Εντείνεται ο αναβρασμός στην υπό διάλυση δημόσια Υγεία

Οι περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων στα νοσοκομεία, με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, πυροδότησαν έναν πρωτοφανή αναβρασμό σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Την Πέμπτη, 2 Φλεβάρη, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη σε όγκο και παλμό συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, από εργαζόμενους των νοσοκομείων της Αθήνας και του ΕΚΑΒ, ενώ πραγματοποιήθηκαν και πανελλαδικά ανοιχτές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις  διαμαρτυρίας.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την ανατροπή των πολιτικών κυβέρνησης και τρόικας που καρατομούν μισθούς και δικαιώματα, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, άμεση ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος, το σταμάτημα της συρρίκνωσης των δημόσιων νοσοκομείων μέσω των συγχωνεύσεων και της κατάργησης τμημάτων και υπηρεσιών και γενναία χρηματοδότηση για ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων το 2012. Η πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων και συνελεύσεων εργαζομένων που είδαν στις εκκαθαρίσεις μισθών Ιανουαρίου διψήφια νούμερα, ανάγκασε και την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου να καλέσει σε πανελλαδική μέρα δράσης.
Στη συγκέντρωση της Αθήνας έξω από το υπουργείο Υγείας συμμετείχαν, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, πάνω από 1.500 εργαζόμενοι. Οι συγκεντρωμένοι διεκδίκησαν δυναμικά να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά κατά τη συνήθη πλέον κυβερνητική τακτική βρήκαν έξω από το υπουργείο παραταγμένες μεγάλες δυνάμεις των ΜΑΤ. Η οργή των εργαζομένων όμως ήταν τέτοια, που παρά την ένταση που δημιουργήθηκε, εισήλθαν στο αμφιθέατρο του υπουργείου και πραγματοποίησαν συνέλευση. Από τη συνέλευση, όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι γενικών συνελεύσεων, επιτροπών αγώνα, αλλά και εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση εκφράστηκε η θέληση να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας των υγειονομικών. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στα νοσοκομεία μοιάζει τριτοκοσμική. Όπως αναφέρεται σε κείμενο της συνέλευσης «οι εργαζόμενοι λιώνουν και εξοντώνονται καθημερινά από την εγκληματική υποστελέχωση, το κυκλικό ωράριο, τις βάρδιες, τις απλήρωτες εφημερίες, την παρακράτηση οφειλομένων ρεπό, την περικοπή των τακτικών απολαβών μας, την επιδρομή του ενιαίου φτωχολογίου στους μισθούς μας».
Απόφαση των νοσηλευτών είναι ο αγώνας να ενταθεί και να συνεχιστεί με συντονισμένες κινητοποιήσεις. Ένα χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι, πλέον, διευρύνονται οι διαδικασίες βάσης μέσα στα νοσοκομεία και ενισχύεται ο συντονισμός με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Και, φυσικά, κρίσιμο είναι να αναδεικνύονται τα ζητήματα που αφορούν την παροχή Υγείας, η οποία ολοένα γίνεται και πιο ακριβή και απρόσιτη για το λαό.

Γ.Κ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!