18 χιλιάδες λιγότεροι οι επιδοτούμενοι από τον περσινό Ιούλιο!

Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία που τηρεί ο ΟΑΕΔ, τα οποία απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, αρκούν για να δώσουν το μέγεθος του προβλήματος της ανεργίας στη χώρα μας.
Τον μήνα Ιούλιο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ έφτασαν τα 794.924 άτομα, από τα οποία μόνο οι 187.273 παίρνουν επίδομα ανεργίας. Ο αριθμός των ανέργων παρουσιάζει αύξηση κατά 95.266 άτομα από τον αντίστοιχο περσινό μήνα ή ποσοστιαία μεταβολή 13,62%. Αντίθετα, όμως, οι επιδοτούμενοι άνεργοι παρουσιάζουν σοβαρή μείωση κατά 18.261 άτομα από τον Ιούλιο του 2011.
Αυτή την πραγματικότητα, που καταγράφει τη συρρίκνωση κάθε προνοιακής πολιτικής για τους άνεργους, δεν μπορεί να την ξεπεράσει η παράθεση των «ξερών» αριθμών από τον ΟΑΕΔ. Ενώ η ανεργία καλπάζει, οι άνεργοι που «απολαμβάνουν» το μειωμένο επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ το μήνα συνεχώς μειώνονται. Ο λόγος είναι απλός: τα κριτήρια για να επιδοτηθεί ένας άνεργος γίνονται όλο και πιο σκληρά, αποκλείοντας μεγάλες κατηγορίες ανέργων από την επιδότηση. Οι νέοι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά, εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου που δεν καλύπτουν τα ελάχιστα ημερομίσθια, εργαζόμενοι με δήθεν συμβάσεις «έργου», που δεν δικαιούνται επιδότηση κ.λπ.
Δείχνουν κι άλλα, όμως, τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ:
Αύξηση των μακροχρόνια ανέργων κατά 69.781 άτομα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, που σημαίνει ποσοστιαία μεταβολή 26,05%.
Ραγδαία μείωση των ανέργων που δικαιούνται επιδότηση, αφού τον Αύγουστο λήγει η επιδότηση 26.357 από αυτούς που πήραν επίδομα τον Ιούλιο.
Ενώ ολόκληρο τον Ιούλιο είχαμε 90.791 αναγγελίες πρόσληψης, είχαμε ταυτόχρονα 76.660 απολύσεις, λήξεις συμβάσεων ή «οικειοθελείς αποχωρήσεις». Έτσι, ένας μήνας αύξησης της εργασίας, κυρίως λόγω εποχικότητας, μόλις και μετά βίας παρουσιάζει θετικό πρόσημο στην απασχόληση.

Γ.Κ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!