Με την ψήφο 56 βουλευτών της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εγκρίθηκε την Πέμπτη από την Βουλή η σύμβαση με την οποία παραχωρείται στον ΟΠΑΠ, στην Intralot και στην Scientific Games η διαχείριση των κρατικών λαχείων μέχρι το 2025.

Είχαν προηγηθεί εντονότατες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης για την διαδικασία του κατεπείγοντος που επιλέχθηκε για πολλοστή φορά από την κυβέρνηση.
Ξεπουλήθηκε έτσι μία ακόμη κερδοφόρα επιχείρηση που ανήκει στον ελληνικό λαό. Όπως υποστήριξε κατά τη συζήτηση η ειδική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου πρόκειται για «την επικύρωση της συναλλαγής μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της κοινοπραξίας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ Α.Ε., που διαπραγματεύθηκε ο κ. Σταυρίδης και συμφωνήθηκε στις 30 Ιουλίου 2013. Είναι η επικύρωση, δηλαδή, της παραχώρησης του μονοπωλίου των λαχείων έναντι 190 εκατομμυρίων ευρώ σε μια κοινοπραξία που συστήθηκε ακριβώς για να πάρει αυτό το έργο και αποτελείται από κορυφαίες εταιρίες του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών. Με μία σύμβαση που το ποσό που εγγυάται στο Ελληνικό Δημόσιο για τα επόμενα δέκα χρόνια είναι μόλις 580 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 30 εκατομμύρια ευρώ για το πρώτο οικονομικό έτος και 50 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα έντεκα χρόνια. Η ίδια η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εκτιμά ότι σύμφωνα με τα καθαρά κέρδη των τριών τελευταίων ετών –που σημειωτέον αποτελούν τα χαμηλότερα κέρδη της τελευταίας δεκαετίας που προκύπτουν από τα λαχεία- θα εισπράττονταν 984 εκατομμύρια ευρώ έσοδα για τον κρατικό Προϋπολογισμό με το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας, χωρίς να βελτιώσουμε καθόλου τη λειτουργία τους στο ελάχιστο και αφήνοντάς τα να είναι υπό δημόσιο και κρατικό έλεγχο».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, επισημαίνοντας ότι λαχεία δεν θα πωλούνται πλέον από ανώνυμους πλανόδιους πωλητές, τόνισε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση: «Στερείτε από ακόμη μία ευπαθή ομάδα το ελάχιστο εισόδημά της. Μιλάτε για νέες θέσεις εργασίας και αφήνετε άνεργους ανθρώπους που η κοινωνική τους θέση και η σωματική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να κάνουν καμία άλλη εργασία».
Ο ΣΥΡΙΖΑ δια των ομιλητών του δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τη σύμβαση αυτή.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!