Από το προηγούμενο 30ο συνέδριο του ΕΚΘ μέχρι σήμερα, τίποτα δεν έμεινε ίδιο.

Με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, είδαμε τη χώρα μας να ξεπουλιέται κομμάτι-κομμάτι, να βυθίζονται στη φτώχεια και την εξαθλίωση οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, να διαλύεται η κοινωνική ασφάλιση, η Υγεία και η Παιδεία, να μεταναστεύει η νέα γενιά, η ανεργία να φτάνει σε ουράνια ύψη, ο εργοδοτικός αυταρχισμός να γιγαντώνεται, η χώρα μας να μετατρέπεται σταδιακά σε Ειδική Οικονομική Ζώνη για να έχουν οι επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές πάμφθηνα εργατικά χέρια χωρίς δικαιώματα. Είδαμε τα κοινωνικά δικαιώματα του λαού μας να περιορίζονται, είδαμε και ζήσαμε την πιο άγρια καταστολή.
Για όλα αυτά, ενόψει και του 31ου Συνεδρίου του ΕΚΘ, αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε ένα νέο ψηφοδέλτιο, την Ενωτική Αντιμνημονιακή Συνεργασία, αποτέλεσμα επίπονης προσπάθειας συνδικαλιστών από διάφορους πολιτικούς χώρους με συνέπεια και αγωνιστική αντιμνημονιακή στάση και δράση. Στόχος της ΕΑΣ είναι να μην εξαντληθεί μόνο σε μία εκλογική παρουσία, αλλά να προσπαθήσει με σταθερή παρουσία στα δρώμενα του ΕΚΘ και κυρίως στα πρωτοβάθμια σωματεία, να αναπτυχθεί μια νέα, διαφορετική συνδικαλιστική έκφραση και δράση.
Επιλέξαμε εμείς που συγκροτήσαμε το ψηφοδέλτιο να μην οχυρωθούμε πίσω από τις διαφορές μας. Να προχωρήσουμε πέρα από τις κομματικές περιχαρακώσεις, σε ευρύτερες δυνατές συσπειρώσεις. Επιλέξαμε να ενισχύσουμε την κινητικότητα που υπάρχει και στους εργαζόμενους αλλά και στα πρωτοβάθμια σωματεία, γιατί πιστεύουμε στην παραγωγική και ανατρεπτική δύναμη της δημοκρατίας, της διαφορετικής άποψης, του αντίλογου, της αντιπαράθεσης ιδεών. Αυτή η επιλογή μας δεν σημαίνει ότι θέλουμε τα συνδικάτα να είναι πολιτικά ουδέτερα από τις εξελίξεις. Αντίθετα, υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε ότι με έναν προγραμματικό λόγο από θέσεις ταξικής αναφοράς, μπορούν τα συνδικάτα και καθαρό λόγο να έχουν και ολοκληρωμένο σχέδιο ανατροπής των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών. Απευθυνθήκαμε με τόλμη στα περισσότερα σωματεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Προχωρήσαμε σε δημόσια παρουσίαση της πρότασής μας, στην κοινωνία της πόλης μας. Προσπαθήσαμε να κάνουμε κοινωνούς της προσπάθειάς μας τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Προσπαθήσαμε, απέναντι στη στασιμότητα, την απογοήτευση και τη μοιρολατρία, να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας και προοπτικής στους εργαζόμενους και την κοινωνία της πόλης μας και όχι μόνον. Συμμαχώντας με όσες προοδευτικές, ταξικές δυνάμεις συγκρούονται με τα μνημόνια και με τις δυνάμεις που τα επιβάλλουν, αποφασίσαμε να δώσουμε τη μάχη ενάντια στη μνημονιακή επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, στους χώρους δουλειάς, στους δρόμους, στα συνδικάτα, παντού όπου αναπτύσσονται αγώνες που υπερασπίζονται τη ζωή και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Τα αποτελέσματα του Συνεδρίου μας υποχρεώνουν να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε, με περισσότερη τόλμη και αισιοδοξία.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!