Αρχική κοινωνία Συνεχίζουν να προκαλούν για ένα έργο παρωδία!

Συνεχίζουν να προκαλούν για ένα έργο παρωδία!

Απίστευτη καταγγελία! 10.000 ευρώ τη μέρα δώρο για τη φύλαξη του ΣΜΑ Ευκαρπίας από την ΕΛΑΣ!

Του Μιχάλη Σπάσου*

 

Συνεχίζει να προκαλεί το έργο-παρωδία ΣΜΑ Ευκαρπίας. Αυτή τη φορά ήρθε στην επιφάνεια η απίστευτη καταγγελία των συνδικαλιστών αστυνομικών της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με αυτήν την καταγγελία, οι συνδικαλιστές αστυνομικοί αναφέρουν ότι «εδώ και 2 χρόνια, η ΕΛΑΣ παρέχει μόνιμη 24ωρη καθημερινή φύλαξη στο χώρο, κατά παράβαση της νομοθεσίας, του νόμου 3938/2011 και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που έχει υπογράψει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μαζί με τον υπουργό Οικονομικών. Ο νόμος ορίζει την καταβολή αντιτίμου στην ΕΛΑΣ όταν ιδιώτης απασχολεί αστυνομικούς ή περιπολικά για παροχή υπηρεσιών φύλαξης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο ιδιώτης πρέπει να καταβάλει 30 ευρώ ανά ώρα για κάθε αστυνομικό που απασχολεί και 50 ευρώ ανά ώρα για κάθε περιπολικό.
Η ΕΛΑΣ παρείχε υπηρεσίες φύλαξης του ΣΜΑ Ευκαρπίας με 4 περιπολικά και 8 αστυνομικούς ανά 8ωρο βάρδιας».

Δηλαδή, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραβίαζε τον Ν.3938/2011 και έχανε συνολικά 10.560 ευρώ τη μέρα για να παρέχει δωρεάν φύλαξη στον εθνικό εργολάβο. Εδώ και λίγο καιρό διατίθενται πλέον «μόνον» 2 περιπολικά και 4 αστυνομικοί ανά 8ωρο βάρδιας, ο ένας εκ των οποίων είναι βαθμοφόρος επικεφαλής (άρα μειώθηκαν στο μισό!)

Οι επιπτώσεις απίστευτες: «Η συνεχιζόμενη παροχή φύλαξης έχει αρνητικά αποτελέσματα στην αστυνόμευση του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, λόγω της έλλειψης ατόμων και του κακού καταμερισμού του ελάχιστου υπάρχοντος προσωπικού. Γιατί, από τα 14 αστυνομικά τμήματα της πόλης, περιπολούν 5 περιπολικά ανά 8ωρο».

 

Τι «φοβούνται»;

Από τις 29 Ιουλίου 2013(!) η περιοχή εκεί είναι αστυνομοκρατούμενη. Σε περίοδο κρίσης ξοδεύονται αλόγιστα χρήματα στην κατασκευή του γιγάντιου χωρίς νόημα ΣΜΑ, αλλά και στη φύλαξή του επί 24ωρου από την αστυνομία. Τι είναι η αστυνομία; Τσιφλίκι τους; 
Ποιος αποφασίζει για όλα αυτά; Τι φοβούνται οι υπεύθυνοι αφού, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, είναι ένα έργο που το θέλει όλη η πόλη και αντιδρούν μόνο λίγοι γραφικοί κάτοικοι;
Η αλήθεια είναι πως φοβούνται ακριβώς το ανάποδο. Ότι δεν το θέλει η πόλη και ότι αυτοί που αντιδρούν είναι πάρα πολλοί και θέλουν το έργο να σταματήσει οριστικά.

Οι τελευταίες εξελίξεις για το ΣΜΑ

Το έργο είναι σταματημένο εδώ και αρκετούς μήνες, λόγω τεχνικών προβλημάτων και πιθανού κολλήματος χρηματοδότησής του.

Σαν χάρτινος πύργος έχουν καταρρεύσει όλα τα δήθεν επιχειρήματα του πρώην συνδέσμου ΟΤΑ και πλέον ΦΟΔΣΑ, διά στόματος κ. Γεράνη, αλλά και αρκετών δημάρχων της Θεσσαλονίκης. 
Είναι ένα έργο-παρωδία που ισοπεδώνει την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, έχοντας μόνο σκοπό να συμπιέζει τα απορρίμματα και να τα προετοιμάζει σύμμεικτα, πλέον, για ταφή ή για καύση
– που είναι ο μεγάλος και διακαής τους πόθος, για να κατασκευαστούν τα τεράστια εργοστάσια καύσης.

Ακόμη:

α) Μιλούσαν για ένα περιβαλλοντικό έργο και έχουν ισοπεδώσει μία πλαγιά 100 στρεμμάτων!
β) Μιλούσαν για ένα έργο που τηρεί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και οι εργασίες έχουν σταματήσει, γιατί έχουν βρει έναν τεράστιο βράχο, ο οποίος θέλει νέα κονδύλια για να τον διαλύσουν είτε με φουρνέλα-εκρήξεις, είτε με μεγάλες σφύρες. Και από πού θα τα βρουν αυτά τα νέα κονδύλια; Από την περιφέρεια ή από το ΕΣΠΑ;
γ) Γιατί έγινε αυτή η πρόχειρη μελέτη, από τη στιγμή που ο χώρος ήταν παλιό λατομείο; Αφού το ήξεραν. Άρα, ο χώρος δεν είναι ο πλέον κατάλληλος! Φανταστείτε τι θα συμβεί με το βιολογικό καθαρισμό και την κυκλοφοριακή συμφόρηση!
δ) Δεν συζητάμε για την υπερδιαστασιολόγηση του έργου, που κανονικά και σύμφωνα με τα απορρίμματα που παράγουμε ως Δυτική Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να γίνει ένας ΣΜΑ το πολύ 3.000.000 ευρώ ή μικρότερος ανά δήμο, ενώ αυτοί υπερτριπλασίασαν το κόστος του πάνω από τα 10.000.000 ευρώ. Υπάρχουν επίσημα στοιχεία γι’ αυτό.

ε) Ήδη έχει δρομολογηθεί και νέα δίκη συναγωνιστών μας για να τους τρομοκρατήσουν ξανά. Γιατί; Μάλιστα, τρεις από αυτούς είναι και δημοτικοί υπάλληλοι του Δήμου Παύλου Μελά, για τους οποίους έχουν στείλει το εξώδικο στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για να τους περάσουν από Πειθαρχικό. Στους διωκόμενους μάλιστα συμπεριλαμβάνονται επίσης και δύο μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ο ένας εκ των οποίων είναι ο Συντονιστής της Ν.Ε. Α’ Θεσσαλονίκης. Η τρομοκρατία στο μεγαλείο της! Ζητάμε την άμεση απόσυρση της δικογραφίας.

 

Τα γνωρίζει αυτά η Κομισιόν;

Δεν ξέρουμε. Μάλλον όχι, δυστυχώς. Είναι σίγουρο ότι αν με κάποιον τρόπο μάθαινε ακριβώς τι συμβαίνει εδώ και 3 χρόνια, θα είχε ακυρώσει οριστικά το έργο-παρωδία και δεν θα έδινε τα πολύτιμα χρήματα από το ΕΣΠΑ.

Η στρατηγική στην Ευρώπη είναι να δίνονται τα χρήματα σε έργα που προάγουν την ορθή διαχείριση με μείωση, διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν γίνεται αυτό.

 

Ο πολιτικός κόσμος τι λέει;
Τα κόμματα της συγκυβέρνησης και οι εκπρόσωποί τους σφυρίζουν αδιάφορα αρκεί να γίνει το έργο- παρωδία με κάθε «κόστος».

Ας αναλάβουν, επιτέλους, οι υπεύθυνοι τις πολιτικές ευθύνες για ένα έργο για το οποίο άσκοπα σπαταλούνται οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι.

Η λύση είναι να γίνει, επιτέλους, ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός και να μπει μπροστά η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, εδώ και τώρα, σε κάθε δήμο για να αποφέρει οφέλη, έσοδα και θέσεις εργασίας.

Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας, αλλά και όλα αυτά τα υπερδιαστασιολογημένα έργα πρέπει να σταματήσουν και να κατασκευαστούν τα πραγματικά απαραίτητα.

Τέλος, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, πολίτες, σύλλογοι και πολιτικοί, από κοινού να συζητήσουν (επιτέλους!) για το τι είναι καλύτερο για την καθημερινότητά μας, για τον δήμο Παύλου Μελά, για τη Δυτική Θεσσαλονίκη (και όχι μόνο).

Ακόμη, περιμένουμε (από τον Αύγουστο του 2013), τον κ. Γεράνη ο οποίος είχε δηλώσει δημόσια ότι θα καλέσει ειδική συνεδρίαση για το ΣΜΑ, αλλά τελικά «κάλεσε» ολόκληρη την αστυνομία της Θεσσαλονίκης!…

 

* Ο Μιχάλης Σπάσος είναι εκπαιδευτικός, ηλεκτρολόγος μηχανικός, γραμματέας του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ευκαρπίας, μέλος του Συντονιστικού του Δικτύου Συλλόγων και Φορέων κατά της Κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας, και της Πρωτοβουλίας για την Απόδοση των Στρατοπέδων – ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα.

 

Σχόλια

Exit mobile version