Παρουσιάστηκε η πολιτική διακήρυξη

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, 29 Μάρτη, και ενώ είχαν προηγηθεί αρκετές συνεδριάσεις και συνεννοήσεις, παρουσιάστηκε το πολιτικό πλαίσιο της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις του αντιμνημονιακού χώρου, όπως η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, η Ενωτική Κίνηση (Ν. Κοτζιάς, Π. Κορουμπλής, Αλ. Μητρόπουλος, Αντ. Κοτσακάς), η κίνηση «Νέος Αγωνιστής» που από πολύ παλιότερα είχε αντιταχθεί και αγωνιστεί (π.χ. άρθρο 16) στη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ, η ΕΔΗΚ, αγωνιστές από το χώρο της ριζοσπαστικής οικολογίας (Γ. Σχίζας). Τίτλος του συνδυασμού μας θα είναι «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο».
Μιλώντας ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, επισήμανε ότι «αποφασίσαμε να πορευτούμε μαζί, προεκλογικά, εκλογικά και μετεκλογικά, γιατί πιστεύουμε ότι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε μια νέα λαϊκή πλειοψηφία, για να αλλάξει πορεία η χώρα. Εμπνεόμαστε όλοι εμείς από το μεγάλο και πολύμορφο μαζικό και ενωτικό κίνημα αντίστασης του ελληνικού λαού, που μας έφερε σε κοινούς αγωνιστικούς δρόμους, στις πλατείες και τους δρόμους, στις απεργίες, στην πολιτική ανυπακοή, στο κίνημα “Δεν πληρώνω” τα χαράτσια, σ΄ όλους τους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν αυτά τα δυο χρόνια».
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε με έμφαση ότι «δεσμευόμαστε για την ακύρωση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και όλων των μέτρων που απορρέουν από αυτές». Και επίσης ότι «διεκδικούμε και δεσμευόμαστε να διαλευκανθούν, άμεσα, όλες οι υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όσοι από το πολιτικό προσωπικό, τις πολυεθνικές και τον επιχειρηματικό κόσμο πλούτιζαν παράνομα σε βάρος των εργαζόμενων και της κοινωνίας». Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση συσπείρωσης «σε καθένα και καθεμιά, ανεξάρτητα από την πολιτική του καταγωγή, να πάρει μέρος στον αγώνα μας για να μην υπάρξει την επόμενη μέρα των εκλογών κυβέρνηση Μνημονίου». Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι «στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, που θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το λαό μας, είμαστε αποφασισμένοι να μη διεκδικήσουμε ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά ψήφο εξουσίας, ψήφο σωτηρίας». Και σημείωσε ότι «δεν ζητάμε από το λαό ανάθεση εργολαβίας σωτηρίας της χώρας. Ζητάμε συμπόρευση και κοινούς αγώνες. Γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε. Γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε ρεαλιστικές προτάσεις και είμαστε αποφασισμένοι».
Ως προς το ζήτημα του χρέους, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη θέση του συνδυασμού για «επιλεκτική διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και εξυπηρέτηση του υπόλοιπου με ευνοϊκούς όρους και ρήτρα ανάπτυξης». Τόνισε κατηγορηματικά: «Για μας η απάντηση στο δίλημμα «λεφτά για μισθούς, συντάξεις και κοινωνική προστασία ή για τους πιστωτές» είναι δεδομένη: Για μας δεν υπάρχει δίλημμα. Προτεραιότητα για μας είναι οι ανάγκες της κοινωνίας».
Στην παρέμβασή του ο Μανώλης Γλέζος επικεντρώθηκε στο ζήτημα των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα. Κατάγγειλε την κοροϊδία και το ψέμα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αποδεικνύοντας πόσο υποκριτικές είναι οι αναφορές της ότι «δεν παραιτούμεθα των αξιώσεων μας». Σημείωσε, δε, χαρακτηριστικά: «Χθες στη Βουλή παρουσιάστηκε το καταπληκτικό, να αγνοούν και οι 3 αρμόδιοι υπουργοί ότι υπάρχουν έγγραφα που τεκμηριώνουν τις απόψεις της Ελλάδας. Είναι αδύνατον, εντελώς αδύνατον, το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης να αγνοούν την απόφαση της 19μελούς διασυμμαχικής επιτροπής του Παρισιού που καταλογίζει ότι η Γερμανία οφείλει 7.100.000.000 δολάρια αγοραστικής αξίας 1938 που σημαίνει σήμερα 108 δισ. ευρώ με βάσει τα στοιχεία που μας έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Την απόφαση αυτή δεν την έχουν; Συνεπώς ή το κρύβουν ή μας λένε ψέματα».
Ο Παν. Κουρουμπλής σημείωσε ότι «η Ενωτική Κίνηση συγκρότησε μια συλλογική έκφραση της οποίας η πεμπτουσία  ήταν η εργασία και η προσπάθεια να συγκροτηθεί απέναντι σε αυτήν την κοινωνική λαίλαπα ένα πατριωτικό, κοινωνικό, εναλλακτικό, αναπτυξιακό κυβερνητικό πρόγραμμα για να αφοπλίσει το δικομματισμό από το μόνιμο επιχείρημα του ότι η Αριστερά βολεύεται στους μονοψήφιους αριθμούς, στον καταγγελτικό λόγο και δεν προτάσσει εναλλακτικές κυβερνητικές προτάσεις γιατί δεν θέλει να αναλάβει ευθύνες».
Στη δική της παρέμβαση η Σοφία Σακοράφα τόνισε ότι «από τον Μάιο του 2010, όταν αρνήθηκα την προαποφασισμένη και σχεδιασμένη εισαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, είχα κάνει λόγο για την αναγκαιότητα ενός ισχυρού μετώπου ανατροπής. Η θέση μου αυτή συναντήθηκε με το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ». Αναφέρθηκε «στις προσδοκίες του λαού που συναντήθηκε στις πλατείες, στις μεγάλες πορείες, στο κίνημα των διοδίων και των χαρατσιών και αναζητά μια προοπτική για τον αγώνα που δίνει».

Κ.Κ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!