Πώς οι «κακοί συνδικαλιστές υπονομεύουν το δημόσιο νοσοκομείο». Της Μαρίας Κουρούση

Νέο επεισόδιο του σίριαλ «κακοί συνδικαλιστές υπονομεύουν το δημόσιο νοσοκομείο», παίζεται αυτές τις μέρες στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Αφορμή στάθηκε η κινητοποίηση των γιατρών και των εργαζομένων στο νοσοκομείο, οι οποίοι διαμαρτύρονταν αφενός για τις ελλείψεις υλικών και προσωπικού και αφετέρου για την επιλογή του διοικητή του νοσοκομείου να τιμήσει εκείνη την ημέρα ως ευεργέτες τους κ. Βαρδινογιάννη και Δασκαλαντωνάκη. Την ημέρα της κινητοποίησης, λίγες ώρες πριν, άγνωστοι έβαψαν με σπρέι τις κάμερες που παράνομα είχαν τοποθετηθεί στην είσοδο του νοσοκομείου και, σύμφωνα με τον διοικητή κ. Ξυπολητά και τον υπουργό Υγείας, τα δυο αυτά γεγονότα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

«Όλα βαίνουν καλώς στο νοσοκομείο»
Παρακολουθώντας κανείς τηλεόραση εκείνη την ημέρα, έμενε με την εντύπωση ότι στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου έγινε πόλεμος. Έκπληκτοι ακούσαμε ότι η κινητοποίηση είχε ως αποτέλεσμα να «προκληθεί χάος», να «θορυβηθούν οι ασθενείς, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα είναι ανάπηροι», να «εμποδιστεί ο Δεσπότης και ο κόσμος που παρακολουθούσε τη λειτουργία στο εκκλησάκι του νοσοκομείου να μπουν στο νοσοκομείο» κ.λπ. Οι «κουκουλοφόροι», δε, αμέσως μετά την «απεχθή πράξη» τους ενσωματώθηκαν στο πλήθος των διαδηλωτών. Καμία σημασία δεν έχει για τους αυτόκλητους εισαγγελείς των καναλιών ότι το βάψιμο των καμερών είχε προηγηθεί ώρες πριν από την παράσταση διαμαρτυρίας…
Αυτό που έχει σημασία είναι να… βγαίνει η είδηση. Κυρίως όταν η είδηση που πρέπει επιτακτικά να βγει προς τα έξω είναι ότι όλα βαίνουν καλώς στο νοσοκομείο, ότι κανείς δεν διαμαρτύρεται για την κατάσταση εξαθλίωσης σε αυτό, ότι οποιαδήποτε αντίδραση είναι πράξη κάποιων «ακραίων κουκουλοφόρων». Πώς αλλιώς θα στοιχειοθετηθεί το success story μιας κυβέρνησης που έχει δεσμευτεί στην τρόικα να διαλύσει και το τελευταίο ίχνος δημόσιας υγείας, και παράλληλα να πνίξει κάθε φωνή αντίστασης;

Σαν έτοιμοι από καιρό
Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, σαν προετοιμασμένες από καιρό· ο διοικητής του νοσοκομείου, επίορκος ο ίδιος σύμφωνα με την Ένωση Γιατρών Ρεθύμνου (υπόθεση που ουδέποτε προχώρησε σε κυρώσεις παρά τα στοιχεία που έχουν παρατεθεί, μιας και ο διοικητής αποτελεί προσωπική επιλογή του υπουργού κ. Γεωργιάδη) εξαπέλυσε προσωπικές επιθέσεις εναντίον συνδικαλιστών, ο υπουργός που έφερε εις πέρας το κλείσιμο νοσοκομείων έσπευσε μέσω twitter να εξαγγείλει ΕΔΕ για τους γιατρούς του νοσοκομείου, η ΝΟΔΕ Ρεθύμνου έσπευσε να μιλήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ που, ως ηθικός αυτουργός, θα πρέπει να πληρώσει και ζήτησε καταδίκη της βίας των συνδικαλιστών, τα τοπικά και πανελλαδικά ΜΜΕ προώθησαν και πάλι τη θεωρία των δύο άκρων, τσουβαλιάζοντας τις πράξεις αντίστασης ως εγκληματική βία.
Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες είναι η πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας. Εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την πλήρη διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων, παρουσιάζονται ως αδέκαστοι υπερασπιστές τους, εξαπολύοντας επίθεση σε όσους προσπαθούν να βάλουν φραγμούς σε αυτή τη διάλυση. Προσπαθούν με τον αυταρχισμό από τη μια να εκφοβίσουν όσους αντιστέκονται, από την άλλη να αποπροσανατολίσουν από τις πραγματικές αιτίες της καταστροφής. Λένε πως φταίνε οι συνδικαλιστές, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, φταίνε οι επίορκοι. Η πραγματικότητα, όμως, θα επανέλθει αμείλικτη. Τα εκατομμύρια των ανασφάλιστων πολιτών, η ακραία φτώχεια και η γενοκτονία που συντελείται στη χώρα δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν μέσα από επικοινωνιακά τρικ και ψέματα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να δοθεί αυτή η μάχη.

* Η Μαρία Κουρούση είναι Αγροτικός γιατρός
στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!