Μεθοδεύσεις στο όνομα της ποδοπατημένης λαϊκής βούλησης.

Η κυβέρνηση, που κατάντησε το Κοινοβούλιο γραφείο πρωτοκόλλου και κουρέλιασε το Σύνταγμα, είναι δυνατόν να προσφύγει τώρα στο λαό θέτοντας στην κρίση του την πορεία της χώρας; Είναι ανεξάντλητο το ρεπερτόριο των επικίνδυνων ακροβατισμών. Ακόμη και στο έσχατο στάδιο της λαϊκής κατακραυγής και απόρριψης η κυβέρνηση Παπανδρέου θα επιμένει εκεί, διατηρώντας με νύχια και με δόντια τον… τίτλο, «κυβέρνηση». Αυτήν ξέρουν αυτήν εμπιστεύονται –ακόμη;- τα αφεντικά της για να υπογράφει και να εκτελεί τελεσίγραφα διάλυσης της κοινωνίας και λεηλασίας της χώρας.
Φαίνεται, τώρα που η παρτίδα – δημοψήφισμα κλείνει τον κύκλο της ότι η δοκιμαστική βολή του προέδρου του ΣΕΒ την περασμένη άνοιξη, να τεθεί το ερώτημα «ευρώ και Μνημόνιο ή…χρεοκοπία και δραχμή;» δεν ήταν μακριά από τις μηχανορραφίες του πρωθυπουργικού κέντρου.
Ο Χ. Καστανίδης στη Βουλή το «μπουμπούνισε» για να ανιχνεύσει το κλίμα και να σταθμιστούν οι πρώτες αντιδράσεις: Σε Δημοψήφισμα θα τεθεί θεμελιώδες ερώτημα για τη δημοσιονομική κρίση και τη σωτηρία της χώρας. Κατά τη συνήθη πρακτική ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θόλωσε τα νερά, ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει, αποκλείεται το δίλλημα «ευρώ – δραχμή», όμως ο αρμόδιος υπουργός μέσα σε ένα 24ωρο ήταν εντυπωσιακά αναλυτικός και κατηγορηματικός στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ, μιλώντας για ένα δημοψήφισμα που θα αφορά το κεντρικό πρόβλημα της χώρας.
Η κυβέρνηση όσο επιταχύνονται οι ρυθμοί αποσύνθεσής της και απώλειας ακόμη και της στοιχειωδέστερης λαϊκής ανοχής, τόσο πιο μανιακά θα επιδιώκει να εγκλωβίσει την κοινωνία και να κλέψει με τις πιο άθλιες μεθοδεύσεις πολιτικό χρόνο. Αφού έχει ισοπεδώσει τα πάντα, αφού μόνο με τρομοκρατικές απειλές και την εγκληματική βία των ΜΑΤ ασκεί ακόμη εξουσία, τώρα οργανώνει την υφαρπαγή της κοινωνικής βούλησης. Είναι ενδεχόμενο το δημοψήφισμα να τεθεί ως επιστέγασμα μίας νέας σφαγιαστικής συμφωνίας των ευρωκρατών και της διεθνούς των τοκογλύφων, που θα παρουσιαστεί ως η «τελική λύση».
Οποιουδήποτε είδους δίλημμα με όρους «εθνική σωτηρία ή χάος και χρεοκοπία», θα είναι ψευδεπίγραφο με μόνο στόχο να πειθαναγκάσει στην υποταγή, στην προδιαγεγραμμένη πορεία καταστροφής που ήδη βιώνουμε. Πολύ περισσότερο, που είναι ικανοί μέσα σε μία κόλλα χαρτί του κάλπικου δημοψηφίσματος να επιδιώξουν να σαρώσουν και τα τελευταία συνταγματικά «οχυρά» απέναντι στο ξεπούλημα και τον εξανδραποδισμό (δημόσια παιδεία, συλλογικές διαπραγματεύσεις, μονιμότητα, περιβαλλοντική προστασία), ενώ ταυτόχρονα θα βάζουν τις βάσεις για τη νεκρανάσταση ενός θωρακισμένου και ολοκληρωτικού πολιτικού συστήματος (μείωση αριθμού βουλευτών, εκλογικό σύστημα διπολισμού, περιορισμός απεργιών και διαδηλώσεων, έλεγχος των πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων).
Στο περιβάλλον της εκρηκτικής οργής και ανασφάλειας είναι πολύ πιθανό όλη η «μηχανή» του δημοψηφίσματος να γυρίσει μπούμερανγκ και να αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για τους εμπνευστές της είτε μέσω μίας σαρωτικής  συνειδητής αποχής είτε μέσω ενός συντριπτικού ΟΧΙ. Το ζυγίζουν και αυτό το ενδεχόμενο, γι’ αυτό δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους μέχρι την τελευταία στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η κυβέρνηση που τρέμει τη λαϊκή αγανάκτηση και δεν γνωρίζει καν αν…προλαβαίνει ως το επόμενο βήμα όσων σχεδιάζει επί χάρτου, δεν είναι δυνατόν να αφεθεί ανενόχλητη να παίρνει πρωτοβουλίες και να στήνει για πολλοστή φορά παγίδες, για να δώσει παράταση ζωής στο μοιραίο ρόλο που έχει αναλάβει.

Δημήτρης Υφαντής

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!