Και το Μετρό εντάχθηκε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της αστυνομίας.

Το σχέδιο των δυνάμεων καταστολής προφανώς ήταν να μειωθεί ο όγκος της διαδήλωσης που θα έφτανε στο Σύνταγμα. Χρησιμοποιήθηκαν τα πάντα. Έντονη συνοδεία πάνοπλων αστυνομικών σε μεγάλα τμήματα της πορείας, δυσανάλογες αντιδράσεις με ρίψεις χημικών και κρότου- λάμψης εναντίον πολύ μικρών ομάδων σχετικά ήσυχων πιτσιρικάδων, προκλήσεις εν είδει αντιδικίας με ομάδες διαδηλωτών που απλά τους φώναζε να φύγουν και άφθονος ψεκασμός σε όλα τα σημεία της πλατείας Συντάγματος, για όσους τελικά κατόρθωναν να φθάσουν εκεί. Τουλάχιστον τρεις φορές «έσπασε» η συνέχεια της διαδήλωσης πριν μπει στο Σύνταγμα από τη Σταδίου και τις τρεις φορές με επιμονή οι διαδηλωτές συνέχιζαν. Οι ακροβολισμένοι αστυνομικοί συνέχιζαν τις προκλητικές ρίψεις χειροβομβίδων κρότου-λάμψης σε διάφορα σημεία της Σταδίου, της Πανεπιστημίου και στις κάθετες οδούς αποκόβοντας όσους διαδηλωτές δεν διαλύονταν και περίμεναν να «καθαρίσει» η ατμόσφαιρα για να επιστρέψουν στο Σύνταγμα.
Ο αποκλεισμός σταθμών του Μετρό και η μεταφορά διμοιριών των ΜΑΤ, όπως καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων του μετρό (ΣΕΛΜΑ) ήταν φαίνεται ένα ακόμα στοιχείο του σχεδιασμού της ηγεσία της ΕΛΑΣ. «Οι εργαζόμενοι του μετρό έζησαν εχθές πρωτόγνωρες καταστάσεις από τις κινήσεις της Αστυνομίας η οποία χρησιμοποίησε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς για να παίξει κλεφτοπόλεμο και να δημιουργήσει εντάσεις έξω από το σταθμό του Συντάγματος», γράφει η ανακοίνωση που εκδόθηκε την επόμενη μέρα. Όπως αναφέρουν καταγγέλλοντας της ηγεσία της Αστυνομίας «χωρίς να συντρέχει κανένας λόγος μετακινήθηκαν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ από τον σταθμό της Ομόνοιας στο σταθμό του Συντάγματος σε ώρα λειτουργίας. Όχι μόνο μετακινήθηκαν αλλά απέκλεισαν τις εισόδους του σταθμού απαγορεύοντας σε επιβάτες και εργαζόμενους να εισέλθουν και να εξέλθουν από αυτόν».
Μάλιστα το σωματείο καταγγέλλει και τη διοίκηση της ΑΜΕΛ, η οποία έκλεινε επιλεκτικά σταθμούς του μετρό που δεν αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα, όπως της Ομόνοιας, ενώ τα σωματεία είχαν αποφασίσει να μην πραγματοποιήσουν καμία κινητοποίηση για την διευκόλυνση των απεργών στο συλλαλητήριο.

Γ. Κ.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!