Με «προίκα» την εμπειρία αγώνων για τοπικά ζητήματα, κάτοικοι του Νέου Κόσμου, του Παγκρατίου και του Μετς, πήραν την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της Συνέλευσης κατοίκων Λόφου Λαμπράκη.

Το όνομα που επέλεξαν, όπως μας λέει μέλος της συνέλευσης «παραπέμπει – πέρα από το χώρο – στον αγωνιστή βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη που απέδειξε δίνοντας τη ζωή του, πως ένας εκλεγμένος σε οποιοδήποτε αξίωμα δεν πρέπει να απομακρύνεται από τον κόσμο, ή να φοβάται να εκφράσει τη λαϊκή θέληση. Δυστυχώς τέτοιοι άνθρωποι σήμερα σπανίζουν, με λαμπρή εξαίρεση τον αγωνιστή δήμαρχο Ελληνικού Χρήστο Κορτζίδη».

Στην πρώτη τους μαζική συνέλευση το Μάη, αποδείχτηκε πως ο κόσμος της γειτονιάς αντιλαμβάνεται πολύ καλά τι σημαίνει για το λαό το Μνημόνιο της κυβέρνησης με ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, διαισθάνεται αυτά που έρχονται, και οι τοποθετήσεις του είναι συχνά πιο προωθημένες από αυτές της Αριστεράς.

Η γενική αίσθηση που κυριάρχησε, ήταν πως η σιωπή του κόσμου κρύβει τις περισσότερες φορές όχι αδιαφορία, αλλά οργή, πως αυτό που θέλουν είναι να φύγουν όλοι: πολιτικοί, μεγαλοεπιχειρηματίες, τηλεαστέρες, που εκπροσωπούν το σύστημα της συνεχούς λιτότητας, της κατεδάφισης των κοινωνικών κατακτήσεων, του εργασιακού μεσαίωνα, της σήψης και της διαφθοράς. Οι ιδέες που ακούστηκαν –συγκρότηση ταμείου ανέργων, στήριξη των συνοικιακών μικρομάγαζων– φανερώνουν φαντασία και διάθεση για αγώνα. Στόχος της συνέλευσης είναι, όπως αναφέρει το κάλεσμά της, «να ενημερωθούμε όλοι για όσα συμβαίνουν– γιατί από την τηλεόραση δεν θα μάθουμε την αλήθεια, να συζητήσουμε τις απόψεις μας – που οι διάφοροι βουλευτές και υποστηρικτές του συστήματος φοβούνται να ακούσουν, και να κινητοποιηθούμε».

Με αφίσες που καλούν στις κεντρικές κινητοποιήσεις, όπως η απεργία της Τρίτης 29/6 η συνέλευση προσπαθεί όπως ανέφερε στο Δρόμο μέλος της «ο κόσμος της γειτονιάς που βγήκε στους δρόμους για ζητήματα όπως οι κεραίες της Τερπάνδρου, της Αμφικράτους και της Κινίσκας, ή για το Άλσος Παγρατίου, την πλατεία Λεύκας και το καφενείο στο λόφο Λαμπράκη, να ξεπεράσει το φόβο και να βγει και στην Πανεπιστημίου, τη Σταδίου, στους δρόμους του κέντρου, για να διεκδικήσει το μέλλον και τη ζωή του».

Το στοιχείο αυτό, όπως και η προσπάθεια να βρεθεί ένας απλός λαϊκός λόγος που θα φτάσει στα αυτιά όλου του κόσμου αποτελούν για τη συνέλευση λόφου Λαμπράκη σημαντικό στοίχημα. «Μας έπεισαν από τα τηλεοπτικά παράθυρα», μας λέει μέλος της συνέλευσης «πως εμείς φταίμε για το χρέος και πως η κατάσταση είναι μονόδρομος. Λένε ψέματα! Ο καθένας μόνος του μοιάζει αδύναμος αλλά όλοι μαζί μπορούμε. Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμή μας, τη δύναμη του λαού και ξέρουμε πως τέτοιες πρωτοβουλίες, μέσα από τις οποίες ακούγεται η φωνή του κόσμου, είναι που τρομάζουν όσους θέλουν να χειροτερέψουν τη ζωή μας».

Όπως λένε τα μέλη της συνέλευσης, αυτό το πακέτο μέτρων που υπόσχεται φτώχεια και ανεργία για τους πολλούς, ήρθε για να μείνει ανεξάρτητα από την κρίση και ο αγώνας που τώρα ξεκινά θα είναι μακρύς. Τα σχέδια ΔΝΤ-ΕΕ-Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που προωθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλάζουν – για την ακρίβεια χειροτερεύουν – από μέρα σε μέρα. Με τον ίδιο τρόπο, μέρα με τη μέρα, βήμα με το βήμα, με φρέσκες ιδέες και φαντασία θα χαράζει το δρόμο της και η συνέλευση.

Η συνέλευση λόφου Λαμπράκη οργανώνει λαϊκό γλέντι την Κυριακή 27 Ιουνίου, στις 19:00, στο λόφο Λαμπράκη. Περισσότερα στο: https://lofoslambraki.blogspot.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!