Οι εορτασμοί για το αδαμάντινο ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ της Β’, ήταν πραγματικά φαντασμαγορικοί.

Περίπου 32 εκατομμύρια αγγλικές λίρες ξοδεύτηκαν για τους τετραήμερους εορτασμούς, ενώ η είδηση κυριαρχούσε (μαζί με την οξυνόμενη οικονομική κρίση της Ευρωζώνης και της Αγγλίας) στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των βρετανικών νησιών. 60 χρόνια για έναν μονάρχη, είναι κάτι σπάνιο… Έτσι λένε. Οπότε, το πολυτελές δείπνο προς τιμήν της βασίλισσας, που έλαβε χώρα στην έδρα της Κοινοπολιτείας την Τετάρτη, λογίζονταν ως κάτι απλό, πολιτικά. Γιατί όμως ακούγονταν κραυγές κατά την είσοδο της Ελισάβετ της Β’ στο Malborough House, ενώ η ομιλία του προέδρου της Σρι Λάνκα, Mahinda Rajapaksa ακυρώθηκε, λόγω διαδηλωτών;

Μια «δημοκρατία», ένα δείπνο και μερικοί πρόσφυγες
Η Σρι Λάνκα, επί 20 χρόνια διαλύθηκε από έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο αποσχιστικό κίνημα των «Απελευθερωτών Τίγρεων του Ταμίλ-Εελάμ», που διεκδικούσαν τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Περίπου 30.000 άνθρωποι πέθαναν, μέχρι την ολοκληρωτική εξολόθρευση των Τίγρεων Ταμίλ, το 2009. Κυρίαρχος αναδείχθηκε ο Mahinda Rajapaksa, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία αυτής της «δημοκρατίας» (ο κύριος πολιτικός του αντίπαλος και στρατηγός της νίκης των κυβερνητικών δυνάμεων, φυλακίστηκε και παραμένει ακόμα έγκλειστος). Ο οποίος πρόεδρος, έλαβε «πρόσκληση σε δείπνο», από την Αγγλική μοναρχία.
Την ίδια ακριβώς μέρα με το δείπνο, ήρθαν στο φως ενδιαφέροντα στοιχεία. Βίντεο και φωτογραφίες που αποκαλύπτουν φρικτά βασανιστήρια των κυβερνητικών δυνάμεων απέναντι στους Ταμίλ. Πολίτες και μαχητές, σε μαζικούς τάφους, με εμφανή τα σημάδια των βασανιστηρίων. Ενώ επίσης, γυναικεία πτώματα, πιθανόν μετά από βιασμό, εμφανίζονται με τα ρούχα τους σκισμένα. Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα φυσικά, απέρριψε τα πάντα, ως «πλαστογραφίες» -και πως θα μπορούσε άλλωστε, να κάνει κάτι διαφορετικό; Υπήρξε πρωτεργάτης πολλών τέτοιων «αγαθοεργιών», με αποτέλεσμα ακόμα και Αμερικάνοι διπλωμάτες να εκφράζουν την άποψη τους ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου (ας ευχαριστήσουμε για ακόμη μια φορά το Wikileaks).
Η ταπείνωση όμως για την μειονότητα των Ταμίλ δεν σταματά εδώ. Η Βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αγγλικού τύπου, απελαύνει πρόσφυγες πίσω στην Σρι Λάνκα, οι οποίοι βασανίζονται από τις Αρχές. Ένα από τα θύματα, με το ψευδώνυμο Hari, καθώς επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, λόγω πιθανών αντίποινων από τις Αρχές της Σρι-Λάνκα, αναφέρει ότι 6 μήνες μετά την απέλασή του, συνελήφθη από τα σώματα ασφαλείας και βασανίστηκε. Ξυλοδαρμός, ανάποδο κρέμασμα και πνίξιμο σε πετρέλαιο άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στο σώμα του. Ξέφυγε, επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο και αιτήθηκε άσυλο για δεύτερη φορά. Μετά από λίγες μέρες, μια ακόμη ομάδα από Ταμίλ απελάθη. Σύμφωνα με απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, οι Ταμίλ δεν διατρέχουν κίνδυνο σε περίπτωση επιστροφής στην πατρίδα τους, παρ’όλο που η περίπτωση του Hari δεν είναι κάτι ασυνήθιστο.
Τόσος ανθρωπισμός από την «Ευρωπαϊκή Οικογένεια» και την αγγλική μοναρχία, που μας κάνει να δακρύζουμε.

Ηλίας Σταθάτος

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!