Η Πρωτοβουλία Γυναικών Ενάντια στο Χρέος και τα Μέτρα Λιτότητας δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα απέναντι στην ολομέτωπη αντεργατική-αντιλαϊκή επίθεση των μνημονιακών μέτρων της κυβέρνησης και της τρόικας που δέχονται οι εργαζόμενοι. Απέναντι σ’ αυτήν την επίθεση οι γυναίκες και ιδιαίτερα οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι μετανάστριες βρίσκονται σε ακόμη δεινότερη θέση, τόσο στον εργασιακό τομέα όσο και στην καθημερινή τους ζωή.

Στα ήδη οξυμένα προβλήματα των γυναικών στην οικογένεια, την εργασία και την κοινωνία -απόρροια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια- έρχονται να προστεθούν και νέα, καθώς οι γυναίκες πλήττονται, άμεσα, λόγω των πολλαπλών τους ρόλων. Τα πρώτα θύματα της κρίσης είναι οι γυναίκες. Είναι οι πρώτες που απολύονται, οι τελευταίες που προσλαμβάνονται, οι πρώτες που νιώθουν τα πρόσθετα οικονομικά οικογενειακά βάρη, τα συνήθη θύματα της βίας στο σπίτι, την εργασία, το δρόμο.

Τα σχέδια και τα μέτρα λιτότητας, όχι μόνο δεν δίνουν λύση στα προβλήματα, αλλά θα βουλιάξουν εκατομμύρια εργαζόμενους στη μιζέρια και την ανέχεια. Τα αποτελέσματα στις γυναίκες που πρέπει να ανταπεξέλθουν στους διάφορους ρόλους τους είναι ακόμη χειρότερα, θλιβερότερα και απογοητευτικότερα. Με το επιχείρημα του δημόσιου χρέους, οι γυναίκες θα δουλεύουν περισσότερο και θα αμείβονται λιγότερο.
Η βίαιη αυτή επίθεση μέσω των μέτρων απέναντι στις γυναίκες συνεχίζεται και με τις επιπτώσεις που δέχονται από την οικονομική συρρίκνωση έως τη διάλυση του κράτους πρόνοιας. Οι ιδιωτικοποιήσεις σχεδόν στο σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών (δημόσιοι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί, φύλαξη παιδιών, φροντίδα στο σπίτι για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία κ.λπ.) έχει τραγικές συνέπειες για τις γυναίκες και τις δυνατότητες που έχουν να βρουν δουλειά ή και να παραμείνουν σ’ αυτήν που έχουν, έτσι ώστε να είναι ενεργά ανεξάρτητα οικονομικά άτομα.
Η Πρωτοβουλία Γυναικών Ενάντια στο Χρέος και τα Μέτρα Λιτότητας αποτελεί μια κινηματική διαδικασία βάσης που στόχο έχει να καταγράψει τις επιπτώσεις της κρίσης στις γυναίκες σε όλους τους τομείς, να συσπειρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες σε ένα κίνημα αντίστασης και ανατροπής αυτών των μέτρων σε συνεργασία και με τα άλλα κινήματα.

Πρωτοβουλία Γυναικών Ενάντια στο Χρέος και τα Μέτρα Λιτότητας

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Πρωτοβουλίας Γυναικών Ενάντια στο Χρέος και τα Μέτρα Λιτότητας και θέλοντας να συμβάλουμε στη δημόσια συζήτηση για το χρέος και με κεντρικό μας σύνθημα: «Δεν χρωστάμε-Δεν πληρώνουμε» διοργανώνουμε την πρώτη δημόσια εκδήλωση-συζήτηση τη Δευτέρα 9 Μάη, στις 19:30 στον κιν/φο «Αλέξανδρος» (Εθν. Αμύνης) με ομιλήτριες: την Maria-Lucia Fattorelli – συντονίστρια της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου της Βραζιλίας και του Ισημερινού, την Σοφία Σακοράφα – ανεξάρτητη βουλευτής, Μέλος της Πρωτοβουλίας για τη σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου στην Ελλάδα και την Βούλα Τάκη – Πρωτοβουλία Γυναικών ενάντια στο Χρέος και στα μέτρα λιτότητας. Συντονίζει: Εύα Παπατζανή (φοιτήτρια ΑΠΘ)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!