Στο επίκεντρο η αλλαγή των δεδομένων και η ακροδεξιά τακτική της κυβέρνησης

Συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η οποία καλείται να απαντήσει στην ομολογουμένως δύσκολη συγκυρία και να ορίσει περιεχόμενα και προσανατολισμό. Η αλλαγή κλίματος, την οποία εντοπίζουν και οι δημοσκοπήσεις μετά την καταβολή της «δόσης» και τις αυταπάτες που καλλιεργούνται, η ακροδεξιά μετατόπιση της κυβέρνησης Σαμαρά, η προσπάθεια ολοκληρωτικής ανάληψης της ατζέντας από το μνημονιακό στρατόπεδο και η διαρκής επίθεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με στόχο την περιθωριοποίησή του, οροθετούν ένα διαφορετικό πλαίσιο ύπαρξης και κίνησης σε σύγκριση με λίγους μήνες πριν. Στις συνθήκες αυτές γίνονται πιο φανερές οι ανεπάρκειες και καθυστερήσεις. Τα δυο αυτά ζητήματα, οι αλλαγές της αντικειμενικής πραγματικότητας και η κατάσταση και παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση της Κ.Ε. Διαφωνίες που εκφράστηκαν τις προηγούμενες μέρες, όπως και δημόσιες τοποθετήσεις κριτικής από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε επιλογές της ηγεσίας του, σχετίζονται με τα ζητήματα αυτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της Γραμματείας προς την Κ.Ε. επισημαίνει ως κεντρικό ζήτημα τον «πόλεμο» στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, πόλεμος που δεν στοχεύει μόνο το κοινωνικό κίνημα, και τα δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά αποτελεί επιπλέον μια μάχη ηγεμονίας σε όλα τα επίπεδα για μια κοινωνία γονατισμένη και υπάκουη.
Κεντρική επιλογή τακτικής της κυβέρνησης Σαμαρά είναι, σύμφωνα με την εισήγηση, η επιχείρηση αλλαγής της ατζέντας, με την επίδειξη πυγμής όσον αφορά τα μέτρα, την επίθεση σε όποια κοινωνική ομάδα κινητοποιείται (πολιτική επιστράτευση, άρνηση οιουδήποτε διαλόγου, καταστολή κ.λπ.), την εμφυλιοπολεμικού τύπου στρατηγική έντασης με πρόσχημα την παραβατικότητα και βία που η ίδια η κυβέρνηση πυροδοτεί, την εξαπόλυση μιας «μαύρης προπαγάνδας». Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο τη διαπλοκή και τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες των κυβερνητικών συμμάχων της, όπως στη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, και εμφανίζει τον πρωθυπουργό ως «ακάματο» ηγέτη με πυγμή που προσπαθεί να δώσει διέξοδο.
Ωστόσο, η εισήγηση εκτιμά πως, παρά τις ενέσεις αισιοδοξίας από το τρίγωνο κυβέρνηση-τραπεζίτες-καναλάρχες, η κοινωνία και η οικονομία βρίσκονται σε αδιέξοδο και αυτός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της κυβέρνησης.
Απολογίζοντας τη δράση του κόμματος από τη Συνδιάσκεψη, η εισήγηση τοποθετείται στα διάφορα ζητήματα που έχουν αντικειμενικά τεθεί, όπως για παράδειγμα σχετικά και με τα πρόσφατα ταξίδια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε Γερμανία και ΗΠΑ. Επισημαίνονται έτσι αδυναμίες όπως ότι το κόμμα αποτελεί μεν ένα διαφορετικό πολιτικό μέγεθος συγκριτικά με την περίοδο πριν από τον Μάιο, αλλά λειτουργεί με τον παλιό τρόπο και αυτό δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στη δράση, ότι ο συντονισμός Κοινοβουλευτικής Ομάδας-λειτουργία ΕΚΚΕ-Τμημάτων-Οργάνωση δεν έχει γενικά επιτευχθεί, όπως και η κατάκτηση μιας ενιαίας δημόσιας εκφώνησης.
Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι τέτοιες καθυστερήσεις πρέπει σύντομα να ξεπεραστούν γιατί πλησιάζει μια νέα περίοδος κοινωνικής κινητικότητας και αντίστασης. Κεντρικό ζήτημα, σύμφωνα με τη Γραμματεία, είναι ο σταθερός προσανατολισμός του κόμματος στα λαϊκά προβλήματα, η καθαρή και πειστική εναλλακτική πρόταση για το τι θα αλλάξει στη ζωή των ανθρώπων, όπως και το αν θα ταυτιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο μυαλό του κόσμου με μια δύναμη που δεν έχει σχέση με το σημερινό σάπιο πολιτικό σύστημα.
Στην κατεύθυνση αυτή επισημαίνεται η ανάγκη ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος ανατροπής και ριζικής αλλαγής, που θα δημιουργεί μια μεγάλη δυναμική από τα κάτω, η ύπαρξη ενός σαφούς προγράμματος μεγάλων στόχων και προτεραιοτήτων που θα αποτελεί το πλαίσιο πάλης, η καταξίωση στα μάτια της κοινωνίας μιας ηγετικής ομάδας αποφασισμένης, ικανής και έτοιμης να κυβερνήσει.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!