Ακραίος εργοδοτικός συνδικαλισμός στη ΜΕΤΚΑ.

Πρωτοφανής φιλο-εργοδοτική κίνηση από το επιχειρησιακό σωματείο της ΜΕΤΚΑ στο Βόλο: διέγραψε από τα μητρώα του σωματείου τρεις εργαζόμενους που η εταιρία είχε απολύσει πέρυσι τον Φεβρουάριο και αναγκάστηκε να επαναπροσλάβει, μετά από αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις.
Η είδηση λίγο-πολύ γνωστή στους αναγνώστες του Δρόμου. Τρεις εργαζόμενοι απολύονται για τη συνδικαλιστική τους δράση και την αντίδραση που ανέπτυξαν ενάντια σε αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας της επιχείρησης. Αναπτύσσεται μια ολόκληρη κινητοποίηση αλληλεγγύης, καταφεύγουν στα δικαστήρια και πετυχαίνουν να επανέλθουν στην εργασία τους με προσωρινά μέτρα. Από τον Σεπτέμβριο του 2010 οι τρεις απολυμένοι έχουν επανέλθει μεν στο εργοστάσιο, αλλά έχουν «τοποθετηθεί» σε ένα τμήμα απομονωμένοι από τους υπόλοιπους εργαζόμενους, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στα άλλα τμήματα της εταιρίας, αλλά και δίχως αντικείμενο. Μαζί τους έχει «τοποθετηθεί» άλλος ένας «απείθαρχος» εργαζόμενος και συνδικαλιστής, εκλεγμένος στο Δ.Σ. του επιχειρησιακού σωματείου. Η απομόνωση και ο ψυχολογικός πόλεμος που υφίστανται έχει ένα και μόνο στόχο: να τους εξαναγκάσουν να παραιτηθούν. Και, βέβαια, μέχρι τότε να εξουδετερώσουν κάθε δράση τους και κάθε «κακή επιρροή» που μπορεί να ασκήσουν στους συναδέλφους τους.
Πρόσφατα, μάλιστα, εκδόθηκε και τελεσίδικη απόφαση του Πρωτοδικείου Βόλου που τους δικαιώνει, ενώ η εργοδοσία έχασε νομικά. Και δεν μιλάμε για την οποιαδήποτε εργοδοσία, αφού η ΜΕΤΚΑ, η οποία ανήκει στον Όμιλο Μυτιληναίου, είναι από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Τι κι αν έχασε η εργοδοσία; Η φιλοεργοδοτική διοίκηση του σωματείου «καθάρισε» για λογαριασμό της! Πέντε μέρες μετά την οριστική δικαστική δικαίωση, οι τρεις εργαζόμενοι διαγράφηκαν από το σωματείο, με απόφαση Δ.Σ. (με πλειοψηφία 5-2). Μάλιστα, η απόφαση ελήφθη δυο μέρες πριν από την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης του σωματείου, όπου και επικυρώθηκε (χωρίς φυσικά την παρουσία των… διαγραμμένων).
Οι αιτιάσεις ενάντια στους διωκόμενους εργαζόμενους είναι αστείες. Τρεις εργαζόμενοι, ενάντια στην απόλυση των οποίων πραγματοποιήθηκε πανβολιώτικη απεργία από το Εργατικό Κέντρο, συγκεντρώθηκαν δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης και τελικά εκδόθηκαν και δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν, κρίθηκαν ότι δεν ταιριάζουν στο συναινετικό κλίμα που οικοδομούν οι συγκεκριμένοι «συνδικαλιστές» μέσα στην επιχείρηση. Προφανώς, η δέσμευση που έχουν αναλάβει έναντι της εργοδοσίας υπερτερεί της υπεράσπισης συναδέλφων. Κι έτσι αναλώθηκαν να «πείσουν και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ότι μόνο αν λείψουν αυτοί «οι τεμπέληδες που αντιδρούν» θα μπορέσει να έχει ανάπτυξη το εργοστάσιο.
Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε καμιά εργασιακή αλλαγή το συγκεκριμένο εργοστάσιο, όπως και άλλα εργοστάσια του Βόλου, χάρη στην «απείθαρχη» στάση συνδικαλιστών και εργαζομένων, όπως οι τρεις αυτοί εργαζόμενοι, όχι μόνο αποκρύπτεται, αλλά γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί εντελώς ανεστραμμένα.
Η στράτευση στα εργοδοτικά συμφέροντα σε όλο της το μεγαλείο.

Γ.Κ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!