Επιλεκτικές συλλήψεις από την Ελληνική Αστυνομία. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

Με τον χειρότερο –δυστυχώς– τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι πολιτικές πεποιθήσεις των εργαζομένων στην Ελληνική Αστυνομία, όπου όπως προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή.
Η στρατικοποίηση της αστυνομίας, οι εντολές για χειρισμό εν λευκώ θεμάτων δημόσιας τάξης και η συγκεκριμένη στρατηγική του δικομματισμού που διέπεται από το μίσος απέναντι σε κάθε κοινωνικό αγώνα, έφεραν σαν φυσιολογικό αποτέλεσμα τη σύλληψη του συνδικαλιστή Νίκου Κατσίφη, το περασμένο Σάββατο σε αντιρατσιστική συγκέντρωση στην Καλλιθέα.
Σύμφωνα με το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, «κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην πλατεία Κύπρου, τραμπούκοι πλησίαζαν επανειλημμένως με μηχανάκια, βρίζοντας και φτύνοντας τους μετανάστες, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση. Κάποια στιγμή τμήμα των μεταναστών, μαζί με Έλληνες, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, τους πήραν στο κυνήγι. Τότε και μόνο τότε εμφανίστηκε περιπολικό. Κατέβηκαν δύο αστυνομικοί, κυνήγησαν έναν Αιγύπτιο μετανάστη στο σωρό και τον στρίμωξαν στην είσοδο μιας πολυκατοικίας, προχωρώντας σε σύλληψη. Πολύς κόσμος, ανάμεσα στους οποίους και ο Νίκος, απαίτησε από τους αστυνομικούς την απελευθέρωση του μετανάστη. Μετά από λίγα λεπτά οι αστυνομικοί αφήνουν τον μετανάστη κι εξηγούν ότι τον έπιασαν για την προστασία του!».
Και ενώ η συγκέντρωση και η πορεία από την πλατεία Κύπρου προς την πλατεία της Νέας Σμύρνης πραγματοποιήθηκε κανονικά και ολοκληρώθηκε χωρίς περαιτέρω επεισόδια, η επόμενη μέρα βρίσκει τον Νίκο Κατσίφη στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ., κατηγορούμενο για απόσπαση κρατουμένου από αστυνομικούς, εξύβριση αστυνομικού, διατάραξη κοινής ειρήνης κι απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης κατά αστυνομικών. Δηλαδή οι ίδιοι οι αστυνομικοί που αρχικά διαβεβαίωσαν τους συγκεντρωμένους πως προσπάθησαν να προστατεύσουν τον μετανάστη, την επόμενη μέρα κατέθεσαν μήνυση για το ακριβώς αντίθετο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Δρόμου ο εντοπισμός και η σύλληψη του Νίκου Κατσίφη προήλθε μετά από παρακολούθηση, αφού ο συνδικαλιστής ποτέ δεν έδωσε τα στοιχεία του στους αστυνομικούς.
Η δίκη της Δευτέρας αναβλήθηκε για την Τρίτη 22 Μαΐου, καθώς οι μάρτυρες κατηγορίας δεν εμφανίστηκαν και ο… κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος. Πάνω από 150 συμπαραστάτες, κάτοικοι της Καλλιθέας, συνάδελφοι του Νίκου και μέλη των φορέων που καλούσαν στην αντιφασιστική συγκέντρωση της Καλλιθέας γέμισαν την αίθουσα του δικαστηρίου και φώναξαν συνθήματα για την απελευθέρωση και την παύση της δίωξής του.
Σημαντικότερο όλων πάντως είναι η αυξανόμενη παρουσία χρυσαυγιτών και άλλων ακροδεξιών στοιχείων στην Καλλιθέα. Η σύλληψη του Νίκου Κατσίφη δεν ήταν καθόλου τυχαία σε μια περιοχή που τείνει να εξελιχθεί σε νέο Άγιο Παντελεήμονα. Και για να συμβεί αυτό χρειάζεται και η …συμβολή της ΕΛ.ΑΣ. Ήδη τα μηνύματα για στρατολόγηση νεαρών μέσα στα σχολεία πληθαίνουν, όπως και οι επιθέσεις απέναντι σε μετανάστες και Έλληνες που κινούνται κοντά στη στάση του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου της περιοχής.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!