Tου Χρήστου Πατούχα.

Την αριστερά προ των ευθυνών της θέτει, εν όψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών, ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Πολιτείας» και υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων Χρήστος Πατούχας, απευθύνοντας πρόσκληση ιδιαίτερα προς τους αριστερούς πολίτες της Πάτρας να πρωτοστατήσουν προκειμένου να οργανωθεί το «μέτωπο όλου του λαού» για την επόμενη μέρα. Ζούμε την πιο επιθετική λαίλαπα της εξουσίας ενάντια σε όλα όσα αποτέλεσαν δικαιώματα, επιτυχίες, κατακτήσεις των εργαζομένων για έναν αιώνα. Πληρωμένα πολύ ακριβά! Από την αριστερά και τον λαό. Ξένη κατοχή, Εμφύλιος πόλεμος, προσφυγιά, φυλακές, εξορία-εκτελέσεις, διώξεις, δικτατορίες, ρουφιανιά, δωσιλογισμός! Για πολύ απλά πράγματα και στο σύνολο των ανθρώπινων ιδανικών αυτονόητα. Τη δημοκρατία στην έκφραση των ιδεών, ένα καλύτερο μεροκάματο, το δικαίωμα στη σύνταξη και στα γηρατειά, το δικαίωμα στην περίθαλψη και την εκπαίδευση, την εθνική μας ανεξαρτησία και ακεραιότητα, την καλυτέρευση τής ζωής των παιδιών μας. Και είναι ο πρώτος χρόνος αυτής της αντεπίθεσης του κεφαλαίου. Θα τους σταματήσουμε; Μπορούμε; Απασχολεί αυτό την αριστερά;

Προφανώς, δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις. Θεωρώ ότι υπάρχουν. Σε όλες τις πλευρές. Ούτε η συναντίληψη ως προς τη φύση των προβλημάτων μας λείπει.
Αυτό που λείπει και ταλανίζει είναι η κοινή δράση. Περιχαρακώσεις, ιδεολογικοί ηγεμονισμοί, καρεκλοθηρίες, αλάθητα, εγωισμοί, ανταγωνισμοί μηχανισμών, δημιουργούν επί της ουσίας αδυναμία να αξιοποιήσουμε την ανιδιοτέλεια, την εμπειρία, τις αγωνιστικές καταβολές όλου του κόσμου της αριστεράς. Και κυρίως να συγκροτήσουμε το νικηφόρο και ανταγωνιστικό πολιτικό σχέδιο που στόχο του θα έχει την ανατροπή της πολιτικής που μας πάει έναν αιώνα πίσω. Βεβαίως, δεν είναι τώρα η ώρα της κριτικής. Αλλά αν το δίλημμα είναι νίκη του λαού, δηλαδή ανατροπή της σημερινής πολιτικής κατάστασης, ή διατήρηση της, έστω με μικρά τραύματα, έστω με βελτιωμένη την εκλογική καταγραφή της Αριστεράς, τότε προφανώς άλλα πράγματα αντιστοιχούν στη μία εξέλιξη και άλλα στην άλλη. Όμως, στη δεύτερη περίπτωση θα διαχειριστούμε την ήττα. Την πιο επικίνδυνη και καθοριστική ήττα που έχει υποστεί το λαϊκό κίνημα τα τελευταία σαράντα χρόνια. Και την ήττα, όπως γίνεται πάντα, θα την υποστεί όλο το στρατόπεδο της Αριστεράς. Και αυτοί που φταίνε λίγο και αυτοί που φταίνε πολύ. Και δεν υπάρχει κανείς που δεν θα φταίει καθόλου. Ένας-ένας, λοιπόν, και όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας. Αυτό πηγάζει από τα «πιστεύω» μας, από την προσωπική μας ιστορία, από την ευθύνη μας απέναντι στη νέα γενιά, απέναντι στον λαό. Να κάνουμε την ανησυχία μας δράση, την κριτική μας ενωτική δύναμη, τη σκέψη μας συμμετοχή και αλληλεγγύη.
Οι εκλογές του Νοέμβρη είναι μέρος του γενικότερου αγώνα, τίποτα δεν αρχίζει και δεν τελειώνει εκεί. Αλλά είναι μια μάχη αυτού του αγώνα αποφασιστικής και κρίσιμης σημασίας.
Αγαπητοί σύντροφοι, την πολιτική σημασία και το χαρακτήρα των εκλογών δεν την ανακαλύπτουμε εμείς. Η πραγματικότητα την προσδιορίζει. Και πρέπει οι εκλογές να είναι ευκαιρία συσπείρωσης δυνάμεων, όλων των υγιών δυνάμεων της πόλης μας.
Δεν μπορεί να αρκεστούν οι χιλιάδες αριστεροί της Πάτρας σε μία απλή συμμετοχή σε παλιά και νέα σχήματα και κινήσεις, που χαρακτηρίζονται είτε από τη λογική μιας στενής κομματικής καταγραφής είτε από δήθεν ανεξάρτητες παρατάξεις που είναι με όλους, αλλά κυρίως διακρίνονται για την ουδετερότητά τους απέναντι στην πολιτική που μας εξοντώνει.
Να πρωτοστατήσουν, λοιπόν, οι χιλιάδες αριστεροί στη συγκρότηση ενός ρεύματος που θα υπερβεί τα επιτελεία και θα συνδεθεί με το μικρομεσαίο, τον εργαζόμενο, τον νέο και τον συνταξιούχο, που γυρίζει την πλάτη σε ένα σάπιο πολιτικό σύστημα, το σύστημα της χρεοκοπίας και της κατοχής.
Να πρωτοστατήσουν στο να δυναμώσει πολιτικά η κατακραυγή και η αναζήτηση για κάτι αληθινό και χρήσιμο για όλο τον λαό. Αυτό θα μετρήσει την επόμενη μέρα η ιστορία. Πόσο προχώρησε η ιδέα και η οργάνωση του Μετώπου όλου του λαού για να ζήσει αλλά και να αλλάξει τα πράγματα στη χώρα.
Να τολμήσουν οι αριστεροί της πόλης μας να βάλουν πιο πάνω από το κομματικό συναίσθημα ή την απογοήτευση από τις υπαρκτές ανεπάρκειες της Αριστεράς, την ευθύνη για το προχώρημα μιας πραγματικής γραμμής άμυνας απέναντι στην κυβέρνηση και την Τρόικα, το προχώρημα μιας «μεγάλης ιδέας», που θα πηγάζει από τους αδυνάτους και θα ανακουφίζει τους αδυνάτους.
Η Ανυπότακτη Πολιτεία θέλει να εκφράσει και να ενώσει. Χωρίς κανένα αποκλεισμό, χωρίς ανταγωνισμούς, με απόλυτο σεβασμό στη γνώμη του καθένα και την ιδεολογική του αυτοτέλεια. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να είμαστε η δημοτική κίνηση που θα χωρέσει και θα στεγάσει πολλούς και φυσικά όλους τους αριστερούς.

* Ο Χρήστος Πατούχας είναι επικεφαλής της αυτοδιοικητικής κίνησης Πάτρας «Ανυπόταχτη Πολιτεία»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!