Δεκάδες τα στοχευμένα θύματα της πρωτοφανούς αστυνομικής βίας.

Ενδεικτικό στοιχείο της γενικευμένης καταστολής και της κατάρριψης κάθε επιχειρήματος περί «κουκουλοφόρων» και πρόκλησης βίας, είναι ο αριθμός των συνδικαλιστών που δέχτηκαν επιθέσεις και τραυματισμούς. Για πρώτη φορά καταγράφηκαν στις 29 Ιούνη τόσα κρούσματα βίας κατά «επωνύμων» συνδικαλιστών. Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων και η πρωτοβουλία «Δεν χρωστάμε, Δεν πουλάμε, Δεν πληρώνουμε» καταγράφουν αρκετά από αυτά.
Πρώτο κρούσμα τα δολοφονικά χτυπήματα στο κεφάλι που δέχτηκε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γιώργος Χαρίσης, το πρωί στο «μπλόκο» του Ευαγγελισμού, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί αιμόφυρτος στο νοσοκομείο.
Λίγο αργότερα στο «στέκι» που έχει στήσει ο Συντονισμός στη γωνία Όθωνος και Αμαλίας, πραγματοποιήθηκε ξαφνική επίθεση κατά συνδικαλιστών που έδιναν συνέντευξη σε δημοσιογράφο. Χτυπήθηκε ο Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ, ενώ ο Νίκος Αδαμόπουλος πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο Δήμο Νέας Ιωνίας ακινητοποιήθηκε και αφού του αφαιρέθηκε η προστατευτική μάσκα που φορούσε, του άδειασαν στο πρόσωπο εξ επαφής τη «φυσούνα» με τα χημικά!
Μερικά μέτρα πιο κάτω, δάσκαλοι και άλλοι εργαζόμενοι που κατέφυγαν στο κτίριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας για να πάρουν μια ανάσα από τα χημικά, δέχτηκαν άγρια επίθεση, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι από λαβή γκλομπ ο Παντελής Βαϊνάς, πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων Αιγάλεω. Όπως καταγγέλλουν οι συνάδελφοί του, ακόμη και αιμόφυρτο εξακολουθούσαν να τον κλοτσούν και να τον ψεκάζουν με χημικά, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε άθλια κατάσταση στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται.
Χτυπήθηκε ακόμα ο πρόεδρος του σωματείου του νοσοκομείου «Ελπίς» Λ. Παναρέτου, η δημοτική σύμβουλος Ζωγράφου Ράνια Νενεδάκη, ενώ συνελήφθη, ξυλοκοπήθηκε και προσήχθη στη ΓΑΔΑ ο εργαζόμενος Γ. Κουζούλης.
Από επίθεση αντρών των ΜΑΤ τραυματίστηκε και ο δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης και ο δημοσιογράφος της ΝΕΤ Γιώργος Αυγερόπουλος. Η Ομοσπονδία των δημοσιογράφων καταδικάζοντας το γεγονός των επιθέσεων αυτών, αλλά και πολλών ακόμα φωτορεπόρτερ, φωτογράφων, τεχνικών θεωρεί «στοχευμένη» και «προμελετημένη» την επίθεση κατά των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ενώ ζητά την άμεση απαγόρευση χρήσης χημικών κατά πολιτών και διαδηλωτών. Ανάλογες καταγγελίες έκαναν τόσο η Ένωση Τεχνικών Τηλεόρασης, όσο και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, η οποία μάλιστα σε επιστολή της προς τον υπουργό Προ.Πο. καταγγέλλει λεκτική και σωματική βία κατά σχεδόν όλων των μελών της που κάλυπταν τα γεγονότα, με απειλές του στυλ «σε γνωρίζουμε», «ξέρουμε πού μένεις και θα τα πούμε»!
Είναι τέτοια η έκταση των κρουσμάτων βίας κατά εργαζομένων, που αναγκάστηκαν να βγάλουν καταγγελτικές ανακοινώσεις ακόμα και οι… κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ, ΕΚΑ κ.λπ.). Το προκλητικότερο σημείο όπου εκδηλώθηκε η αστυνομική βαρβαρότητα ήταν ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα, όπου είχε στηθεί ιατρείο με εθελοντές γιατρούς και διασώστες και περιέθαλπε εκατοντάδες τραυματίες.
Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά της ΕΛΑΣ. Παρέδωσε, μάλιστα, φάκελο με φωτογραφίες και βίντεο από τα βίαια επεισόδια στην Αθήνα, ενώ ζήτησε να εξεταστεί και αν χρησιμοποιήθηκαν επικίνδυνα χημικά και να επιρριφθούν οι ανάλογες ευθύνες.

Μ.Σ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!