Ένας φίλος (της ΠΑΣΚΕ) από τα παλιά… Η αμαρτωλή ιστορία του «Φρίντριχ Έμπερτ» στην Ελλάδα. Του Γιώργου Κατερίνη

Παλιός γνώριμος για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για το συνδικαλιστικό κίνημα, το ίδρυμα που φέρει το όνομα του ιστορικού ηγετικού στελέχους του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας Φρίντριχ Έμπερτ, εγκαινίασε τη δράση του «εν κλειστώ» τον περασμένο Απρίλιο. Παρόντες στην εκδήλωση των εγκαινίων η Άννα Διαμαντοπούλου και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος. Η παρουσία του τελευταίου έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού ήδη στην ιστοσελίδα του ιδρύματος η ΓΣΕΕ αναφέρεται ως… πάρτνερ.
Η σχέση του Ιδρύματος Έμπερτ με τη ΓΣΕΕ και την ΠΑΣΚΕ έχει μακρά ιστορία, που ξεκινά με την αναρρίχηση της συνδικαλιστικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ στην ηγεσία της συνομοσπονδίας. Γιατί μπορεί το «Φρ. Έμπερτ» να πραγματοποίησε εγκαίνια τον Απρίλιο στην Αθήνα, αλλά η παρουσία του στη χώρα μας ξεκίνησε αμέσως μετά την πτώση της χούντας και έφτασε μέχρι και τα χρόνια της διακυβέρνησης του Κώστα Σημίτη, οπότε και διεκόπη (2005) – ίσως γιατί θεωρήθηκε ότι ο (γερμανομαθής) εκσυγχρονιστής πρωθυπουργός ενσάρκωνε την ολοκλήρωση των στόχων του Ιδρύματος στη χώρα μας.

Από τον Καρακίτσο στον Ραυτόπουλο
Η παρέμβαση του Ιδρύματος στον ελληνικό συνδικαλισμό, είναι αλήθεια ότι δεν ξεκίνησε μέσω της ΠΑΣΚΕ. Στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης η τότε διοίκηση της ΓΣΕΕ με ηγέτες τους Καρακίτσο-Παπαγεωργίου είχε συνεργαστεί έντονα με το σοσιαλδημοκρατικό Ίδρυμα. Άλλωστε βασικός στόχος του «Φρ. Έμπερτ» σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιήθηκε (π.χ. Πορτογαλία, Ισπανία) ήταν η διείσδυση στις ηγεσίες των συνδικάτων και η προώθηση των θέσεων της σοσιαλδημοκρατίας σε αυτά.
Το 1979, λοιπόν, το ίδρυμα δημιούργησε μαζί με την ηγεσία της ΓΣΕΕ την Εταιρία Εργασιακών Σπουδών, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής προσπαθούσε να εισχωρήσει σε συνδικαλιστικές οργανώσεις μέσω σεμιναρίων και χρηματοδότησης.
Λίγα χρόνια μετά, η έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία φαίνεται ότι άλλαξε τους προσανατολισμούς του γερμανικού Ιδρύματος. Έτσι, μετά την ανάληψη της προεδρίας της  ΓΣΕΕ από το στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Γιάννη Παπαμιχαήλ (1983), εκπρόσωπος του «Φρίντριχ Έμπερτ» τον επισκέφτηκε για να του προτείνει «συνεργασία». Την εποχή εκείνη το ΠΑΣΟΚ αντιμετώπιζε εχθρικά το ίδρυμα, ίσως λόγω της στήριξης που είχε επιδείξει στην ηγεσία Καρακίτσου, και μάλιστα είχε λάβει απόφαση να μη συμμετέχει κανείς συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ σε δράσεις του «Έμπερτ». Έτσι ο Γ. Παπαμιχαήλ αρνήθηκε τη συνεισφορά του Ιδρύματος.
Αυτό δεν στάθηκε όμως εμπόδιο. Τον Ιανουάριο του 1984 πρόεδρος της ΓΣΕΕ εκλέγεται ο Γ. Ραυτόπουλος, ο οποίος ήταν και γραμματέας της ΠΑΣΚΕ. Η αλλαγή «φρουράς» στη ΓΣΕΕ ήταν καθοριστική για τη δράση του «Φρίντριχ Έμπερτ». Από τη χρονιά αυτή και μετά, η σχέση του με τα συνδικάτα έγινε πιο στενή. Μάλιστα, η αλλαγή στάσης της ΠΑΣΚΕ ήταν ολοκληρωτική. Τόσο που στις 18 Ιανουαρίου του 1985 ο εκπρόσωπος του «Φρίντριχ Έμπερτ» στη χώρα μας, Αχίμ Μίλερ, πλήρωσε τον εξοπλισμό των κεντρικών γραφείων της ΠΑΣΚΕ στην οδό Κωλέττη 25-27 με έπιπλα της SATO!
Η δράση των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών μέσω του Ιδρύματος Έμπερτ ήταν εντατική. Ένα δημοσίευμα στο Ποντίκι στις 4 Δεκεμβρίου του 1987 είναι χαρακτηριστικό. Μια διακομματική, όπως γράφει, αντιπροσωπεία 24 συνδικαλιστών του ΟΤΕ και των ΕΛΤΑ κλήθηκαν στη Φρανκφούρτη από τις 15 έως τις 24 Νοεμβρίου του 1987 για να παρακολουθήσουν «σεμινάριο κατατόπισης». Οργανωτές ήταν το Γερμανικό Συνδικάτο Ταχυδρομείων Τηλεπικοινωνιών και το «Φρίντριχ Έμπερτ». Μεταξύ των διαφόρων σεμιναριακών εργασιών, περιλαμβάνονταν και… δοκιμή κρασιών. Ο Παναγιώτης Μπρόφας, συνδικαλιστής της παράταξης ΑΣΕ στον ΟΤΕ σημειώνει μάλιστα ότι «όχι μόνο είχαν συμμετάσχει διαπαραταξιακά οι συνδικαλιστές της ΟΜΕ ΟΤΕ και της ΟΜΕ ΕΛΤΑ στα σεμινάρια, αλλά κατά την επίσκεψή τους το “Έμπερτ” τους… χαρτζιλίκωσε και με 150 μάρκα τον καθένα για τα έξοδά τους. Ορισμένοι από αυτούς μέχρι και σήμερα μεσουρανούν στην πολιτική σκηνή ή προσπαθούν να επανακάμψουν».

Από τη μεταλιγνιτική εποχή, μέχρι την ισότητα των φύλων
Η σημερινή δράση του «Φρίντριχ Έμπερτ» είναι έντονη και προσαρμοσμένη στα εθνικά επιχειρηματικά συμφέροντα της Γερμανίας. Έτσι, τον Ιούνιο βρίσκουμε το Ίδρυμα να συνδιοργανώνει στο κέντρο του μεγαλύτερου πεδίου λιγνιτικών κοιτασμάτων της χώρας, στην Πτολεμαΐδα, σεμινάριο για τη… μεταλιγνιτική εποχή, στο οποίο φυσικά συμμετείχαν τοπικοί συνδικαλιστές της ΔΕΗ, αλλά και ο (χριστιανοδημοκράτης) υπουργός Ελλάδας, Φούχτελ. Τον Οκτώβριο συνδιοργάνωσε με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, αλλά και την αντίστοιχη ελληνική (ΠΟΕΣΥ) συνέδριο για την ισότητα των δυο φύλων στις δημοσιογραφικές οργανώσεις.
Και έπεται συνέχεια…

Επίθεση… γοητείας
«Επίθεση γοητείας της Γερμανίας» χαρακτηρίζουν οι γερμανικοί Financial Times τη δραστηριοποίηση των ημι-ανεξάρτητων ιδρυμάτων που συντεταγμένα επιστρέφουν στη χώρα μας, μετά από χρόνια. Με συντονιστή τον Φούχτελ, το χριστιανοδημοκρατικό Ίδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ», το σοσιαλδημοκρατικό «Φρίντριχ Έμπερτ», αλλά και το φιλελεύθερο «Φρίντριχ Νάουμαν» άνοιξαν γραφεία στη χώρα μας, έχοντας ως στόχο να προωθήσουν το διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βεστερβέλε, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα τη βελτίωση της εικόνας της χώρας του στην Ελλάδα εξασφάλισε για τα τρία παραπάνω ιδρύματα και για το αριστερό «Ρόζα Λούξεμπουργκ» χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ μέχρι το 2014! Από αυτά τα χρήματα το «Αντενάουερ» και το «Έμπερτ» θα μοιραστούν από ένα τρίτο.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!