Στις 10 Γενάρη εκδικάζεται η αγωγή της Ιονίας Οδού κατά 11 πολιτών από την Βορειοανατολική Αττική.

Η Ιονία Οδός εκμεταλλεύεται το τμήμα του αυτοκινητόδρομου Μεταμόρφωση Αττικής-Σκάρφεια Φθιώτιδας έχοντας υπογράψει μια ληστρική για το δημόσιο συμφέρον Σύμβαση Παραχώρησης. Ζητά να της καταβάλουν οι 11 πολίτες ποσό 500.000 ευρώ για διαφυγόντα κέρδη λόγω των κινητοποιήσεων ενάντια στο χαράτσι των διοδίων.
Στις 16 και 18 Γενάρη δικάζονται στη Λάρισα πολίτες που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για το χαράτσι των διοδίων. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει ακόμη και μετεμφυλιακή διάταξη, σύμφωνα με την οποία διώκεται όποιος δημόσια καλεί σε διάπραξη αδικήματος.
Την ίδια στιγμή στίβες ολόκληρες είναι οι διαταγές πληρωμής σε βάρος πολιτών στους οποίους επιβάλλεται ως ποινή να πληρώσουν το 20πλάσιο του αντιτίμου των διελεύσεων που έχουν κάνει χωρίς να πληρώσουν διόδια. Τελευταία περίπτωση που έγινε γνωστή αφορά επαγγελματία στην Πάτρα, που του επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 14.000 ευρώ. Περίπτωση που γίνεται ακόμη πιο προκλητική, αν σκεφτεί κανείς ότι αφορά το δρόμο -καρμανιόλα Πάτρα- Αθήνα, όπου κάθε λίγο συναντάς πινακίδες «Προσοχή, στα επόμενα χιλιόμετρα συμβαίνουν θανατηφόρα ατυχήματα».
Βασικός στόχος του κράτους είναι να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα των πολιτών, που κατά δεκάδες χιλιάδες αρνήθηκαν να πληρώσουν το χαράτσι των διοδίων και κατατρόμαξαν το διαπλεκόμενο σύμπλεγμα κράτους-εργολάβων. Αντί να υπάρξει διερεύνηση του κολοσσιαίου σκανδάλου με τις ληστρικές Συμβάσεις Παραχώρησης, αντί να επιβληθούν πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στις κοινοπραξίες, που εντελώς αυθαίρετα και αντισυμβατικά σταμάτησαν τις εργασίες, το κράτος στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο και διώκει τους πολίτες. Ήδη όμως, σε διάφορες περιοχές της χώρας αρχίζουν να συγκροτούνται κινήσεις συμπαράστασης στους διωκόμενους πολίτες και ξεκινούν κινητοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικός ο φόβος για το κίνημα αυτό, αλλά και η αντιδραστικότητα των μνημονιακών κυβερνήσεων, που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν σαν αδίκημα ακόμη και τη συγκέντρωση στο χώρο των διοδίων.

Συνεχίζονται τα «δώρα» στους Παραχωρησιούχους
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Υποδομών μοιράζει αφειδώς εκατομμύρια ευρώ στους Παραχωρησιούχους και μάλιστα με άκρως ελεγχόμενες δικαιολογίες. Ήδη στις 22 Νοέμβρη πληρώθηκαν 20,6 εκατ. ευρώ στον Παραχωρησιούχο του άξονα Ε-65, μια κοινοπραξία συγγενή με την Ιονία Οδό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις δύο μέρες πριν είχε αφαιρεθεί η αρμοδιότητα της Επίβλεψης του έργου από την Εγνατία Οδό και την ίδια ακριβώς μέρα ο ονομαζόμενος «Ανεξάρτητος Μηχανικός» -ο οποίος όμως πληρώνεται από τον Παραχωρησιούχο- είχε εγκρίνει τις σχετικές απαιτήσεις του Παραχωρησιούχου. Διαφάνεια, εντιμότητα, ταχύτητα εξυπηρέτησης.

Χ.Κ.

 

Κινητοποίηση στα Διόδια του Ρίου, έξω από την Πάτρα, διοργανώνεται την Κυριακή 6 Γενάρη στις 10:30 το πρωί από την Τοπική Επιτροπή ενάντια στο Χαράτσι των Διοδίων

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!