Μαρτιάτικο πρωινό με κρύο στα Προπύλαια. Βλέπω κόσμο συγκεντρωμένο μπροστά στο Πανεπιστήμιο και πηγαίνω να δω τι συμβαίνει.

Μια ισπανική σημαία, το «Όχι» σε διάφορες γλώσσες. Μια κυρία στο μικρόφωνο. Μιλά για τη συγχώνευση/κατάργηση των Τμημάτων Ξένων Γλωσσών της Φιλοσοφικής.
Κοιτάζω γύρω μου τα πρόσωπα: Νέα παιδιά, κυρίως κορίτσια. Χαίρεσαι να τα βλέπεις. Και μετά σε πιάνει μια μελαγχολία: Το Μνημόνιο τους ψαλιδίζει τα φτερά… Στο βήμα ανεβαίνει ο πρύτανης. Λέει πως οι πρυτανικές Αρχές θα γίνουν η αιχμή του δόρατος στον αγώνα για να μην περάσει το καταστροφικό Σχέδιο «Αθηνά».
Εκεί ακούω για πρώτη φορά ότι ο υπουργός Παιδείας(;) «εξαφανίζει» και το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας!
Μάλιστα! Οι γλώσσες μάς χρειάζονται για να μπορούμε να εξυπηρετούμε τους τουρίστες και τους σεΐχηδες που αγοράζουν τα νησιά μας στις εκπτώσεις του Στουρνάρα. Η πολλή εξειδίκευση βλάπτει. Αρκεί να ξέρεις να συνεννοηθείς. Όποιος θέλει περισσότερα, βρε αδερφέ, ας πληρώσει. Τόσα ξένα ινστιτούτα υπάρχουν στη χώρα μας. Να πεινάσουν οι Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί κ.ά. φίλοι μας; Ας πάει εκεί!
Όσο για την Παιδαγωγική; Το νέο σχολείο με τους εξοντωμένους νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές, με τις παγωμένες αίθουσες όπου θα στοιβάζονται καμιά πενηνταριά παιδιά, χωρίς βιβλία, δεν τη χρειάζεται. Καταργείται ως άχρηστη!
Η Φιλοσοφία; Μα σοβαρολογούμε; Αν είσαι νέος, ή άνεργος θα είσαι ή απλήρωτος ή θα παίρνεις 200-300 ευρώ για να δουλεύεις σαν σκλάβος. Τι να την κάνεις τη φιλοσοφία; Άσε που παίρνουν και τα μυαλά σου αέρα! Συνεπώς κι αυτή κρίνεται άχρηστη (και επικίνδυνη).
Ψυχολογία; Περιττή εντελώς. Όποιος έχει ψυχολογικά προβλήματα ας τα λύσει μόνος του. Δεν θα πληρώνει ο ελληνικός λαός και… ψυχολόγους! Άσε που τα διάφορα «ψυχολογικά» είναι αρρώστια πολυτελείας. Βλέπετε εδώ να υπάρχει κανένα περιθώριο για πολυτέλειες; Άσε που υπάρχουν θαυμάσια ιδιωτικά κολέγια που προσφέρουν καταπληκτικές σπουδές. Το πανεπιστήμιό μας πρέπει να συνδεθεί με την παραγωγή.
Το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να πάρει τα άχρηστα, πλέον, κτίρια της Πανεπιστημιούπολης και να τα προσφέρει στη Barilla να φτιάχνει μακαρόνια, προσλαμβάνοντας τους πρώην φοιτητές των πρώην σχολών. Όπως είπε ο… σοφός διευθύνων σύμβουλος της Barilla, στην πρόσφατη σύσκεψη των 11 πολυεθνικών με τον υπάλληλό τους Κωστή Χατζηδάκη, «σε μια χώρα όπου η ανεργία στους νέους έχει φτάσει σε απίστευτα επίπεδα, δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να υπάρχει η δέσμευση του κατώτατου ημερομισθίου».
Κι εγώ καταθέτω, με τη σειρά μου, έναν προβληματισμό που θα χειροκροτήσουν σίγουρα ο Χρήστος Χωμενίδης και ο Άρης Πορτοσάλτε: «Σε μια χώρα όπου η ανεργία στους νέους έχει φτάσει σε απίστευτα επίπεδα, δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει καν να υπάρχουν πανεπιστήμια»!

Κώστας Στοφόρος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!