Στις 23/3 και την 1/4 θα πραγματοποιηθούν παναττικές κινητοποιήσεις.

Εκπρόσωποι και μέλη δεκάδων κινήσεων πολιτών απ’ όλη το λεκανοπέδιο Αττικής, που δραστηριοποιούνται στο κίνημα Δεν Πληρώνω, συναντήθηκαν την περασμένη Δευτέρα στη Νομική Αθήνας προκειμένου να συντονίσουν τον αγώνα τους για δημόσιες και ποιοτικές συγκοινωνίες, ενάντια στις αυξήσεις των εισιτηρίων. Κοινή ήταν η διαπίστωση της ανάγκης να συνεχιστούν σε τακτές ημερομηνίες οι δράσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και να διευρυνθούν μέσα από τη σύνδεση με άλλα κινήματα, όπως αυτό κατά των διοδίων, και με τις κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων και το κλείσιμο νοσοκομείων – όλα απόρροια της ίδιας πολιτικής, που επιβάλλεται από την τρόικα και την κυβέρνηση Παπανδρέου. Η συνάντηση υιοθέτησε ομόφωνα μια σειρά προτάσεων προς όλες τις τοπικές κινήσεις, και συγκεκριμένες επιτροπές ανέλαβαν την υλοποίηση των αναγκαίων προετοιμασιών για τις επόμενες δράσεις «Δεν πληρώνω». Ορίστηκαν ήδη δύο ημέρες παναττικής κινητοποίησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, νωρίς το πρωί της Τετάρτης 23 Μάρτη και της Παρασκευής 1 Απρίλη, ενώ αποφασίστηκε και η συμμετοχή σε όποια κινητοποίηση αποφασίσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία και τα συνδικάτα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Επίσης, προτάθηκε η έμπρακτη συμπαράσταση στους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με παρουσία αντιπροσωπειών του κινήματος Δεν Πληρώνω στα αμαξοστάσια τα ξημερώματα της Τρίτης 22 Μάρτη, ενώ εξετάζεται πότε και πώς θα υλοποιηθούν και άλλες προτάσεις – όπως ο καθορισμός μιας Ημέρας Διαγραφής Προστίμων! Η συνάντηση προτείνει, τέλος, σε όλα τα τοπικά σχήματα και πρωτοβουλίες, να οριστεί το Σάββατο 9 Απρίλη ως ημέρα παναττικής δράσης, που θα ξεκινήσει από τις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά και θα συγκλίνει το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, σε μια μεγάλη συγκέντρωση του κινήματος Δεν Πληρώνω.
N.T.

Περί παράνομης κατακράτησης

Αφού δεν συγκίνησε το επιβατικό κοινό με τις συκοφαντίες περί τζαμπατζήδων, τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να το τρομοκρατήσει με τους ελεγκτές – είτε «κανονικούς» είτε «εθελοντές» κεφαλοκυνηγούς, π.χ. στα μπλε λεωφορεία, οι οποίοι αμείβονται για τον… κόπο τους με σχεδόν το 50% των προστίμων που επιβάλουν.
Όμως, πάνω στον υπερβάλλοντα ζήλο τους, τελικά κινδυνεύουν να βρεθούν οι ίδιοι στο Αυτόφωρο! Ήδη στην Αθήνα, όπως προηγούμενα και στη Θεσσαλονίκη, κάποιοι ελεγκτές που θέλησαν να παραστήσουν τους αστυνομικούς, ουσιαστικά… συλλαμβάνοντας επιβάτες, οδηγήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα. Συγκεκριμένα (και με την εξαίρεση των αστυνομικών υπαλλήλων), το άρθρο 325 του Ποινικού Κώδικα ορίζει: «Όποιος με πρόθεση κατακρατεί άλλον χωρίς τη θέλησή του ή του στερεί με άλλον τρόπο την ελευθερία της κίνησής του, τιμωρείται με φυλάκιση».
Με απλά λόγια, κανείς ελεγκτής (ή, ακόμη «χειρότερα», κανείς σεκιουριτάς) δεν δικαιούται να εμποδίσει οποιονδήποτε επιβάτη να συνεχίσει να κινείται προς την έξοδο του μετρό, ή να κατέβει από το λεωφορείο, έχει-δεν έχει εισιτήριο, εκτός κι αν είναι τύχει να είναι παρών αστυνομικός. Διαβάστε λεπτομερείς οδηγίες στην ιστοσελίδα των Επιτροπών Ακρίβεια-Stop! www.akribeia-stop.gr

Ν.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!