Στρατολόγηση μαθητών και επιθέσεις βίας από τη Χρυσή Αυγή. Του Μάριου Διονέλλη

Συνεχή κρούσματα φασιστικής βίας προβληματίζουν το τελευταίο διάστημα την κοινωνία του Ρεθύμνου. Η δράση της Χρυσής Αυγής έχει βάλει στο στόχαστρο τα σχολεία της πόλης με στρατολόγηση παιδιών ακόμα και πολύ μικρής ηλικίας, ενώ πρόσφατα σημειώθηκαν κρούσματα συμπλοκών μεταξύ οργανωμένων ομάδων σε σχολικούς χώρους.

Το πανεπιστήμιο ενοχλεί
Στο στόχαστρο έχει μπει και το Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου και ιδιαίτερα οι προοδευτικοί καθηγητές που εδώ και χρόνια, ειδικά στις Κοινωνικές Επιστήμες, κάνουν σημαντική δουλειά για την κατανόηση και τον διάλογο μεταξύ των διαφορετικών ομάδων του πληθυσμού. Ο προοδευτικός χαρακτήρας των σχολών του Ρεθύμνου ενοχλεί τη Χρυσή Αυγή η οποία σε πρόσφατη «επιδρομή» γέμισε το πανεπιστήμιο με συνθήματα κατά των «αριστερών» καθηγητών. Καθόλου τυχαίες, επίσης, δεν χαρακτηρίζονται οι δύο συνεχόμενες προσπάθειες εμπρησμού τον Σεπτέμβριο στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι, μέσα στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου.

Συμπλοκές και… face control στα σχολεία
Τα κρούσματα ρατσισμού δεν άργησαν να εξαπλωθούν και στα σχολεία του Ρεθύμνου, με καταγγελίες να αναφέρουν ακόμα και «ελέγχους εθνικότητας» από μαθητές που έχουν στρατολογηθεί από τη Χρυσή Αυγή εις βάρος μεταναστών συμμαθητών τους. Το σοβαρότερο περιστατικό σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Πολυκλαδικό Λύκειο Ρεθύμνου όταν ομάδα ακροδεξιών νεαρών απείλησε μαθητή που πήγαινε στο σχολείο του. Ο μαθητής κάλεσε ενισχύσεις και ξεκίνησε καβγάς εντός του σχολείου, ο οποίος γρήγορα επεκτάθηκε και στους γύρω δρόμους και το κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες την ώρα του επεισοδίου άλλοι μαθητές προχώρησαν σε ένα ιδιότυπο face control στην αυλόπορτα του σχολείου ελέγχοντας την εθνικότητα των μαθητών που εξέρχονταν από αυτό.

Και σκόπιμες μετεγγραφές
Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η πληροφορία που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ρεθεμνιώτικα Νέα σύμφωνα με την οποία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς έγιναν μεθοδευμένες μετεγγραφές μαθητών που έχουν στρατολογηθεί από τη Χρυσή Αυγή, ώστε να παίξουν τον ρόλο του πυρήνα της οργάνωσης σε κάθε σχολείο της πόλης.

Οι πανεπιστημιακοί προειδοποιούν
Πρωτοβουλία για την αντιστροφή της κατάστασης που τείνει να δημιουργηθεί στο Ρέθυμνο πήραν οι κοσμήτορες της σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διοργανώνοντας εκδήλωση με θέμα Έξαρση της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της ακροδεξιάς βίας στην πόλη του Ρεθύμνου.  Όπως τονίζει στον Δρόμο ο κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Σκεύος Παπαϊωάννου, είναι τεράστιες οι ευθύνες της οργανωμένης πολιτείας και των φορέων της πόλης που δεν πήραν ποτέ στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας για τα φαινόμενα ρατσισμού.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!