Εργαζόμενοι κοινωφελών φορέων οργανώνουν αντίδραση σε αξιολόγηση – εφεδρεία

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων ξεκινούν οι εργαζόμενοι των φορέων του Δημοσίου, μπροστά στη νέα επίθεση που ετοιμάζεται σε βάρος τους. Η απειλή της εφεδρείας με όποια μορφή επιλεγεί τελικά να εμφανιστεί, η νέα οριζόντια μείωση αποδοχών που σχεδιάζεται με την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και σε αυτούς τους φορείς και κυρίως ο κίνδυνος άμεσης απόλυσης, αφού η κατάργηση οργανισμών και επιχειρήσεων εξακολουθεί να τίθεται επιτακτικά, παραμένουν.
Το Συντονιστικό ομοσπονδιών και σωματείων που έχει ξεκινήσει τη δράση του από πέρσι ήδη πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών. Οι συνδικαλιστές που παραβρέθηκαν εκεί δεν κατόρθωσαν να συναντήσουν τον κ. Στουρνάρα (λόγω «φόρτου εργασίας»), ενώ και στη συνάντηση που είχαν με τον κ. Μανιτάκη άκουσαν τον υπουργό να δηλώνει άγνοια για την ύπαρξη «εφέδρων» εργαζομένων των κατηγοριών ΔΕ και ΥΕ, από την εφαρμογή του Μνημονίου 2.
Βέβαια, τόσο ο «αναρμόδιος» εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών όσο και ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσαν ξεκάθαρα ότι σε νέο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί για τα μέτρα που αποφασίστηκαν με την τρόικα θα προβλέπεται η επέκταση του ενιαίου μισθολόγιου, ενώ ο κ. Μανιτάκης εμφανίζεται να… ανθίσταται στο μέτρο της «διαθεσιμότητας».

Να αρθεί άμεσα
Οι εκπρόσωποι των φορέων εκφράζουν την αντίθεσή τους «τόσο στον προηγούμενο όσο και στο νέο κύκλο των εφιαλτικών μέτρων της συρρίκνωσης του έργου και των υπηρεσιών δημόσιων κοινωφελών οργανισμών, της απόλυσης – προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας – διαθεσιμότητας μέσω ‘αξιολόγησης’ εργαζομένων και της ισοπέδωσης Συλλογικών Συμβάσεων – μισθών – συντάξεων», ενώ ζητούν «να αρθεί άμεσα το αντιδραστικό μέτρο της εφεδρείας για εκατοντάδες συναδέλφους μας και να μην προχωρήσουν στο εξίσου αντιδραστικό μέτρο της ‘διαθεσιμότητας’ και απόλυσης μέσω της δήθεν αξιολόγησης».
Το συντονιστικό στο οποίο συμμετέχουν τα σωματεία των εργαζομένων σε ΟΣΚ, ΙΓΜΕ, ΟΔΔΥ, ΕΟΜΜΕΧ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΙΝ, ΗΔΙΚΑ, Κτηματολόγιο, ΟΚΑΑ, ΕΛΟΤ, ΜΟΔ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ, Εγνατία Οδός, Αττικό Μετρό, ΚΕΠΕ κ.ά. και οι Ομοσπονδίες ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΘΑ, ΠΟΜΕΕΑ, ΟΣΕΤΕΕ προετοιμάζουν με γενικές συνελεύσεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στους χώρους τους, απεργιακή κινητοποίηση την επόμενη Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου και συγκέντρωση στη Βουλή στη 1μ.μ., ενώ καλούν τις τριτοβάθμιες οργανώσεις να κηρύξουν άμεσα γενική απεργία «ως αρχή νέου κύκλου πολύμορφων κινητοποιήσεων διαρκείας, απέναντι στην θύελλα μέτρων συγκυβέρνησης- τρόικας- επιχειρηματικών ομίλων».
Όπως αναφέρουν, «ο μόνος δρόμος για να τους σταματήσουμε, πριν οδηγήσουν εμάς και τις οικογένειές μας στην πλήρη εξαθλίωση και την απελπισία, είναι ο μεγαλύτερος δυνατός συντονισμός και η κλιμάκωση των αγώνων μας, για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας για αξιοπρεπή εργασία και ζωή και δημόσιες δωρεάν σύγχρονες κοινωφελείς υπηρεσίες για όλους».

Γιώργος Κατερίνης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!