Αρχική κοινωνία Το ενδιαφέρον πείραμα της Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου

Το ενδιαφέρον πείραμα της Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου

Συναδέλφωση και αλληλεγγύη στη Μεσόγειο μέσα από τον αθλητισμό. Του Νίκου Ταυρή

Η δημιουργία και η λειτουργία της Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου μετά από πέντε μήνες είναι πλέον γεγονός. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που εδώ και μερικούς μήνες παίρνει σάρκα και οστά στην Κρήτη. Μέσα από το παγκόσμιο κύρος που εκπέμπει το όνομα του F.C. Barcelona, ενώθηκαν δυνάμεις από τα χωριά (περίπου 40 τον αριθμό) της περιοχής του Μονοφατσίου (νοτίως του Ηρακλείου) και συγκρότησαν έναν αθλητικό σύλλογο. Ο στόχος είναι πολλαπλός. Η Μπαρσελόνα Μονοφατσίου έρχεται να καλύψει ένα κενό ετών, αφού δεν υπήρχε αθλητική δραστηριότητα στην περιοχή από κάποιο σωματείο, προσφέροντας έτσι διέξοδο και ευκαιρία για άθληση στα παιδιά, στους νέους και όχι μόνο. Επιπλέον, το παράδειγμα της Μπαρσελόνα, ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το ποδόσφαιρο και μυεί τα παιδιά σε αυτό, αποτελώντας παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση, είναι κάτι που ο νεοσύστατος σύλλογος στο Μονοφάτσι θέλει να προβάλλει και να διαδώσει.
Σε τοπικό επίπεδο, η Μπαρσελόνα Μονοφατσίου έρχεται να γεφυρώσει χάσματα και αντιθέσεις που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στους κατοίκους γειτονικών περιοχών, στέλνοντας το μήνυμα ότι η συναδέλφωση και η αλληλεγγύη μέσα από τον αθλητισμό, μπορεί να σταθεί πάνω από τον τοπικισμό και παρόμοιου είδους διαφορές.
Αυτά ήταν αρκετά για να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου, το διήμερο 23-24 Ιουνίου.  Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με ημερίδα που διοργανώθηκε στο Παγκρήτιο Στάδιο, που παρουσιάστηκε η φιλοσοφία και ο τρόπος λειτουργίας του F.C. Barcelona και η οργάνωση των ακαδημιών από την Πιλάρ Γινοβάρτ -μέλος του Δ.Σ. του F.C. Barcelona, τον παλαίμαχο διεθνή ποδοσφαιριστή και υπεύθυνο εκπαίδευσης και κατάρτισης Χούλιο Αλμπέρτο Μορένο και τον Νίκο Μάλλιαρη, μέλος του F.C. Barcelona και ιδρυτικό μέλος της Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου.
Παράλληλα έγινε αναφορά στο ιστορικό ίδρυσης και δράσης τού συλλόγου τού Μονοφατσίου μέχρι σήμερα, από τον πρόεδρο του σωματείου, Μανόλη Μανταδάκη.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο γήπεδο του Λιγόρτυνου Μονοφάτσιου, όπου παρουσία πολιτειακών και αθλητικών φορέων, έγιναν τα εγκαίνια της Μπαρσελόνα Μονοφατσίου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου. Στις εκδηλώσεις, το παρών έδωσαν ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, εκπρόσωποι του δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, καθώς και τα προεδρεία των τοπικών φορέων. Ανάμεσα στο πλήθος κόσμου που παρακολούθησε τις εκδηλώσεις, βρέθηκε και ο φημισμένος μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος με τον γιο του. Ο Θάνος Μικρούτσικος, δηλωμένος οπαδός του F.C. Barcelona, είναι πλέον φανατικός υποστηρικτής και της Μπαρσελόνα Μονοφατσίου, άλλωστε ο ίδιος έχει το σπίτι του στα Καπετανιανά, που είναι χωρίο της περιοχής.

Πλούσιο αθλητικό και πολιτιστικό πρόγραμμα
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρουσία της ουκρανικής αποστολής, αγοριών και κοριτσιών που φιλοξενούνται από την Περιφέρεια Κρήτης. Η Μπαρσελόνα Μονοφατσίου έδωσε φιλικό αγώνα με την ουκρανική ομάδα, η οποία είναι η νικήτρια του μαθητικού πρωταθλήματος στη χώρα της. Πριν από την έναρξη του αγώνα, η Πιλάρ Γινοβάρτ και ο Χούλιο Αλμπέρτο Μορένο προσέφεραν δώρα από το F.C. Barcelona στους δυο αντιπάλους. Η μουσικοχορευτική ομάδα της ουκρανικής αποστολής, πέρα από την μουσική εκτέλεση των εθνικών ύμνων Ουκρανίας και Ελλάδας, έδωσε το δικό της ξεχωριστό χρώμα. Οι σκοποί και τα τραγούδια από την Ουκρανία, συνάντησαν την κρητική παράδοση, σε ένα όμορφο συναπάντημα πολιτισμών, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο αθλητισμός φέρνει κοντά τους λαούς.
Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν αγώνα ποδοσφαίρου της Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου με την ομάδα του γειτονικού χωριού Μυρτιά, γενέτειρα του Νίκου Καζατζάκη, για να τονιστεί ο πολιτιστικός χαρακτήρας του ποδοσφαίρου. Ακόμα υπήρξε αφιέρωμα στην τέχνη της κρητικής μαντινάδας, φιλικοί αγώνες ποδοσφαίρου 8Χ8 και λαχειοφόρος αγορά.
Διοργανώθηκε επίσης λαϊκός αγώνας δρόμου 3 χλμ., όπου ξεχώρισε η συμμετοχή της ομάδας ΡΕΤΟ, η οποία συγκροτείται από νέους που έδωσαν και δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά. Αυτό είναι ακόμα μήνυμα που στέλνει η Μπαρσελόνα Μονοφατσίου προς τα νεαρά παιδιά της περιοχής και τις οικογένειές του, καθώς ο αθλητισμός αποτελεί ισχυρό αντίδοτο σε βλαβερές συνήθειες.
Από τον πρόεδρο της Μπαρσελόνα Μονοφατσίου, Μανόλη Μανταδάκη, απονεμήθηκαν πλακέτες στους καλεσμένους, ενώ δόθηκαν μετάλλια και κύπελλα στους αθλητές που μετείχαν στις αθλητικές διοργανώσεις και αγωνίσματα.

 

Γράμμα του Ferran Cardona στους φίλους της Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου
Αγαπητοί φίλοι της Μεσογείου,
Είναι χαρά μου να βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να γιορτάσουμε τα εγκαίνια του συλλόγου σας και να μοιραστούμε αυτό το όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, χρειαζόμαστε τέτοια παραδείγματα αυτές τις στιγμές. Είσαστε ένας λαός με μαχητική παράδοση και γι’ αυτό βγάζεται σε περάς αυτή την ιδέα με μεγάλη δύναμη και φιλοδοξία. Βλέπετε ήδη μέχρι που έχετε φτάσει. Ελπίζω ότι οι καρποί αυτής της κίνησης να σας πάνε πολύ μακριά και να είναι ένα καλό παράδειγμα για τη νεολαία.. Σε αυτό την αθλητική κίνηση θα ήταν ωραίο να σιμώσουν όλοι, αδιακρίτως ηλικίας, φύλου και καταγωγής, και έτσι θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με άλλα αθλήματα όπως τον σημερινό αγώνα δρόμου.
Από τη γη της Καταλονίας σας έφερα κάποια δώρα αναγνωρίζοντας την προσπάθεια σας κα λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτισμικές ομοιότητες που μας ενώνουν: από την Miralcamp, των ανθρώπων μέσα στην καρδιά της Pla d’ Urgell, μιας περιοχής με μεγάλη αγροτική παράδοση, φέρνω αυτό το χειροποίητο πλακάκι με το σήμα της Penya Barcelonista. Παρεμπιπτόντως, σε αυτό το χωριό, κάνουν αυτή τη στιγμή ένα εργαστήριο ελληνικών χορών.
Πλησιάζοντας την Μεσόγειο, από το El Masnou, ένα χωριό με θαλασσινή παράδοση, σας φέρνω ένα κομμάτι γυάλινο δουλεμένο με το χέρι από έναν τεχνίτη, όπου μπορείτε να δείτε το σήμα της Penya Barcelonista, μαζί με το όνομα σας. Ταυτόχρονα, ένα κασκόλ με τα κύπελλα που κέρδισε η F.C. Barcelona στην εποχή του προπονητή Pep Guardiola.
Τέλος, εγώ προσωπικά, σας έφερα εκείνη την σημαία που κυματίζει στα χέρια πολλών οπαδών της Μπάρτσα, μαζί μ’ αυτήν της ομάδας, η «Blaugrana» (κόκκινο, μπλε) και είναι σύμβολο της ταυτότητας της χώρας μου, της Καταλονία.
Και ξέρετε, όπως είπε ο Pep: «Αν σηκωνόμαστε πολύ νωρίς, αλλά από πολύ νωρίς, πολύ νωρίς, πολύ νωρίς, και δεν το υπάρχουν υποχωρήσεις και δικαιολογίες, είμαστε μια χώρα ασταμάτητη»
Ευχαριστώ σε όλους και καλή τύχη…

Σχόλια

Exit mobile version