Πολίτες, φορείς και δήμαρχοι των γύρω περιοχών ενώνονται ενάντια στο fast-track ξεπούλημα και την τσιμεντοποίηση.

Της Κατερίνας Καραβία.

Κατά καιρούς, πρωθυπουργός και κυβέρνηση έχουν δώσει μπόλικες δεσμεύσεις στον ελληνικό λαό. Από το «λεφτά υπάρχουν» έως το «δεν θα παρθούν περαιτέρω μέτρα» και το «δεν θα κοπούν οι μισθοί» όλες έχουν διαψευστεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από τους ίδιους. Και η ιστορία επαναλαμβάνεται με το μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου που θα δημιουργούνταν στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Ενώ, λοιπόν, προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ διατυμπάνιζε την αναγκαιότητα του έργου και υποσχότανε τη δημιουργία του, μόλις 2 χρόνια μετά, και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, ξεπουλάει το Ελληνικό σε Άραβες επιχειρηματίες από το Κατάρ, ως δημόσιο ακίνητο για να εισπραχθούν τα 50 δισ. ευρώ που έχει θέσει στόχο η τρόικα, επιταχύνει τις διαδικασίες μέσω του fast-track (επιτάχυνση στρατηγικών επενδύσεων) και ρίχνει στάχτη στα μάτια με τον υποτιθέμενο σύμβουλο του πρωθυπουργού -τον Ισπανό αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο- που στην πραγματικότητα δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο παρά τα συμφέροντα των επενδυτών από το Κατάρ. Όσο και αν προσπαθεί ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης να τονίσει τη σημαντικότητα της επίτευξης της συμφωνίας με το Κατάρ και τα ευεργετικά αποτελέσματά της, όπως οι θέσεις εργασίας και η δημιουργία ενός κτιρίου συμβόλου για την πόλη, το τοπίο είναι ασαφές και τα ερωτήματα πολλά για το πώς, εν τέλει, θα αξιοποιηθούν τα 5.550 στρέμματα από το Κατάρ. Αν, πάντως, αναλογιστούμε το παράδειγμα του Canary Wharf του Λονδίνου, εξίσου έργο επενδυτών του Κατάρ, που απαρτίζεται από τεράστιους ουρανοξύστες και πυκνή οικοδόμηση, η τσιμεντοποίηση του τελευταίου χώρου που θα μπορούσε να γίνει ένα πνεύμονας οξυγόνου για την Αττική, αλλά και ελεύθερος χώρος για τους πολίτες είναι προδιαγεγραμμένη.
Σε περίπτωση, βέβαια, οικοπεδοποίησης και τσιμεντοποίησης του Ελληνικού πολίτες, φορείς αλλά και οι δήμαρχοι των γύρω περιοχών Χ. Κορτζίδης (Ελληνικό-Αργυρούπολη), Κ. Κοκκόρης (Γλυφάδα), Θ. Ορφανός (Αλίμου) δηλώνουν ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να το εμποδίσουν, απαιτώντας την δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων ελεύθερων σε όλους τους πολίτες, όπως παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο από ομάδα επιστημόνων του ΕΜΠ και άλλων ΑΕΙ. Η έρευνα τους κατέδειξε όχι μόνο ότι είναι ένα αναγκαίο έργο η κατασκευή του μητροπολιτικού πάρκου αλλά και απόλυτα εφικτό και φτηνό. Όπως είχε επισημάνει ο καθηγητής του ΕΜΠ, Ν. Μπελαβίλας, το πραγματικό κόστος κατασκευής του πάρκου ανέρχεται σε 101 εκατ. ευρώ. Οι αριθμοί έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα 400 έως 700 εκατ. ευρώ, τα οποία είχε παρουσιάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ επί υπουργίας Σουφλιά ως το απαιτούμενο ποσό για τη δημιουργία του πάρκου.
«Επιβεβαιώνουμε την πρόθεσή μας να αντιταχθούμε σε κάθε προσπάθεια που θα αναιρεί τη μετατροπή του Ελληνικού σε πάρκο και θα το μετατρέπει σε χώρο κερδοσκοπίας επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος της ζωής μας, της υγείας μας και των μελλοντικών γενιών», δηλώνουν οι δήμαρχοι των γύρω περιοχών και προγραμματίζουν ήδη δράσεις, όπως διήμερη δεντροφύτευση στο χώρο, καμπάνια στα σχολεία και παρουσίαση της έρευνας του ΕΜΠ, ενώ στις 7 Μαρτίου καλούν τον κόσμο στο χώρο του Ελληνικού για τα παραδοσιακά κούλουμα και ταυτοχρόνως για να δηλώσουν την αντίθεση τους και την θέληση τους να αγωνιστούν ενάντια στο ξεπούλημα του Ελληνικού. Αποδεικνύοντας, έτσι, ότι το Τέμπλεχοφ της Αττικής (πρώην αεροδρόμιο στη Γερμανία που χρησιμοποιείται ήδη πριν από την ανάπλασή του ως πάρκο) δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός αλλά ο στόχος για τον οποίο πρέπει να αγωνιστούμε.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!