Του Γιώργου Αρχοντόπουλου. Μιλάνο, Ιταλία, Βερολίνο, Βιέννη, δημοψήφισμα… γράφαμε πριν από λίγα χρόνια για τις πρωτοβουλίες κατοίκων στο εξωτερικό που συντονισμένα έστησαν δημοψηφίσματα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης πήρε τη Δευτέρα ομόφωνα απόφαση υπέρ του δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Η απόφαση –η οποία πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιηθεί- δεν δεσμεύει την κυβέρνηση–μεσίτη σε κάτι, αλλά την φέρνει απέναντι στην κοινωνία. Σίγουρα, όμως, δεσμεύει όλους εμάς σε ακόμη περισσότερους αγώνες, πιο έντονους, πιο κοπιαστικούς, πιο συντονισμένους.
Δίνει απάντηση σε όλους αυτούς που καιρό τώρα είτε κουρασμένοι, είτε απογοητευμένοι, είτε κακοπροαίρετα πιστεύουν και –ακόμη χειρότερα–διαδίδουν ότι «δεν αλλάζει τίποτα», «δεν έχει νόημα να αγωνίζεσαι», «είμαστε αδύναμοι» κ.ο.κ. Γιατί η απόφαση δεν πάρθηκε ξαφνικά. Πέντε χρόνια τώρα στη Θεσσαλονίκη το θέμα της ΕΥΑΘ «τρέχει» συνεχώς μέσα στην πόλη. Με απεργίες, καταλήψεις, πορείες, συναυλίες, ενημερώσεις σε κάθε γειτονιά, σε κάθε λαϊκή, το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού δεν σταμάτησε ποτέ.
Ακόμη και η αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα του νερού βοήθησε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου: Όταν δεν έχεις ούτε ένα σοβαρό επιχείρημα υπέρ του ξεπουλήματος, όταν η διεθνής εμπειρία είναι συντριπτικά εναντίον σου, όταν ως τοπικός άρχοντας αισθάνεσαι αδύναμος να το σταματήσεις -όπως θα έπρεπε να κάνεις- τότε το δημοψήφισμα είναι μία λύση.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι μια μικρή δικαίωση για τις ατέλειωτες ώρες στις συσκέψεις και συνελεύσεις, για τα χιλιόμετρα που περπατήσαμε στις πορείες, για το χρόνο –τον ανεκτίμητο και μη επιστρεφόμενο– που στερήσαμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα από την παρουσία μας, δίνει κίνητρο για συνέχιση του αγώνα σε όλα τα κινήματα, όπως το χρυσό και το ΣΜΑ. Περάσαμε και περνάμε δύσκολες στιγμές, απογοητεύσεις, απαισιοδοξίες, αλλά ο αγώνας, αγώνας. Σταθερά, επίμονα, όπως λέει και ένας συναγωνιστής: «Αυτοί τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας». Δεν τελείωσε τίποτα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ίσα-ίσα η πρόκληση τώρα αρχίζει. Ο πήχης τοποθετήθηκε αρκετά ψηλά πλέον και καλούμαστε να τον περάσουμε. Και αυτή τη φορά τον βάλαμε εμείς.

* Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος είναι πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ, μέλος του Συντονιστικού SOSτε το Νερό

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!