρώην εξ απορρήτων του Καραμανλή, που άνοιξε το δρόμο είναι γνωστό. Γιατί τον ακολούθησαν ο Γ. Μιχελάκης, ο Π. Καψής και ο Δ. Τσιόρδας; Άμα σε καλεί η πατρίς…
Εδώ, βέβαια, δημιουργείται και ένα νέο «σύστημα» γύρω από τον Λ. Παπαδήμο. Με τη στρατολόγηση επίλεκτων του πανεπιστημιακού μηχανισμού και των συγκροτημάτων των ΜΜΕ. Έχουν υπηρετήσει όλοι τους κραυγαλέα ή πιο διακριτικά όλες τις «καταστάσεις» της τελευταίας εικοσαετίας, που μας οδήγησαν ώς εδώ. Τώρα στελεχώνουν τη «δύναμη κρούσης» μιας δοτής κατοχικής κυβέρνησης, που με τη λεοντή του υπερκομματικού και του επαγγελματία θα επιδιώξει και το έργο του διεμβολισμού του δικομματισμού.
Αλλά η «δουλειά» δεν είναι ντροπή. Πού είναι το παράνομο για τον Δ. Τσιόρδα; Ενώ οι συνάδελφοί του στην Ελευθεροτυπία ζούνε το δικό τους δράμα και αγωνίζονται στις πιο αντίξοες συνθήκες, εκείνος διορίστηκε… Νόμιμα ώς εδώ, άρα και ηθικά: Ο ίδιος, 23 χρόνια πριν, αποχωρούσε από το Κ.Σ. της ΚΝΕ κατά την κρίση και διάσπαση που ξέσπασε με τη συγκυβέρνηση. Να πούμε ότι αξιοποίησε το αριστερό του παρελθόν στην καριέρα, που έχτισε στην αγορά των ΜΜΕ; Κοινότοπο μεν, αληθινό μάλλον. Πού είσαι νιότη να έβλεπες… Όλα ηθικά και νόμιμα και… χαρωπά. Ο νέος υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού διέρρευσε πως ο Παπαδήμος ήταν ο μόνος πολιτικός που έδωσε λεφτά από τη τσέπη του στα παιδιά που του είπανε τα κάλαντα. Άμα την ξέρεις τη δουλειά…

 

Σχόλια

Exit mobile version