Ποινική δίωξη με την κατηγορία της «διευκόλυνσης παράνομης παραμονής στη χώρα αλλοδαπού τρίτης χώρας» άσκησε ο εισαγγελέας, Λάμπρος Τσόγκας, σε βάρος του καθηγητή Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ Σπύρου Μαρκέτου και του δικηγόρου Μπάμπη Κουρουνδή.

Το εξωφρενικό περιστατικό συνέβη, προχθές, στο Aεροδρόμιο «Μακεδονία», διότι συνόδευαν μια δεκαεξάχρονη κοπέλα από τη Σομαλία, που φέρεται να διέμενε παράνομα στην Ελλάδα, προκειμένου να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Σε βάρος της κοπέλας ασκήθηκε επίσης ποινική δίωξη για «κατοχή πλαστού εγγράφου» και «απόπειρα παράνομης εξόδου», καθώς έφερε, σύμφωνα με την αστυνομία, πλαστό διαβατήριο Γαλλίας. Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν, αρχικά, να δικαστούν στο Aυτόφωρο Πλημμελειοδικείο, το οποίο δήλωσε αναρμόδιο να εξετάσει την υπόθεση, καθώς οι άντρες έχουν δικηγορική ιδιότητα και, σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις, πρέπει να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο, όπου θα οριστεί δικάσιμος. Η 16χρονη, που δήλωσε ότι φιλοξενούνταν στο σπίτι του Μαρκέτου, παραπέμπεται σε δικαστήριο ανηλίκων. Ο καθηγητής του ΑΠΘ σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η κοπέλα έχει αιτηθεί πολιτικό άσυλο, διαμένει μόνιμα στη χώρα, επιχείρησε να ταξιδέψει και δεν της το επέτρεψαν. Χαρακτήρισε, δε, ρατσιστικό το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου κατηγορούνται.
Για το θέμα εξέδωσαν σκληρές ανακοινώσεις οργανώσεις, κόμματα και φορείς που ζητούν την παύση κάθε δίωξης στους δύο κατηγορούμενους.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!