Τρίτη απόγευμα 7.30 στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος» στη λεωφόρο Συγγρού: ήταν τέτοια η μέρα και η ώρα που δεν φανταζόμασταν ότι θα μαζευτεί τόσος πολύς κόσμος στο ντοκιμαντέρ της Αγγελικής Αριστομενοπούλου για τον Γιάννη Αγγελάκα, που ξεκίνησε να προβάλλεται στις 30 Σεπτεμβρίου. Ε, όταν βγήκαμε, μετά από περίπου 80 λεπτά, ο κόσμος που είχε μαζευτεί για την προβολή των 9 προμήνυε ένα… sold out. Και να σκεφτείτε ότι προβολή είχε και στις 10.30 και στις 12.00!

Φεύγοντας, ρωτήσαμε την ταμία για πόσο ακόμα θα παίζετε η Ταξιδιάρα Ψυχή. «Σίγουρα και την άλλη εβδομάδα, μπορεί και παραπάνω» με ένα χαμόγελο που υπονοούσε ότι κάθε βράδυ η προσέλευση είναι τέτοια που «σηκώνει» παράταση η προβολή.
Σίγουρα, δε, βοηθάει και η τιμή του εισιτηρίου που είναι στα 5 ευρώ. Ας πάμε τώρα στο «ψητό»: το ντοκιμαντέρ ξεκινά με μία αφήγηση του Αγγελάκα για το πώς ξεκίνησε να ακούει ροκ τη δεκαετία του ‘70 στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης και πώς κατέληξαν να φτιάξουν τις «Τρύπες».
Ωστόσο, η όλη αναφορά στις Τρύπες περιορίζεται περίπου στα δέκα πρώτα λεπτά της ταινίας. «Highlight» τα πλάνα από την εμφάνισή τους στο ιστορικό «Marquee» του Λονδίνου το 1994…
Στη συνέχεια, η κάμερα ακολουθεί τον Αγγελάκα στην καθημερινότητά του με τους «Επισκέπτες», με τον Ντίνο Σαδίκη και τους άλλους μουσικούς, με τον Νίκο Βελιώτη που διακρίνεται στην ταινία για το… χιούμορ του, αλλά και στην ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει ο Αγγελάκας με την Κρήτη και τη μουσική της. Ασφαλώς και δεν λείπουν οι αναφορές του στην Ελλάδα του σήμερα: τα «Δεκεμβριανά» του 2008, τον «βρόμικο» ρόλο της τηλεόρασης, την ερήμωση της επαρχίας και πολλά άλλα, «ντυμένα» με μουσικές απ’ όλες τις περιόδους του Αγγελάκα, τα οποία προτιμότερο είναι να δείτε επί της οθόνης.
Δεν είμαστε κριτικοί κινηματογράφου. Αυτοί έδωσαν,τον περασμένο χειμώνα, βραβείο στο 12ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης. Σημασία έχει ότι ως θεατές μείναμε ευχαριστημένοι και σας συστήνουμε να πάτε να δείτε την «Ταξιδιάρα Ψυχή». Να σημειώσουμε ότι το ντοκιμαντέρ προβάλλεται και στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη.

Προτείνουμε
Σήμερα, Σάββατο 9 Οκτωβρίου, οι Deus Ex Machina «ανοίγουν» τους New Model Army στο Gagarin 205
Αύριο, Κυριακή 10 Οκτωβρίου, η Μητέρα Φάλαινα Τυφλή παρουσιάζει το πρώτο της άλμπουμ στο Σταυρό του Νότου
Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, οι Skaribas με τους Fundracar στο Κύτταρο και ο Παύλος Παυλίδης στο Passport, στον Πειραιά.

Polly B via elliniki-skini.gr

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!