Στη 12η μέρα έφτασαν οι απεργοί ενώ η εισαγγελία κάλεσε σε απολογίατην Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και πανεπιστημιακούς.

Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη.

Και ξαφνικά, το θέμα των 300 μεταναστών, εξαφανίστηκε από την επικαιρότητα. Ελάχιστα ΜΜΕ, κυρίως έντυπα, αναφέρονται στο θέμα των απεργών πείνας, οι οποίοι σήμερα Σάββατο φτάνουν στην 12η ημέρα χωρίς φαγητό.
Παρά την κατάργηση της υπουργικής απόφασης Παυλόπουλου, από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, η οποία άφηνε μια χαραμάδα ελπίδας στους απεργούς πείνας, παρά τις κλήσεις από τον εισαγγελέα για τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι μετανάστες συνεχίζουν απτόητοι τον αγώνα τους για μια «νόμιμη ζωή».
Η πραγματικότητα μέσα στο κτίριο της Πατησίων και Ηπείρου σίγουρα δεν είναι ιδανική, όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης. Οι στενοί χώροι, η απουσία θέρμανσης, το γεγονός ότι περίπου 90 από τους 237 απεργούς είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται έξω σε σκηνές, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τον αγώνα τους.
Μέσα σε όλα αυτά η χθεσινή (Παρασκευή) καταρρακτώδης βροχή πρόσθεσε ακόμη ένα πρόβλημα καθώς τα περισσότερα από τα στρώματα και τις κουβέρτες των απεργών παραδόθηκαν στη βροχή…
Το επίκεντρο πλέον έχει στραφεί στις επόμενες ημέρες. Σε μία εβδομάδα από σήμερα, η 15νθήμερη παραμονή των μεταναστών στο συγκεκριμένο κτίριο θα έχει εκπνεύσει. Προς το παρόν ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική λύση για να στεγαστούν και να συνεχίσουν την απεργία οι μετανάστες. Το σενάριο που ήθελε ένα κτίριο -πάλι ιδιώτη- στην Κάνιγγος δεν τελεσφόρησε, ενώ δεν θεωρείται πολύ πιθανό να δοθεί παράταση από το σημερινό ιδιοκτήτη του κτιρίου.
Το ζήτημα παράλληλα είναι πώς θα αντιδράσει το κράτος. Θα εκκενώσει με τη βία το κτίριο θέτοντας απέναντί του ανθρώπους που θα έχουν φτάσει τις 20 μέρες χωρίς τροφή; Πώς θα μεταφερθούν εκεί άνθρωποι που ήδη παρουσιάζουν προβλήματα υγείας λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που είναι υποχρεωμένοι να ζουν; Θα επιλέξει ακόμη μία σύγκρουση η κυβέρνηση χωρίς το πρόσχημα του ασύλου;

Διώξεις και αλληλεγγύη
Μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε η Εισαγγελία Εφετών Αθήνας απέστειλε κλήσεις σε  μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (ανάμεσά τους και ο πρύτανης της Νομικής Θεοδόσης Πελεγρίνης) και σε τρία άτομα από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης. Όλοι τους κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι για την τέλεση του αδικήματος της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Παράλληλα μαζεύονται υπογραφές αλληλεγγύης προς τον αγώνα των μεταναστών. Στη λίστα με τις υπογραφές αλληλεγγύης συναντάμε πολίτες και προσωπικότητες από όλο το κόσμο ανάμεσά τους τον γνωστό ακαδημαϊκό Νόαμ Τσόμσκι, το συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο και τον ακαδημαϊκό από το Μεξικό Τζον Χολογουέι.
Σχετική ανακοίνωση για το ζήτημα των διώξεων έβγαλε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που μεταξύ άλλων τονίζει: «Αντιδραστική επίθεση σε όλα τα μέτωπα εξαπολύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνολικά το κράτος, με ειδικό ρόλο των δικαστικών αρχών και συνεπικουρία των πάντα πρόθυμων ΜΜΕ. Έτσι, σήμερα καλέστηκαν από την εισαγγελία σε απολογία μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες – απεργούς πείνας, οι οποίοι απειλούνται με το αδίκημα της “διακίνησης και προώθησης μεταναστών”. Το αδίκημα αυτό προφανώς αφορά τους …δουλεμπόρους και αποτελεί κακούργημα! Πρόκειται για προκλητική προσπάθεια ποινικοποίησης και εξόντωσης της αλληλεγγύης». Στον ίδιο τόνο και η ανακοίνωση της ΚΟΕ που αναφέρει: «Το τελευταίο διάστημα εντείνεται η καταστολή και κλιμακώνεται η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, της νεολαίας και των μεταναστών. Πρόκειται για μια συντονισμένη επίθεση που ενορχηστρώνει η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου με την αμέριστη βοήθεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ. Σκοπός της επίθεσης είναι να φοβίσει την κοινωνία και να καταστείλει το ολοένα και διογκούμενο κύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας».

 

Τι χρειάζονται οι μετανάστες απεργοί πείνας

Μεγάλα μπουκάλια νερό, τσάι πράσινο κινέζικο από αραβικά μαγαζιά, ζάχαρη, παλιές συσκευές κινητών, αραβικές εφημερίδες και περιοδικά, καραμέλες για το λαιμό μπαλαντέζες, οικονομική ενίσχυση και κυρίως την παρουσία μας.

 

Τέλος στη νομιμοποίηση

Πετώντας το μπαλάκι στην προηγούμενη Κυβέρνηση, κρύβοντας την απουσία μεταναστευτικής πολιτικής κάτω από το χαλάκι και ξεχνώντας το όργιο καταστολής την περασμένη Πέμπτη προς Παρασκευή έξω από τη Νομική, ο υπουργός Εσωτερικών κατάργησε κάθε νομική δυνατότητα για τη νομιμοποίηση των απεργών μεταναστών. Εν μία νυχτί ο Γ. Ραγκούσης κατάργησε απόφαση του άρθρου 89 του ν. 3386/2005 σύμφωνα με την οποία είχαν νομιμοποιηθεί 15 μετανάστες απεργοί πείνας επί ΝΔ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!