Μετά την τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε επικεντρώσει στα μέτρα, ούτε στη διάλυση του Εργατικού Δικαίου.

«Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», αναφώνησε σε μία πρωτοφανή κρίση ειλικρίνειας, αναφερόμενος στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, που ούτε λίγο, ούτε πολύ απαιτούσε την ανάληψη διακυβέρνησης της χώρας, ενόψει του 3ου Μνημονίου. Ο Ευ. Βενιζέλος είχε υπογράψει ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπαδήμου το κλείδωμα των δόσεων σε ειδικό λογαριασμό του Λουξεμβούργου υπό τον απόλυτο έλεγχο των πιστωτών, ρύθμιση που επικυρώθηκε και από το Eurogroup τον περασμένο Φλεβάρη.
Η εξομολόγησή του τώρα, δίκην «κάθαρσης» της ένοχης συνείδησής του -αστειευόμαστε προφανώς- δεν επέφερε απολύτως κανένα χειροπιαστό πολιτικό αποτέλεσμα. Αναμενόμενο, αν κρίνει κανείς από το βεβαρημένο μητρώο πλήρους παράδοσης της συγκυβέρνησης.
Αλλά, να το «πνίξουν» εντελώς το θέμα; Η συμβολή της μιντιοκρατίας υπήρξε πάλι καταλυτική.
Τα εντός εισαγωγικών είναι αποσπάσματα από το γερμανικό έγγραφο: «Διαχειριζόμενος από το εξωτερικό καταπιστευματικός λογαριασμός». Όπως σημειώνει στα Επίκαιρα ο Γ. Δελαστίκ, έτσι αποδίδεται ο όρος trust account, δηλώνοντας απόλυτα δικαιώματα χρήσης του λογαριασμού. «Από έναν εξωτερικό θεσμό όπως η Κομισιόν της Ε.Ε., θα μπορούσε να ζητηθεί να εγκρίνει γραπτώς οποιονδήποτε τύπο πρόσθετων δανείων».
Η έξοδος στις αγορές, που τάζει ο Σαμαράς, ο… ακηδεμόνευτος δανεισμός!
«Εντονότερη, υποχρεωτική χρησιμοποίηση τεχνικής βοήθειας από το εξωτερικό», μην πάει ο νους στο κακό για το «υποχρεωτική», περί τεχνικής βοήθειας πρόκειται: «Συλλογή φόρων, μείωση της διαφθοράς, αναπτυξιακές επενδυτικές στρατηγικές, χρήση διαρθρωτικών πόρων, διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων», τεχνικά ζητήματα! «Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, πρέπει να αυξηθούν οι αρμοδιότητες της ομάδας Δράσης ώστε να είναι υπεύθυνη, για τον προσδιορισμό θέσεων-κλειδιών μέσα στην ελληνική διοίκηση και για να στρατολογεί και να στέλνει στην Ελλάδα Ευρωπαίους ειδικούς ή Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους (στους οποίους θα χορηγείται ίδιο status με τους Ευρωπαίους ειδικούς για να περιορίζεται η εξάρτησή τους από την πολιτική εξουσία) σε εκείνες τις θέσεις-κλειδιά, που αφορούν στη συμμόρφωση με το πρόγραμμα της τρόικας σε αντικατάσταση Ελλήνων αξιωματούχων».
Χρειάζονται σχόλια; Από τον Ρ. Κρόκερ διευθυντή του Τμήματος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Ινστιτούτου Οικονομίας της Κολωνίας, βασικό σύμβουλο της καγκελαρίας: «Οι εταίροι θα συμμετέχουν ως σύμβουλοι ή ως εντολείς;», ερωτάται σε συνέντευξή του στο Βήμα και απαντά: «Καταρχάς ως σύμβουλοι.
Αν ωστόσο, διαπιστωθεί ότι αυτό δε γίνεται είτε επειδή οι Έλληνες δεν μπορούν είτε επειδή δεν θέλουν, τότε ως εντολείς. Η Ελλάδα πρέπει να αναμορφωθεί εκ βάθρων».
Είναι φίλοι μας…

θητεία Τυμβωρύχου
εκτελεί η «σειρά» του ’69

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!