Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Συντονισμός των επιτροπών ενάντια στα χαράτσια

Συντονισμός των επιτροπών ενάντια στα χαράτσια

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνέλευση των επιτροπών του Νομού Θεσσαλονίκης. Του Νίκου Νούλα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνέλευση συντονισμού των επιτροπών του νομού Θεσσαλονίκης. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ακρίβεια-STOP, περισσότεροι από διακόσιοι πενήντα πολίτες γέμισαν την αίθουσα του κινηματογράφου «Αλέξανδρος» καταλαμβάνοντας τις θέσεις και αρκετοί παρακολουθώντας όρθιοι τη διαδικασία. Παράλληλα εκπροσωπήθηκε το σύνολο των τοπικών επιτροπών ενάντια στα χαράτσια.
Η συνέλευση ξεκίνησε με μια σύντομη εισήγηση, στην οποία αναφέρθηκε ότι τα χαράτσια είναι η αφορμή του καλέσματος συντονισμού, ενώ η αιτία είναι η συνολική και ραγδαία υποβάθμιση της ζωής της πλειοψηφίας των πολιτών και η παραβίαση και κατάλυση της δημοκρατίας. Κατά συνέπεια ,στόχος είναι να καταρριφθούν τα χαράτσια αλλά και να οργανωθεί η αντίσταση και η κοινωνική αλληλεγγύη μέσα από ένα συντονισμό, ο οποίος θα πρέπει να είναι σε επίπεδο νομού αλλά και σε πανελλαδική κλίμακα.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από εκπροσώπους των Γιατρών του Κόσμου, του Κοινωνικού Ιατρείου και του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια οι επιτροπές πήραν το λόγο. Στην υποδειγματικά δημοκρατική διαδικασία που ακολούθησε, δηλώθηκε από την πλειοψηφία των ομιλητών ότι είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πως προχωρά ένας συντονισμός, που κάθε άλλο παρά αναιρεί την παρέμβαση στη γειτονιά και στον οποίο κάθε επιτροπή αισθάνεται ότι έχει το «χώρο» να εκφράσει τις θέσεις και τις προτάσεις της.
Επίσης, κατατέθηκαν σκέψεις για την πορεία και τους πολιτικούς στόχους του κινήματος και υπήρξε κοινή θέση και συμφωνία ότι η οργάνωση του λαού, οι πρακτικές και συγκεκριμένες μορφές αντίστασης και η προώθηση της αλληλεγγύης προετοιμάζουν τους εργαζόμενους και τους άνεργους για την αντιμετώπιση των πολιτικών της φτώχειας και πρέπει να οδηγούν σε έναν συνολικό ξεσηκωμό.
Οι περισσότερες επιτροπές, οι οποίες μάλιστα προσήλθαν στη διαδικασία με αποφάσεις των συνελεύσεών τους, κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο λειτουργίας της συντονιστικής συνέλευσης Νομού Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, υπήρξε και συγκεκριμένη πρόταση για πανελλαδικό συντονισμό το Σάββατο, 17/12, στην Αθήνα, σκέψη η οποία ωριμάζει σε διάφορες επιτροπές της χώρας.
Κάποιες τοποθετήσεις διακατέχονταν από έντονες αναστολές όσον αφορά το συντονισμό. Θεωρητικοποιώντας τη φοβία στο να γίνει ένα βήμα παραπάνω, εξέφρασαν επιχειρήματα που κατέληγαν ακόμα και σε εντελώς λαθεμένες θέσεις όπως ότι ο συντονισμός γίνεται στην πράξη και δεν είναι ώριμο και ίσως ούτε αναγκαίο να προχωρήσουμε σε μια συντονιστική συνέλευση νομού αλλά και πολύ περισσότερο σε πανελλαδικό επίπεδο. Τέτοιες απόψεις κινούνται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος και σίγουρα δεν ακούνε τους προβληματισμούς που κατατίθενται όλο και περισσότερο στις τοπικές συνελεύσεις, ότι χρειαζόμαστε την κοινή και συντονισμένη δράση, την προώθηση κεντρικών πρωτοβουλιών και την αντιμετώπιση της επικείμενης καταστολής και ποινικοποίησης του κινήματος.
Η εμπειρία του Πανελλαδικού Συντονιστικού κατά των Διοδίων, του οποίου η δημιουργία έδωσε τεράστια ώθηση στο κίνημα Δεν Πληρώνω, πρέπει να διδάξει. Πολύ δε περισσότερο πρέπει να διδαχθούμε από τις προσπάθειες οριζόντιου συντονισμού του κινήματος των Αγανακτισμένων μέσα από τον ιστότοπο της Πλατείας Συντάγματος, τις ομάδες διασύνδεσης, τις πανελλαδικές συνελεύσεις και με κορυφαία στιγμή την πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στο μεσοπρόθεσμο στα τέλη Ιούνη.
* Ο Νίκος Νούλας είναι μέλος των επιτροπών Ακρίβεια-STOP Θεσσαλονίκης

 

Σχόλια

Exit mobile version