Μαζική εκκαθάριση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Του Γιώργου Κατερίνη.

Μπορεί ο τουρισμός να αποκαλείται αυτάρεσκα «βαριά βιομηχανία», η εργασία όμως των εργαζομένων στα άδυτα των τουριστικών επιχειρήσεων θεωρείται «ελαφριά». Έτσι, καμαριέρες και σερβιτόροι ξενοδοχείων, ψήστες και λαντζέρηδες εστιατορίων εξαιρούνται από τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) που παρουσίασε η ειδική επιτροπή η οποία είχε συσταθεί από το υπουργείο Εργασίας.
Δεκάδες τα επαγγέλματα που αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά τίθενται εκτός λίστας, με μοναδικό κριτήριο τη μείωση των δικαιούχων στο 10% του εργατικού δυναμικού που είχε τεθεί ως στόχος από την κυβέρνηση στο Μνημόνιο που υπέγραψε με την τρόικα. Επαγγέλματα που όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, όπως συστηματικά καλλιεργούνταν ως αντίληψη μέσω επιλεκτικών διαρροών στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά που εξακολουθούν να είναι στην αιχμή της επικινδυνότητας, προτείνει η επιτροπή να εξαιρεθούν. Ακραία παραδείγματα οι επιστάτες στη βιομηχανία χημικών λιπασμάτων (κρίνεται, ως φαίνεται, ότι δεν εισπνέουν… αρκετά χημικά), καθώς και οι υπάλληλοι γραφείων, οι φύλακες και θυρωροί στα διυλιστήρια πετρελαίου και τις εταιρίες εμφιάλωσης υγραερίων (οι χώροι αυτοί ως εργασιακοί καλύπτονται από την Οδηγία ΣΕΒΕΖΟ, με όσες τραγικές συνέπειες ανακαλεί στη μνήμη αυτή).
Είναι τόσο εμφανής η προσπάθεια να καλυφθεί το πλαφόν του 10%, ώστε εξαιρούνται μαζικά εργαζόμενοι σε χημικές βιομηχανίες, όπως η παραγωγή φαρμάκων και καλλυντικών αρωμάτων, κτηνιατρικών φαρμάκων και θειϊκού αργίλου, η σπορελαιουργία, σαπωνοποιΐα, ελαιουργία και πυρηνελαιουργία, η βιομηχανία ελαστικών, η ζυθοποιΐα, η κατεργασία ξηρού ασβέστη, οι βιομηχανίες πτηνοτροφών, αλλά και ειδικότητες σε συγκεκριμένες βιομηχανίες, όπως οι εργαζόμενοι στη συσκευασία φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων και στη συσκευασία απορρυπαντικών. Γίνεται φανερό ότι στους συγκεκριμένους χώρους δουλειάς δεν άλλαξαν οι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας και δεν καταγράφεται κάποια… πρόοδος, ως προς την ασφάλεια και την επικινδυνότητα των πρώτων υλών που διαχειρίζονται οι εργαζόμενοι, ούτε και υπάρχει κάποια ερευνητική εργασία μετρήσεων σε αυτούς τους χώρους.
Η λίστα έχει και τις ακραίες περιπτώσεις εξαιρέσεων. Για παράδειγμα, από τους μουσικούς νυχτερινών κέντρων παραμένουν στα ΒΑΕ μόνο οι μουσικοί πνευστών οργάνων, στην καθαριότητα μόνο όσοι είναι πλήρους απασχόλησης – οι καθαρίστριες των σχολείων δεν θεωρείται ότι επιτελούν βαρύ και ανθυγιεινό επάγγελμα. Κι ακόμα, εξαιρούνται επαγγέλματα που γίνονται χειρωνακτικά, είναι από τα πλέον βαριά και παραδοσιακά εντάσσονται στα ΒΑΕ, όπως οι κουρείς και κομμωτές, οι υποδηματεργάτες, οι δασεργάτες, ακόμα και οι νεκροπομποί (οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου υπολόγισαν το βάρος των νεκρών, σε συνδυασμό με την αντοχή των συγκεκριμένων εργαζομένων και έκριναν ότι μπορούν να κάνουν το θλιβερό αυτό επάγγελμα και μετά τα 60 χρόνια τους!).

Σταδιακή αφαίρεση δικαιωμάτων
Ήδη από πέρυσι οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο καθεστώς των ΒΑΕ είχαν δει το όριο συνταξιοδότησης να αυξάνει από το 55ο έτος στο 60ο, με το νόμο 3863/2010 (10.500 ένσημα εκ των οποίων τα 7.500 ΒΑΕ). Μάλιστα, η κυβέρνηση είχε φροντίσει να περάσει μια… πονηρή διάταξη σε αυτό το νόμο, όπου προβλεπόταν, σε περίπτωση αποχαρακτηρισμού ενός επαγγέλματος από τα ΒΑΕ, να συνεχίσουν να υπάγονται στο παλιό καθεστώς όσοι έχουν συμπληρώσει 3.600 ένσημα.
Έτσι, σήμερα, δημιουργούνται δύο ταχύτητες εργαζομένων στα υπό απένταξη επαγγέλματα, αποτελώντας τη βάση διάσπασης των όποιων συλλογικών αντιδράσεων. Και, ταυτόχρονα, οι νέοι εργαζόμενοι που θα μπαίνουν στα επαγγέλματα αυτά θα εργάζονται με μικρότερους μισθούς και με χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, αποτελώντας το κίνητρο να τεθούν σε ανεργία οι παλιοί και να προσληφθούν νέοι.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς συνδικαλιστών, οι λίστες που προτείνει η επιτροπή του υπουργείου αφήνουν έξω 120.000 εργαζόμενους που μέχρι σήμερα εντάσσονταν στα ΒΑΕ, κατεβάζοντας τον αριθμό των δικαιούχων στα όποια «προνόμια» περιέχει ο χαρακτηρισμός στους 420.000 εργαζόμενους. Δηλαδή, περίπου στο 9% του εργατικού δυναμικού της χώρας, λιγότερο κατά μια μονάδα από το πλαφόν που έχει τεθεί. Η επιτροπή, επομένως, εμφανίζεται πιο… μνημονιακή, ώστε να δώσει τη δυνατότητα στον υπουργό να κάνει τους όποιους ελιγμούς και «υποχωρήσεις» μέχρι την οριστική κατάρτιση της λίστας.
Ο κ. Κουτρουμάνης, μάλιστα, φροντίζει να σκορπά ελπίδες ένταξης και άλλων εργαζομένων στη λίστα με τα βαριά επαγγέλματα, αφού μιλά για αντίστοιχη λίστα για τους εργαζόμενους που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και το Δημόσιο, ενώ κλείνει πονηρά το μάτι και σε ελάχιστους εργαζόμενους που, υποτίθεται, ότι εντάσσονται για πρώτη φορά στα ΒΑΕ, μιλώντας για αναδρομικότητα αναγνώρισης.
Έχει σημασία να τονίσουμε ότι με τον αποχαρακτηρισμό της εργασίας των περίπου 120.000 εργαζομένων ως βαριάς και ανθυγιεινής, αυτομάτως μειώνονται δραστικά και οι ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ, καθιστώντας ακόμα πιο προβληματική την κοινωνική ασφάλιση. Εκτός κι αν η κυβέρνηση προσδοκά στην εξόντωση των εργαζομένων στα επαγγέλματα που αποχαρακτηρίζονται και στη δραστική μείωση των δαπανών για την υγεία και τη συνταξιοδότησή τους…

 

Η «βαριά βιομηχανία» με τα «ελαφρά» επαγγέλματα

Η καμαριέρα και η καθαρίστρια, σήμερα, που είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά έχει βασικό μισθό (μαζί με το ανθυγιεινό επίδομα) 965 ευρώ και μετά τον περσινό αντιασφαλιστικό νόμο βγαίνει στη σύνταξη όταν γίνει 60 ετών. Με την κατάργηση των ΒΑΕ θα παίρνει κάθε μήνα 46 ευρώ λιγότερα και θα συνεχίσει να στρώνει και να καθαρίζει μέχρι να γίνει τουλάχιστον 65 ετών!
• Ο μάγειρας και η μαγείρισσα, σήμερα έχει βασικό μισθό (μαζί με το ανθυγιεινό επίδομα) 1.053 ευρώ. Θα παίρνει κάθε μήνα 96 ευρώ λιγότερα και θα μείνει πάνω από τις καυτές εστίες μαγειρεύοντας – αν τον /την κρατήσει στη δουλειά ο εργοδότης – μέχρι να γίνει τουλάχιστον 65 ετών!
• Ο σερβιτόρος και η σερβιτόρα, σήμερα που είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά βγαίνει στη σύνταξη όταν γίνει 60 ετών. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η δουλειά τους δεν είναι ούτε βαριά ούτε ανθυγιεινή και γι’ αυτό θα πρέπει να σερβίρουν μέχρι τα 65 τους χρόνια, αν βέβαια μέχρι τότε βρεθεί εργοδότης που θα τους έχει στη δουλειά.
• Οι λαντζέρηδες, σήμερα, έχουν βασικό μισθό (μαζί με το ανθυγιεινό επίδομα) 966 ευρώ. Η κυβέρνηση θεωρεί τη λάντζα δουλειά υγιεινή και ασφαλή κι αυτό σημαίνει ότι θα παίρνουν κάθε μήνα 88 ευρώ λιγότερα και θα πρέπει να καθαρίζουν πιάτα, ποτήρια και βαριές κατσαρόλες μέχρι τα 65 τους χρόνια.

(Τα στοιχεία είναι από προκήρυξη των συνδικάτων επισιτισμού-τουρισμού- ξενοδοχείων Αττικής και επισιτισμού-τουρισμού Πειραιά)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!