Του Νίκου Ταυρή. Από χλιαρές ως και υποστηρικτικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι αντιδράσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά την ανακοίνωση του Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα και ό,τι ακολούθησε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, υποστήριξε ότι «η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να διοργανώσει δημοψήφισμα έδειξε την ανάγκη για την Ευρώπη να επεξεργαστεί περαιτέρω και να εφαρμόσει ταχέως το πακέτο αντιμετώπισης του χρέους που συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι ηγέτες της ευρωζώνης». Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η παρέμβαση θεωρήθηκε από πολλούς ευρωπαϊκούς κύκλους σαν «υποστηρικτική» προς τον «μικρό Ομπάμα» όπως αποκαλεί «χαϊδευτικά» ο γερμανικός Τύπος τον ΓΑΠ.
Η Wall Street Journal σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Ένα ελληνικό μάθημα για τη Δημοκρατία», υποστήριξε ανοιχτά την απόφαση του Γ. Παπανδρέου για διενέργεια δημοψηφίσματος. Επισημαίνεται ότι «αν και με την κίνηση αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστη ο πιο αντιδημοφιλής άνθρωπος στην Ευρώπη, προκαλώντας πτώση στις διεθνείς αγορές, στέλνοντας στα ύψη την απόδοση των ιταλικών ομολόγων και ωθώντας τους Γερμανούς αξιωματούχους να κατηγορούν τη συμπεριφορά του ως αντι-ευρωπαϊκή, ένα δημοψήφισμα στην Αθήνα μπορεί να είναι διδακτικό για ολόκληρη την Ευρώπη». Η αμερικάνικη εφημερίδα υποστηρίζει ότι αν ο ελληνικός λαός υπερψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, ο κ. Παπανδρέου θα ενισχυθεί πολιτικά, ενώ εάν την καταψηφίσει, οι Έλληνες θα αναλάβουν τουλάχιστον την ευθύνη για τις συνέπειες και αυτό είναι καλύτερο από τις διαδηλώσεις τους στους δρόμους κατά των πολιτικών στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες, έναντι των οποίων δεν έχουν καμία επιρροή. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εφημερίδα National Post, που με άρθρο της υποστηρίζει την απόφαση του ΓΑΠ, υποστηρίζοντας ότι το δημοψήφισμα είναι προτιμότερο από την κατάρρευση της κυβέρνησης Παπανδρέου, συγκρίνοντάς το, μάλιστα, με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κεμπέκ.
Στην συνέντευξη Τύπου στις Κάννες ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σχετικά: «Είναι βασικό να έχουμε λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας. Και παρόλο που η αναγγελία για δημοψήφισμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό τις προηγούμενες ημέρες επηρέασε πολλούς, η τελική προσέγγιση είναι ότι έχουμε σημαντικές κινήσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα εξακολουθεί να επιδιώκει διαρθρωτικές αλλαγές και μου δίνει θάρρος ότι ακόμα και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δανειακή σύμβαση και θέλει να συνεχίσουμε έτσι. Είναι βασικό να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στις αγορές και να στείλουμε μήνυμα ότι η Ευρώπη θα σταθεί στα πόδια της». Δηλαδή, δεν έγινε και τίποτα αφού τα «βρήκαν» τα παιδιά και συνεχίζει η Ελλάδα στην ίδια ρότα. Πολύ «ευγενική» συμπεριφορά προς τον ΓΑΠ.
Επίσης πάλι σε δημοσίευμα της Street Journal με ημερομηνία 3/11, δηλαδή, την επομένη των απειλών και εκβιασμών από Μέρκελ και Σαρκοζί, σε άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα έχει μάλλον ακόμα κάποια χαρτιά» υποστηρίζεται ότι μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας είναι πιθανό να κληροδοτήσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μια τρύπα στον ισολογισμό της ύψους 50 δισ. ευρώ. Άρα έχει ακόμα κάποιο περιθώριο ελιγμών.
Κάτι ξέρουν οι ΗΠΑ ή κάπου ποντάρουν; Ίδωμεν…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!