Αρχική πολιτική Το αντιρατσιστικό βλάπτει σοβαρά τον ρατσισμό;

Το αντιρατσιστικό βλάπτει σοβαρά τον ρατσισμό;

Μετά τις… καταψύξεις και αποψύξεις που έχει υποστεί, έρχεται στη Βουλή παρουσιάζοντας μεγάλες ελλείψεις

 

Την υποχρέωση/υπόσχεσή της να φέρει στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα, οφείλει να τηρήσει αυτήν τη φορά η κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο ν/σ, μετά από τόσες καταψύξεις και αποψύξεις που έχει υποστεί, ενδέχεται να έχει αναπτύξει επιπλέον επικίνδυνους μικροοργανισμούς. Είναι πια σαφές σε όλους ότι η κυβέρνηση έχει εκτεθεί, για άλλη μια φορά, με την πρακτική της για τη μη ύπαρξη ενός νομοσχεδίου που δικαιώνει τον λόγο σύνταξής του.

Το ν/σ «μπάζει» από παντού και δεν καλύπτει με τις ελλείψεις του, σύμφωνα με ό,τι μέχρι τώρα έχουμε διαβάσει, ούτε τις ελάχιστες βασικές αρχές που οφείλει να το διέπουν. Συγκεκριμένα, διώκει την προτροπή, την υποκίνηση, τη διέγερση σε ρατσιστικό έγκλημα, όχι όμως το ίδιο το έγκλημα (το οποίο υπάγεται στον απλό Ποινικό Κώδικα). Είναι σαφές ότι η δίκη της Μανωλάδας θα είχε διεξαχθεί με διαφορετικούς όρους εάν υπήρχε ένας πραγματικά αντιρατσιστικός νόμος.

Δεν προστατεύει επαρκώς τα θύματα και τους ουσιαστικούς μάρτυρες ρατσιστικών εγκλημάτων. Αλήθεια, ποιος μετανάστης χωρίς χαρτιά θα τολμήσει να καταθέσει όταν ξέρει ότι τον περιμένουν η κράτηση και η απέλαση; Μπορεί απλά να βασιστεί στην απλή Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία εκτός του ότι δεν τον καλύπτει από την πρώτη στιγμή, μπορεί ν’ αλλάξει εύκολα;

Ποινικοποιεί τον εγκωμιασμό ή την άρνηση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας αναγνωρισμένων από τα διεθνή όργανα. Δεν κάνει δηλαδή τίποτα άλλο, από το να διώκει ποινικά την ελευθερία έκφρασης και έρευνας. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει αυτό στην Ευρώπη και μάλιστα τον 21ο αιώνα.

Τέλος, η δικομματική κυβέρνηση άσκησης ασφυκτικής εξουσίας, οφείλει να κάνει δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διεύρυνση ενός συμφώνου συμβίωσης που περιλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια. Η αποδοχή της παραπάνω τροπολογίας δεν είναι μόνο θέμα συμμόρφωσης της χώρας με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά κυρίως θέμα ισονομίας συμπολιτών μας τους οποίους σε άλλα θεωρούμε ίσους (φορολογία) και σε άλλα λιγότερο ίσους (δικαιώματα).

Ακριβώς για να καταγγείλει τις σοβαρές πολιτικές ελλείψεις του προτεινόμενου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου αλλά και να αναδείξει τις θέσεις του, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, συνέντευξη Τύπου.

μιμίκα κριτσανίδου

 

Σχόλια

Exit mobile version