Εθελοντική(!) εφαρμογή του Μνημονίου στις μεγάλες κλινικές

Χωρίς απόφαση και σε αντιπαράθεση με το διεκδικητικό πλαίσιο που είχε αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο, τέσσερα από τα πέντε μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην ιδιωτική υγεία υπέγραψαν συλλογική σύμβαση! Το απίστευτο αυτό γεγονός καταγγέλλουν δυο συνδικαλιστικές παρατάξεις που συμμετέχουν στο Δ.Σ. της ΟΣΝΙΕ, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ-πρόσκειται στο ΠΑΜΕ) και η Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Υγειονομικών. Η ΑΣΚΥ που συμμετέχει και στην Ε.Ε. με το μοναδικό μέλος που δεν υπογράφει τη σύμβαση, επιβεβαιώνει ότι ενώ η σύμβαση υπογράφηκε στις 28 Ιουνίου, γνωστοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου, αφού είχε ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας.
Πρόκειται για συλλογική σύμβαση που υπογράφηκε με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, ο οποίος συνενώνει τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις της Υγείας όπως Ιατρικό Κέντρο, Υγεία, Mediteraneo, ΙΑΣΩ, Μητέρα, Ευρωκλινική κ.λπ. και επικυρώνει μεγάλες μειώσεις μισθών και περικοπή βασικών επιδομάτων. Η ΑΣΚΥ καταγγέλλει ότι οι τέσσερις συνδικαλιστές που έσπευσαν μέσα από μια αδιαφανή διαδικασία να βάλουν την υπογραφή τους στη σύμβαση «λειτούργησαν ως εκπρόσωποι της τρόικας και των εργοδοτών, συναινώντας στη συρρίκνωση μισθών και δικαιωμάτων» και ότι η συλλογική σύμβαση «δεν είναι παρά μια κακή αντιγραφή του δεύτερου Μνημονίου». Κι αυτό γιατί οι περικοπές που επιβάλλονται θα μπορούσαν να επιβληθούν, έτσι κι αλλιώς, από τους εργοδότες μονομερώς.
Από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι η σύμβαση αυτή είναι η πρώτη που υπογράφεται στον ιδιωτικό τομέα μετά την εφαρμογή του Νόμου 4046/12 και της Πράξης Νο 6/2012 του υπουργικού συμβουλίου, με πλήρη αποδοχή των όρων που αυτοί επιβάλλουν. Μέχρι σήμερα στις μεγάλες κλινικές εφαρμοζόταν η διαιτητική απόφαση 20/2011 που είχε εκδοθεί από τον ΟΜΕΔ. Η νέα σύμβαση ισχύει από την 1η Ιουλίου και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013.
Το ακόμη χειρότερο είναι ότι με τη σύμβαση αυτή καθιερώνεται διαφορετικός βασικός μισθός για τους νεοπροσλαμβανόμενους και μάλιστα ενιαίος για όλες τις ειδικότητες. Ενώ για τους ήδη εργαζόμενους οι βασικοί μικτοί μισθοί που συμφωνήθηκαν ξεκινούν από 675 ευρώ για τις μαίες και φθάνουν στα 1.075 για τους συντηρητές ιατρικών μηχανημάτων, για όλους όσοι προσληφθούν από τώρα και στο εξής στις μεγάλες κλινικές οι τέσσερις συνδικαλιστές συμφώνησαν να εργάζονται με 630 ευρώ το μήνα μικτά!
Ένα παράδειγμα είναι αποκαλυπτικό για το πού θα οδηγήσει αυτή η σύμβαση τις αποδοχές: ένας νοσηλευτής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης που θα προσληφθεί από 1η Ιούλη 2012 θα αμείβεται με 798,75 ευρώ μεικτά, ενώ ένας ήδη εργαζόμενος που έχει κάτω από 3 χρόνια προϋπηρεσία με 843,75 ευρώ. Και οι δυο πριν από την υπογραφή αυτής της σύμβασης δικαιούνταν 996,63 ευρώ μεικτά.
Την κατάπτυστη αυτή σύμβαση το προεδρείο της Ομοσπονδίας την παρουσιάζει σε ανακοίνωσή του περίπου ως… νίκη. Με μια επιθετική ρητορική κατά της τρόικας, των επιχειρηματιών του κλάδου και των… εργοδοτικών συνδικαλιστών, υπερασπίζονται τη σύμβαση που υπέγραψαν και τα βάζουν με τον «ταξικό συνδικαλισμό» και το ΠΑΜΕ: «Ο στόχος μας ήταν: Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και άμεση κατάργηση της απλήρωτης εργασίας, πάση θυσία και όχι “τουφεκιές στον αέρα” για να κάνουμε ‘‘επαναστατικά μονόστηλα’’».
Το πώς διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας, όταν η κάθε κλινική μπορεί πλέον να απολύει και να προσλαμβάνει νέους εργαζόμενους με αποδοχές πολύ μικρότερες θα το δείξει η πράξη. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι θα αντιληφθούν τι σημαίνει «πάση θυσία», αφού στη σύμβαση προβλέπεται να λαμβάνουν μηνιαία «επίδομα εξομάλυνσης» όσοι δουν τις συνολικές αποδοχές τους να υπολείπονται του 85% των αντίστοιχων αποδοχών που λάμβαναν στις 14/2.  Η Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Υγειονομικών θεωρεί τη σύμβαση παράνομη και άκυρη, αφού οι συνδικαλιστές που την υπογράφουν δεν είχαν την εξουσιοδότηση να το κάνουν και ζητά την παραίτηση των τεσσάρων συνδικαλιστών και την ανασυγκρότηση του προεδρείου της ΟΣΝΙΕ.

Γιώργος Κατερίνης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!