Η πολιτική της κυβέρνησης της τρόικας γκρεμίζει με γοργό ρυθμό ότι είχαν αφήσει όρθιο οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των προηγούμενων ετών στη δημόσια παιδεία. Τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ αντιμετωπίζουν, καθημερινά, τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης με αποτέλεσμα ο τακτικός προϋπολογισμός τους να έχει μειωθεί κατά 50% και αυτό σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου. Αυτό καθιστά πλέον αδύνατη την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων.

Έτσι, σκυτάλη στο λουκέτο πήρε η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Με απόφαση της Ανοιχτής Γενικής Συνέλευσης της σχολής, στις 4/5, αποφασίστηκε η 15μερη αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος. Στη συνέλευση συμμετείχαν 500 περίπου διδάσκοντες, φοιτητές και εργαζόμενοι όπως και ο πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ο πρόεδρος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Βόλου, εκπρόσωποι των Αρχιτεκτονικών Σχολών της Ξάνθης και της Πάτρας και διδάσκοντες από άλλες σχολές του ΕΜΠ.
Όπως υποστηρίζουν οι καθηγητές της Αρχιτεκτονικής, η αδυναμία λειτουργίας της Σχολής οφείλεται κυρίως σε δύο αιτίες. Καταρχάς, μεγάλος αριθμός διδασκόντων που συνταξιοδοτούνται, δεν αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής Αρχιτεκτόνων να έχει μειωθεί κατά 40%. Επιπλέον, στην Αρχιτεκτονική Σχολή -όπως και στις ανάλογες σχολές με συνθετικά και καλλιτεχνικά μαθήματα- η μη ανανέωση του Προεδρικού Διατάγματος που επιτρέπει την υπό όρους εκλογή μελών ΔΕΠ χωρίς την κατοχή διδακτορικού διπλώματος έχει επιπλέον αναστείλει κάθε εκλογή και εξέλιξη συναδέλφων, που καλούνται να διδάξουν συνθετικά μαθήματα, τα οποία αποτελούν τον κύριο κορμό του προγράμματος σπουδών.
Σε ανάλογη κατάσταση τελεί και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, η οποία προχώρησε σε διήμερη αναστολή της λειτουργίας της στις 4 και 5/5 καταγγέλλοντας τη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού και τη αναστολή κάθε νέου διορισμού, τις μειώσεις και περικοπές πιστώσεων (407) για το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό καθώς και τη μη υπογραφή Κ.Υ.Α, προκειμένου η ΑΣΚΤ, να προχωρήσει στην υπογραφή των ετήσιων συμβάσεων με τα μοντέλα.

Δεκάδες σχολές στη δίνη της υποχρηματοδότησης
Τον Ιανουάριο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχε προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας λόγω της περικοπής πιστώσεων συμβασιούχων διδασκόντων, με αποτέλεσμα την αδυναμία της ομαλής υλοποίησης των σπουδών.
Το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας προχώρησε, στις αρχές Απριλίου, σε αναστολή λειτουργίας για μια εβδομάδα.
Στις αρχές Μαρτίου το Τμήμα Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε την αναστολή του εαρινού εξαμήνου, λόγω οικονομικών και στεγαστικών προβλημάτων αλλά κυρίως λόγω ελλείψεων σε προσωπικό. Σε συμβολικές αναστολές λειτουργίας έχουν προχωρήσει τους τελευταίους μήνες και τα ΤΕΙ Πειραιά.

Ξένια Πηρούνια
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!