Αγοράζεις με 250 εκατ. και παίρνεις δώρο 522 εκατ.

Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, αν πωληθεί η ΕΥΔΑΠ, ο αγοραστής και νέος ιδιοκτήτης μπορεί να κινήσει νομικές διαδικασίες κατά του Δημοσίου και των δήμων για βεβαιωμένες οφειλές τους προς την εταιρία, που έχουν δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες από απλήρωτα τιμολόγια και υπολογίζονται σε 522 εκατ. ευρώ χωρίς τις προσαυξήσεις.
Αυτό είναι το «ζουμί» της απάντησης του αρμόδιου Επιτρόπου για τη φορολογία και την καταπολέμηση της απάτης,  Α. Semeta, στην ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή σχετικά με τα χρέη του Δημοσίου και των δήμων προς την ΕΥΔΑΠ.
Με την ερώτησή του ο κ. Χουντής ζήτησε από την Επιτροπή να διευκρινίσει εάν οι οφειλές είναι άμεσα απαιτητές από την εταιρία και τους μετόχους της, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο με βάση τις οδηγίες 2000/35/EK και 2011/7/EE για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές. Και ο αρμόδιος επίτροπος απαντά χωρίς περιθώριο παρερμηνείας: «Και οι δύο οδηγίες προβλέπουν τη διαδικασία έκδοσης εκτελεστού τίτλου για τον πιστωτή για την είσπραξη μη αμφισβητούμενων οφειλών, στην περίπτωση που ο πιστωτής έχει κινήσει νομικές διαδικασίες κατά του οφειλέτη».  Σε δελτίο Τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ χαρακτηρίζει την απάντηση αυτή ως βόμβα για τα οικονομικά της κυβέρνησης και των δήμων που μαζί χρωστάνε 522 εκατ. ευρώ στην ΕΥΔΑΠ και σχολιάζει ότι «ταυτόχρονα αναδεικνύεται η τραγελαφική κατάσταση που δημιουργείται με την πώληση της ΕΥΔΑΠ που, ενώ ετοιμάζονται να την πουλήσουν περίπου στα 250 εκατομμύρια ευρώ, ο νέος αγοραστής, με το «καλημέρα σας», θα απαιτήσει 522 εκατομμύρια και προσαυξήσεις που είναι βεβαιωμένες οφειλές».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!