Δυναμικές κινητοποιήσεις από τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς

Με συνοπτικές διαδικασίες χιλιάδες ωρομίσθιοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί πετιούνται στο δρόμο. Εργαζόμενοι που για χρόνια στηρίζουν το δημόσιο σχολείο, με το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία τίθενται εκτός εκπαίδευσης. Αντιδρώντας στην εξέλιξη αυτή και υλοποιώντας δράσεις ενημέρωσης και κινητοποίησης ευρύτερα των εργαζομένων, το συντονιστικό των ωρομισθίων κατασκήνωσε απέναντι από τη Βουλή, ενώ σε νέα συνέλευση αύριο Κυριακή (25/4) θα αποφασίσουν τις επόμενες ενέργειές τους.

«Εναντιωνόμαστε στο νέο νομοσχέδιο που θέλει να περάσει η κυρία Διαμαντοπούλου, το οποίο μας πετάει ουσιαστικά εκτός σχολείου. Προσπαθούμε να προσεγγίσουμε και να προσελκύσουμε κι άλλο κόσμο -αναπληρωτές, αδιόριστους- ώστε αυτό να μαζικοποιηθεί για να τα καταφέρουμε. Είναι πολύ άσχημο να σε πετάνε έξω από τα σχολεία όταν έχεις κάνει θητεία τέσσερα, επτά, δέκα χρόνια. Ουσιαστικά, σου καταστρέφουν το πτυχίο και μιλάμε για μεταπτυχιακά, διδακτορικά… Θέλουμε μόνιμους και μαζικούς διορισμούς, κατάργηση του ΑΣΕΠ». Τονίζει στο Δρόμο η Χαρά Λέλη, καθηγήτρια Πληροφορικής.

Η Δήμητρα Ρούπα, ωρομίσθια καθηγήτρια Γαλλικών, επισημαίνει ότι «εργάζομαι εδώ και τέσσερα χρόνια ως ωρομίσθια. Με το πολυνομοσχέδιο δεχόμαστε μια τρομερή επίθεση. Ούτως ή άλλως οι εργασιακές μας συνθήκες ήταν άθλιες, αλλά τώρα ουσιαστικά δεν ξέρουμε αν θα έχουμε ακόμα κι αυτές τις άθλιες συνθήκες για του χρόνου. Οι περισσότεροι από μας -κατά πάσα πιθανότητα- θα μείνουν χωρίς δουλειά από Σεπτέμβριο… Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τι γίνεται, ακόμα και οι ωρομίσθιοι. Πόσο μάλλον ο υπόλοιπος κόσμος, που δεν ξέρει ότι παίρνουμε 350 ευρώ το μήνα κι ότι δεν έχουμε δουλειά το καλοκαίρι. Κι όταν το μαθαίνουν, αντιδρούν με έκπληξη. Όταν δεν τους λέμε διάφορες άλλες συνταρακτικές λεπτομέρειες, του τύπου “η σύμβασή μας απαγορεύει να δουλεύουμε σε φροντιστήρια”, μας θαυμάζουν μ’ έναν τρόπο πολύ περίεργο για το πώς μπορούμε και τα βγάζουμε πέρα».  Ο Στάθης Κατσούλας, μέλος του συντονιστικού ωρομισθίων εκπαιδευτικών σημειώνει στον Δρόμο: «Κατασκηνώσαμε πριν από δύο μέρες με αρκετά ερωτηματικά για το αν θα είναι ένα επιτυχημένο εγχείρημα. Υπήρξαν δυσκολίες που είχαν να κάνουν και με αντικειμενικές συνθήκες, όπως το ότι εργαζόμαστε, δεν είμαστε επαγγελματίες του συνδικαλισμού. Ωρομίσθιοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είναι μια κατηγορία εργαζομένων που πλήττεται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και την εφαρμογή του στην εκπαίδευση. Υπάρχει μια εμπειρία έμπρακτης συμπαράστασης και διάψευσης στην πράξη της κ. Διαμαντοπούλου που λέει ότι είμαστε συντεχνία… Από κει και πέρα, η προσωπική μου γνώμη είναι ότι θα μπορούσε η προσπάθεια αυτή να αναδειχτεί με βάση και τα συνολικότερα προβλήματα, δεν μιλάμε, δηλαδή, μόνο για ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Θα μπορούσε να φτιαχτεί ένα γενικότερο κέντρο αγώνα στην Πλατεία Συντάγματος με ποικίλες δραστηριότητες, όπως συναυλίες, συζητήσεις, χάπενινγκ, το οποίο να μην αφορά μόνο τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, αλλά συνολικότερα στον κόσμο της επισφαλούς εργασίας», καταλήγει ο Στάθης Κατσούλας.

Γ.Κ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!