Αρχική αφιερώματα δρόμοι της ιστορίας Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974

Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974

Το Ιστορικό Αρχείο Αντιδικτατορικού Αγώνα 1967-1974 (ΙΑΑΑ) του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) αποτελείται από τις ακόλουθες ενότητες:

Το προσωπικό αρχείο μελών του ΣΦΕΑ (Φοίβου Κότσικα, Αλέξ. Φλώρου, Άρις Γ. Μπολούκου, Αντώνη Κακαρά).

Ελληνικό τύπο (παράνομο και νόμιμο) και ξένο (αρχείο Ελ. Βλάχου).

Η ενότητα του «εικαστικού υλικού» περιλαμβάνει καλλιτεχνήματα πολιτικών κρατουμένων (σκίτσα, γελοιογραφίες κ.ά.), αφίσες και φωτογραφίες, ενώ στο «οπτικοακουστικό υλικό» εντάσσεται η συλλογή συνεντεύξεων του Α. Κακαρά.

Στο πλαίσιο του Ιστορικού Αρχείου του Αντιδικτατορικού Αγώνα, το Αρχείο Φυλακών αποτέλεσε τον βασικό πυρήνα των νέων αρχειακών προσκτήσεων του ΣΦΕΑ, αφού στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού είχαν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση, μέσα στο υπόλοιπο υπηρεσιακό αρχειακό υλικό και οι ατομικοί φάκελοι των πολιτικών κρατουμένων της δικτατορίας. Πρόκειται για 732 ψηφιοποιημένους φακέλους ανδρών πολιτικών κρατουμένων και 156 φακέλους γυναικών πολιτικών κρατουμένων από το Αρχείο των Φυλακών Κορυδαλλού.

Επιπλέον, το ΙΑΑΑ διαθέτει καταλόγους των συλληφθέντων την 21η Απριλίου 1967, των τόπων κράτησης, βασανιστηρίων, εκτοπίσεων και των στρατοπέδων πολιτικών κρατουμένων καθώς και φυλακών με πολιτικούς κρατούμενους, κατάλογο 6.693 πολιτικών κρατουμένων, από 21/4/1967 έως 30/4/1967. Σημειώνεται ότι συνολικά μεταφέρθηκαν στη Γυάρο 7.840 περίπου πολιτικοί κρατούμενοι. Από αυτούς, 1.000 κρατούμενοι έμειναν στη φυλακή, εκ των οποίων οι 240 ήταν γυναίκες που μεταφέρθηκαν τον Αύγουστο του 1968 στις Φυλακές Αλικαρνασσού. Ακόμη, περιλαμβάνονται οι κατάλογοι των μεταχθέντων 463 ανδρών πολιτικών κρατουμένων στο Παρθένι Λέρου, των οργανώσεων του αντιδικτατορικού αγώνα, των νεκρών αγωνιστών στην περίοδο της δικτατορίας, αλλά και των δημόσιων αρχών που ενεπλάκησαν σε συλλήψεις, κρατήσεις και βασανισμούς.

Επίσης, το ΙΑΑΑ διαθέτει ποικίλες χειρόγραφες επιστολές, υλικά αντιδικτατορικών οργανώσεων, υλικό σχετικό με συλλήψεις, εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποφάσεις εκτάκτων και διαρκών στρατοδικείων, εκτοπίσεις, αποφυλακιστήρια κ.ά.

Τέλος, το ίδιο το Λειτουργικό Αρχείο του ΣΦΕΑ περιλαμβάνει προσωπικές μαρτυρίες, αποδεικτικά αντιδικτατορικής δράσης, αιτήσεις εγγραφής στον ΣΦΕΑ, την ιδρυτική πράξη και το καταστατικό του Συνδέσμου, καθώς επίσης αιτήσεις και δικαιολογητικά των ιδρυτικών μελών του.

Επιμέλεια
Μαρία Μαυροειδή

Σχόλια

Exit mobile version