Μείωση αδειών, συνεχές τρέξιμο και ποινές φυλάκισης η ζωή του στρατοπέδου. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

Καψόνια, αυταρχισμός, ποινές φυλάκισης με την κάθε αφορμή, ασκήσεις στο βουνό μετά από το μεσημεριανό φαγητό, γεγονός που είναι τουλάχιστον επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των στρατιωτών, μείωση των αδειών, ακόμη και αυξημένες τιμές στα προϊόντα του ΚΨΜ είναι η πραγματικότητα για τους φαντάρους οι υπηρετούν τη θητεία τους στο -αμετάθετο- 616 ΜΚ.ΤΠ, Νεοχωρίου Ορεστιάδας.
Η επιστολή καταγγελίας των φαντάρων προς το δίκτυο Σπάρτακος κόβει την ανάσα από τις συνθήκες που είναι αναγκασμένοι να ζουν οι στρατιώτες έχοντας να αντιμετωπίσουν τις διαταγές του πολεμοχαρή Διοικητή τους.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως όλα αυτά συμβαίνουν με πρόσχημα τον πόλεμο που έρχεται και βρίσκεται προ των πυλών σύμφωνα με τον ίδιο! «Καθημερινά στο ύψωμα 100, που απέχει 4 χιλιόμετρα από το στρατόπεδο, πηγαίνουμε με τα πόδια. Τα διαλείμματα ελάχιστα, ενώ όλη η εκπαίδευση γίνεται με τους στρατιώτες όρθιους. Τόσο το χειμώνα, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όσο και τώρα που οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει σε υψηλά επίπεδα για την εποχή, η εκπαίδευση γίνεται με όπλο-κράνος-εξάρτηση. Έχουμε καθημερινά γυμναστική και όποιος δεν τρέχει καταγράφεται από συγκεκριμένο λοχαγό και τιμωρείται από το διοικητή.
Επίσης, πραγματοποιείται ταγματική αναφορά (επίσης με όπλο-κράνος-εξάρτηση), ενώ ο νόμος ορίζει συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας. Μετά το φαγητό ακολουθεί μεσημεριανή εκπαίδευση, πάλι μέσα στον ήλιο φορτωμένοι όπλο-κράνος-εξάρτηση, όπου εκπαιδευόμαστε με γεμάτο στομάχι και δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου συνάδελφοι στρατιώτες ζαλίζονται και κάνουν εμετό».
Μόνο τα καψόνια δεν φτάνουν…
Το μαρτύριο των στρατιωτών δεν τελειώνει στην εξαντλητική και κατά παράβαση του στρατιωτικού κώδικα εκπαίδευση. Είναι φανερό πως ο Διοικητής του στρατοπέδου έχει αυτονομηθεί με αντικείμενα του παραλογισμού του, τους νεαρούς στρατιώτες. Όπως αναφέρουν στην καταγγελία τους οι υπηρετούντες στο 616 ΜΚ.ΤΠ, «είμαστε το Τάγμα με τις περισσότερες αναβολές αφού το μότο του διοικητή είναι “όποιος δε μπορεί να πάει σπίτι του”, δηλαδή να πάρει αναβολή! Οι προσβολές προς τους στρατιώτες και τα στελέχη είναι καθημερινές. Οι ποινές πέφτουν η μία μετά την άλλη. Πολλές φορές είμαστε άυπνοι και ακολουθούμε το πρόγραμμα κανονικά. Όπως λέει και ο διοικητής “θα το συνηθίσουμε”!».
Κι αν όλα τα παραπάνω θεωρηθούν από το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΣ ως μια απλή ή σκληρά υποκειμενική καταγγελία, αυτό που δεν μπορεί να μείνει θολό είναι η παράνομη στέρηση των αδειών που δικαιούνται οι στρατιώτες καθώς και οι αυξημένες τιμές στο ΚΨΜ: «Πολλοί στρατιώτες παίρνουν λιγότερες μέρες άδεια ενώ τις δικαιούνται ακόμα και όταν κοντεύουν να απολυθούν. Εκτός των άλλων έχουμε και ένα από τα ακριβότερα ΚΨΜ στον ελληνικό στρατό. Προϊόντα που τα βρίσκεις πολύ πιο φθηνά σε σουπερμάρκετ! Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν ένας στρατιώτης παραπονέθηκε για τις υψηλές τιμές τιμωρήθηκε με 20 μέρες φυλακή από το διοικητή. Καταλαβαίνετε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και πολλοί συνάδελφοι δεν αντέχουν», καταλήγουν στην επιστολή τους οι στρατιώτες, στέλνοντας μήνυμα απόγνωσης για τις συνθήκες που επικρατούν.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!