Της Βέρας Δαμόφλη. Η ελληνική σημαία, που οι γραμμές της σημαίνουν Ελευθερία ή Θάνατος, ο Ύμνος στην Ελευθερία, που αργότερα έγινε εθνικός ύμνος, όπως και η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο δεν μπορούν να απαξιώνονται επειδή τα καπηλεύτηκαν και τα καπηλεύονται οι κυβερνήσεις των κάθε λογής δοσίλογων και οι κάθε λογής Τσαουσέσκου.
Λίγο πριν μπουν τα τανκς στο Πολυτεχνείο, το 1973, τον Εθνικό Ύμνο ψάλλαμε. Από την πύλη, μαζί με τους εξεγερμένους έπεσε και η ελληνική σημαία. Την κρατούν κάθε χρόνο στην επέτειο της εξέγερσης.

Όταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης έκανε μόνος του την απαγορευμένη πορεία Ειρήνης, την ελληνική σημαία κρατούσε.
Στους ταξικούς αγώνες των κομμουνιστών όλου του κόσμου υπάρχει παντού και θα υπάρχει η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο. Το «Εμπρός της γης οι κολασμένοι» είναι επίκαιρο όσο ποτέ, σε όλες τις γλώσσες.
Είναι σύμβολα αγώνων και θυσιών για ελευθερία, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη, κοινωνική χειραφέτηση. Σύμβολα επαναστάσεων. Των λαών στους αγώνες τους και στις εξεγέρσεις τους. Δεν κατασκευάστηκαν για να εκφράζουν αυτοκρατορίες, βασιλιάδες, αποικιοκράτες, δικτάτορες.
Δύο ημέρες στην Πλατεία Συντάγματος ανέμιζαν τρεις-τέσσερις ελληνικές σημαίες. Κάποιοι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο. Μπορεί αυτοί που το έκαναν να είναι ακροδεξιοί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταδικάσουμε τη σημαία, τον Ύμνο και πολύ περισσότερο όλον τον κόσμο που συγκεντρώνεται για να καταδικάσει το γενικό ξεπούλημά του;
Από ορισμένους κύκλους της Αριστεράς αποκαλείται «τσιγκολελέτα» η συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Απολίτικη, χωρίς ταξικά χαρακτηριστικά. Πολλοί κύκλοι της Αριστεράς δείχνουν την αδυναμία τους, τον απαίδευτο ελιτισμό τους, τη γραφειοκρατική τους αντίληψη.
Οι λαοί δεν κόβονται στα μέτρα τους. Για το επίπεδο που βρίσκονται, εξάλλου, έχει τεράστια ευθύνη και όλη μαζί η Αριστερά.
Κι ας μην ξεχνούν ότι το ακροδεξιό «να καεί το μπουρδέλο η Βουλή», στις δικές τους συγκεντρώσεις το ανέχονται – χρόνια τώρα.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!