Πήραν την ευθύνη του κουκουλώματος οι βουλευτές της συγκυβέρνησης, καταψηφίζοντας την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής

Με την καταψήφιση από την τρικομματική συγκυβέρνηση, της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-EKM για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια, πέφτουν οριστικά οι μάσκες. Αποκαλύπτεται περίτρανα όχι μόνο η προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή αθλιότητα των μνημονίων, αλλά και το γεγονός ότι όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Αντ. Σαμαρά, με τις οποίες υφάρπαξε την ψήφο του ελληνικού λαού, ήταν μια απάτη. Στην εξαπάτηση μετέχει ενεργά πλέον και σύσσωμη η ΔΗΜΑΡ, καταψηφίζοντας την πρόταση ως μέλος της Εταιρίας που συστάθηκε μετά τις εκλογές – όπως πολύ εύστοχα χαρακτήρισε τη συγκυβέρνηση ο Δραγασάκης.
Τρεις ολόκληρους μήνες μετά την κατάθεσή της συζητήθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-EKM για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στην προσφυγή στο ΔΝΤ και την υποβολή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης. Η πρόταση καταψηφίστηκε με 167 κατά και 119 υπέρ. Τη σημασία και το σκοπό της πρότασης αυτής εξήγησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της ομιλίας του στη Βουλή: «Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις που κάναμε μετά τις εκλογές της 17ης του Ιούνη, ακριβώς διότι θεωρούμε χρέος μας να κάνουμε αυτό που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί: να αναζητήσουμε τις αιτίες και τις ευθύνες μίας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, μιας κρίσης χρέους που μετατράπηκε σε εθνική τραγωδία και πλήττει σήμερα τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, και συνέχισε: «Δεν είναι μία πρόταση ούτε εκδικητική, ούτε ρεβανσιστική, ακριβώς γιατί δεν έχει να κάνει με το παρελθόν, έχει να κάνει με το παρόν και το μέλλον και αυτός είναι ο λόγος που την αρνείστε. Διότι αυτό που ζητάμε να εξεταστεί δεν είναι  ένα λάθος, ένα έγκλημα που διεπράχθη στο παρελθόν, αλλά είναι ένα διαρκές και συνεχιζόμενο έγκλημα. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αρνείστε: Γιατί συνεχίζετε την ίδια εγκληματική πολιτική. Διότι η διακρίβωση των συνθηκών μεθόδευσης, προκειμένου να μπει η χώρα στο Μνημόνιο ως πειραματόζωο, αποκαλύπτει και τεκμηριώνει την εκτίμηση ότι το Μνημόνιο δεν υπήρξε μονόδρομος, αλλά πολιτική επιλογή, η επιλογή της καταστροφικής εσωτερικής υποτίμησης, αυτής της θηριώδους διαδικασίας αναδιανομής υπέρ του κεφαλαίου».

«Με τι ανταλλάγματα»;
Ο κύριος εισηγητής της πρότασης, Γ. Δραγασάκης, αφού εξέθεσε αναλυτικά τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει η Εξεταστική Επιτροπή, κατέληξε λέγοντας: «Και αυτά θέλετε να τα κουκουλώσετε και εσείς της ΔΗΜΑΡ, απ’ ό,τι ακούω; Ούτε εσείς θα ψηφίσετε, για να μη σπάσει η εταιρική σχέση; Θα σας κυνηγούν αυτά τα ερωτήματα. Ποιος θα ζημιωθεί αν γίνει η Εξεταστική Επιτροπή; Μόνο όσοι έχουν ευθύνη. Ποιος θα ωφεληθεί; Ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία, όλοι εμείς, ανάλογα με το βάθος στο οποίο θα φθάσει η έρευνα. Θα αντλήσουμε επιχειρήματα, στοιχεία, αριθμούς, ομολογίες και αποδείξεις που θα τις χρειαστούμε στη μεγάλη και σκληρή διαπραγμάτευση που θα πρέπει να κάνουμε. Αυτός είναι, αν θέλετε, ένας βασικός λόγος που μας ώθησε να κάνουμε αυτή την πρόταση. Θα συνειδητοποιήσουμε ενδεχομένως και κάποια προβλήματα και τη σημασία τους. Σ’ αυτήν την αίθουσα, όσοι ήσασταν, θυμάστε πόσο φωνάζαμε επί είκοσι χρόνια για τα διπλά βιβλία του κράτους, για τους ειδικούς λογαριασμούς του κράτους, για την αδιαφάνεια, για τη δημιουργική λογιστική. Ούτε που ακούγατε! Και το ΚΚΕ μού έκανε κριτική τότε: “Τι είναι αυτά που λέτε; Τεχνοκρατικά πράγματα! Έχετε αυταπάτες!” Το έγκλημα έχει το περίβλημά του. Όλα αυτά ήταν περίβλημα του εγκλήματος το οποίο έγινε. Εμείς, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλούμε όλους εσάς -διότι είναι μια στιγμή συλλογικής και ατομικής ευθύνης- να ψηφίσετε υπέρ της πρότασης για Εξεταστική Επιτροπή. Όσοι δεν ψηφίσετε, βρείτε ένα καλό επιχείρημα, γιατί το ερώτημα θα είναι αμείλικτο: Με τι ανταλλάγματα κουκουλώνετε αυτά που έγιναν;». Τελικά, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ υπερψηφίστηκε από το ΚΚΕ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή, ενώ καταψηφίστηκε από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Νατάσα Ακριβάκη

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!