Τιμήθηκε η μνήμη του αγωνιστή Γιάννη Χαλκίδη

Μ’ αυτή την απέριττη έκφραση ευγνωμοσύνης από δυο νεαρά παιδιά πάνω στα λουλούδια που απέθεσαν στο σημείο της δολοφονίας του και τις αφηγήσεις των συναγωνιστών του Γρηγόρη Κοκοζίδη, Γιάννη Γρηγοριάδη και Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, τιμήθηκε η μνήμη του Γιάννη Χαλκίδη. Του αγωνιστή της αντιδικτατορικής αντίστασης, που εκτελέστηκε εν ψυχρώ στις 5 Σεπτεμβρίου πριν 43 χρόνια από ομάδα εφόδου της χουντικής ασφάλειας κοντά στη διασταύρωση των οδών Κωνσταντινουπόλεως-Φιλελλήνων, τη σημερινή οδό Θ. Νάτσινα.
Στις 2 Σεπτεμβρίου 1967, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της ΔΕΘ από τη χουντική κυβέρνηση, το ΠΑΜ Θεσσαλονίκης ανατίναξε κολόνα της ΔΕΗ, βυθίζοντας στο σκοτάδι το χώρο της έκθεσης. Ήταν μια από τις πρώτες συμβολικές ενέργειες ενάντια στο νέο στρατιωτικό καθεστώς. Τρεις μέρες αργότερα, τα ξημερώματα της 4ης προς 5η Σεπτέμβρη 1967, η κεντρική «γιάφκα» της οργάνωσης, ένα μικρό διαμέρισμα στην οδό Φιλελλήνων 65, δέχτηκε την επιδρομή και τα πυρά πάνοπλων ασφαλιτών. Οι τρεις αγωνιστές που βρίσκονταν μέσα επιχείρησαν να διαφύγουν. Ο Γιάννης Χαλκίδης έπεσε νεκρός σε παρακείμενη αυλή, ενώ μια σφαίρα τραυματίζει στο πόδι τον Γρηγόρη Παντή. Στις 26 Νοεμβρίου 1967 το έκτακτο στρατοδικείο καταδίκασε τους δύο επιζήσαντες σε κάθειρξη 20 χρόνων.
Νεολαίοι της Αριστεράς, που συμμετείχαν στην εκδήλωση, απέδωσαν συμβολικά το όνομά του στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης που κτίστηκε στο σημείο της δολοφονίας του  ένα αίτημα που αρνείται επίμονα να ικανοποιήσει η σημερινή διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως και την μετονομασία της οδού Θ. Νάτσινα σε Γιάννη Χαλκίδη.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!