Εγκληματική εγκατάλειψη της Ηλείας, τρία χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές. Της Κατερίνας Παγουλάτου.

Ηλεία, τρία χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές. Η φύση κάνει σιγά-σιγά το θαύμα της, αναγεννάται από τις στάχτες της. Και το κράτος κάνει το… δικό του: ξεχνά και κοροϊδεύει. Όπου ήταν καμένα, παραμένουν καμένα, από τους τέως και τους νυν. Μπορεί η επίσημη «πρεμιέρα» της διακυβέρνησης Παπανδρέου να άρχισε από την πυρόπληκτη Ολυμπία, πέρσι το φθινόπωρο, όμως η… μεσσιανική επίσκεψη δεν σηματοδότησε τίποτε άλλο πέρα από μια επικοινωνιακού τύπου προβολή.

Τρία χρόνια μετά, το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Πυρόπληκτης και Σεισμόπληκτης Ηλείας παραμένει ζητούμενο, τα εκατομμύρια που εισέρευσαν στο Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (το περίφημο ταμείο Μολυβιάτη) έχουν… εξαφανιστεί, τα έργα αποκατάστασης που έγιναν είναι ελάχιστα και αποσπασματικά, ενώ οι όποιες αποζημιώσεις έχουν δοθεί, δεν καλύπτουν ούτε τις μισές αιτήσεις των πληγέντων. Το καλύτερο; Πολίτες σέρνονται στα δικαστήρια για το τριχίλιαρο που μοίρασε η τότε κυβέρνηση αδιακρίτως, στην προσπάθειά της να εξαγοράσει ό,τι μπορούσε από την κοινωνική αγανάκτηση.

Εγκατάλειψη
Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά: Από τις συνολικά 29.217 αιτήσεις αποζημίωσης που έχουν κατατεθεί, μόνο οι 12.281 έχουν σταλεί στον ΕΛΓΑ για πληρωμή. Συγκεκριμένα, έχουν περαιωθεί ή βαίνουν προς περαίωση 11.125 αιτήσεις αποζημίωσης για φυτικό κεφάλαιο από τις 20.280, 194 αιτήσεις για ζωικό κεφάλαιο από τις 1.722 και 962 αιτήσεις για πάγιο κεφάλαιο από τις 5.553 (Κ.Ε., 14/8/2010). Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσά της αποζημίωσης δεν αφορούν το 100% των ζημιών, αλλά μόνο μέρος τους, γεγονός που έχει οδηγήσει τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής σε απόγνωση και σταδιακή εγκατάλειψη της περιφέρειας του πληγέντος νομού.

Αναζητούνται ευθύνες;
Στις 28/7/2010 ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πύργου προτείνει προς το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας να παραπεμφθούν στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πατρών οι: Σοφία Νικολοπούλου, οικοκυρά, κάτοικος Παλαιοχωρίου Ζαχάρως Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας, νομάρχης Ηλείας, Πανταζής Χρονόπουλος, δήμαρχος Ζαχάρως, Νικόλαος Μιχαλόπουλος, αξιωματικός της Πυροσβεστικής, Παναγιώτης Τσούρας, εποχικός πυροσβέστης και Φώτιος Παππάς, τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.
Η παραπομπή γίνεται λίγο πριν η υπόθεση των πυρκαγιών στην Ηλεία μπει στο αρχείο, και έπειτα από την προσφυγή στην Εισαγγελία Εφετών Πάτρας δύο συγγενών των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στην Αρτέμιδα. Οι έξι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εμπρησμό δάσους από αμέλεια, εμπρησμό από αμέλεια πραγμάτων και ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή.
Ο νομάρχης Ηλείας, Χ. Καφύρας, χαρακτήρισε την παραπομπή «απαράδεκτη» και «πολιτικά στοχευμένη» δίνοντας στη δημοσιότητα όλο το χρονικό των ενεργειών της νομαρχίας και επιρρίπτοντας σαφείς ευθύνες προς τους αρμόδιους για την καταστολή των πυρκαγιών (Πυροσβεστική) αλλά και την τότε πολιτική ηγεσία της χώρας.
Και είναι σαφές ότι τόσο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας όσο και κάθε νομαρχία δεν μπορεί να υποκαταστήσει το έργο των αρμόδιων για την δασοπυρόσβεση, και με δεδομένη την υποχρηματοδότηση που υπάρχει όλα τα τελευταία χρόνια στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών που αντιστοιχεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (καθαρισμοί δρόμων, δασών κ.λπ.).
Το πραγματικό ερώτημα, όμως, για τον στόχο της παραπομπής είναι αν όντως υπάρχει η βούληση να βρεθούν οι ένοχοι, να καταλογιστούν οι ευθύνες, νομικά αλλά και πολιτικά. Γιατί τότε η διαδικασία αναζήτησης θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της πολύ περισσότερα ζητήματα. Όπως το απόλυτο μπάχαλο με τις αρμοδιότητες και την πολυδιάσπαση στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, τη μη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, τις ελλιπείς υποδομές και την παντελή έλλειψη πρόληψης και προστασίας του δασικού πλούτου, και ο κατάλογος είναι μακρύς.
Κανείς, όμως, δεν φαίνεται πρόθυμος να «ακουμπήσει» αυτά τα ζητήματα, κι ας χάθηκαν 36 άνθρωποι κι ας κάηκαν ένα εκατομμύριο στρέμματα.
Όπως κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να «ακουμπήσει» το τι έγινε μετά τις πυρκαγιές. Πώς έκταση-φιλέτο στη Ζαχάρω επιχειρήθηκε να πουληθεί για την κατασκευή γηπέδων γκολφ, μία εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές του 2007 και με τις ευλογίες της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Πώς χρήματα για τους πυρόπληκτους επενδύθηκαν… αλλού. Πώς ακόμη και σήμερα, οι πληγέντες δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους, πώς δεν υπάρχει σχέδιο για την ανασυγκρότηση της περιοχής, πέρα από λόγια και υποσχέσεις.
Στις 25/8/2010 ο νομάρχης Ηλείας συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι το Σχέδιο Νόμου για την Ανασυγκρότηση της Ηλείας έχει προωθηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών για… να κατατεθεί στη Βουλή. Ο κ. Καφύρας έκανε λόγο για «θετική σελίδα για το νομό Ηλείας». Μήπως θα έπρεπε να είναι εξίσου οργισμένος όσο και με την παραπομπή του;

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!