Εμφύλιο στο ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει η κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης. Του Λευτέρη Αρβανίτη.

Συνεχίζεται η κατάληψη από κατοίκους των γύρω περιοχών στον υπό κατασκευή Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), στην Ευκαρπία. Δεκάδες πολίτες, αλλά και μαθητές των σχολείων της περιοχής εμποδίζουν κάθε πρωί τους εργάτες της εργολαβικής εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο να ξεκινήσουν τις εργασίες, ενώ παράλληλα έχουν απευθυνθεί στους φορείς της πόλης για στήριξη του αγώνα τους.
Την αντίθεσή του στην κατασκευή του ΣΜΑ, στη θέση που έχει χωροθετηθεί αποφάσισε και ο Δήμος Παύλου Μελά, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, ώστε να επιτευχθεί η οριστική παύση των εργασιών κατασκευής ΣΜΑ στη συγκεκριμένη περιοχή της Ευκαρπίας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, ομόφωνα, να παρέμβει σε όλους τους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να επιτευχθεί η αλλαγή χωροθέτησης του ΣΜΑ Ευκαρπίας, στην εδώ και χρόνια προτεινόμενη θέση από τον πρώην Δήμο Ευκαρπίας και να απαιτήσει έλεγχο, ενεργή συμμετοχή και διοίκηση από τον Δήμο Παύλου Μελά στον επανασχεδιασμένο ΣΜΑ, μακριά από την κατοικημένη περιοχή της Ευκαρπίας.
Ακόμη αποφάσισε επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Θεσσαλονίκης του 2005 για τα επόμενα 20 χρόνια, που περιλαμβάνει την κατασκευή 7 (επτά) ΣΜΑ, 2 στο βορειοδυτικό τομέα και άλλα 2 στο νοτιοανατολικό και 3 στο υπόλοιπο του νομού, με ταυτόχρονη ισοκατανομή των απορριμμάτων στους ΣΜΑ και καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο δήλωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι θα αντιταχθεί στην οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη καύση απορριμμάτων – είτε στο εργοστάσιο Τιτάν είτε σε οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία.
Τέλος, καλεί σε ανοιχτή διαβούλευση με κεντρικό θέμα την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία, την ερχόμενη Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, στις 11:30 το πρωί, στο Κέντρο Πολιτισμού Χ.Τσακίρης.
Η συνάντηση θα αφορά τη χωροθέτηση του υπό κατασκευή ΣΜΑ και γενικότερα θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα, που αφορούν στο θέμα, τόσο του Σταθμού στην Ευκαρπία, όσο και στον Πολεοδομικό Σχεδιασμό. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν πολίτες, περιβαλλοντικοί, πολιτιστικοί, αθλητικοί και επιστημονικοί σύλλογοι και φορείς, ενώσεις γονέων και κηδεμόνων εκπαιδευτικοί και οργανώσεις που άπτονται του θέματος. Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί βουλευτές και δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και φορέων της Πολιτείας, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Ζουρνάς, καθώς επίσης και αντιπρόσωποι της Εκκλησίας και κοινωνικών και οικονομικών ενώσεων.

Πόλεμος στο ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης
Συνεχίζεται η κόντρα των αυτοδιοικητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, με την κατασκευή του ΣΜΑ να προκαλεί έντονα εσωκομματικά προβλήματα και να μην αποκλείεται ακόμη και επέμβαση της Ιπποκράτους για το θέμα. Μπορεί ο πόλεμος των δημοσίων δηλώσεων στελεχών του της Τοπικής του ΠΑΣΟΚ να κόπασε αυτή την εβδομάδα, όπως όμως αφήνουν να εννοηθεί οι κάτοικοι της περιοχής, σε μεγάλο βαθμό η λύση του ζητήματος δεν προχωρά, εξαιτίας της έντονης διαφωνίας μεταξύ των πράσινων δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Να θυμίσουμε ότι με δήλωσή του ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου, είχε υποστηρίξει τους αντιδρώντες στο έργο του ΣΜΑ και ανέφερε ότι «έπειτα από συνάντηση με τοπικά στελέχη, έχω πεισθεί ότι οι κάτοικοι έχουν δίκιο και σωστά αντιδρούν για τον ΣΜΑ. Θεωρώ ότι μπορεί να γίνει μία νέα χωροθέτηση» προσθέτοντας ότι «είναι δυνατό, το επόμενο διάστημα, και αφού επιτευχθεί μία ευρύτερη σύγκλιση απόψεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων σε επίπεδο Περιφέρειας και Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, να υπάρξει θετική απόφαση υπέρ της νέας χωροθέτησης».
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, διαφώνησε με τις δηλώσεις του κ.Παπαστεργίου τονίζοντας πως οι αντιδράσεις για το έργο είναι ακατανόητες. «Αν τα έχει πει αυτά, είναι λάθος. Ενδεχομένως δεν έχει εκτιμήσει όλα τα δεδομένα και ίσως κάποιοι να τον έχουν παραπλανήσει».
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων που εκδηλώνονται κατά της κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ευκαρπίας, ο κ. Δανιηλίδης σημείωσε ότι «όσοι υποκινούν τις αντιδράσεις των κατοίκων και αναμοχλεύουν μία ανεδαφική αλλά φοβική συζήτηση περί δήθεν περιβαλλοντικών ή άλλων επιπτώσεων από τη λειτουργία ενός ΣΜΑ, το κάνουν προφανώς λόγω δικών τους μικροκομματικών και παραταξιακών σκοπιμοτήτων ή και ιδιοτελών συμφερόντων. Σε κάθε περίπτωση, αναλαμβάνουν τεράστιες και τραγικές ευθύνες εις βάρος της πόλης, της χώρας, της Αυτοδιοίκησης, των πολιτών και του ίδιου του περιβάλλοντος, το οποίο -υποτίθεται- ότι υπερασπίζονται.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!