Το 2009, ο δικαστής Ρίτσαρντ Γκολντστόουν ως επικεφαλής της Διερευνητικής Επιτροπής των Η.Ε. για τον πόλεμο στη Γάζα, δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία υποδείκνυε γεγονότα που στοιχειοθετούσαν πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η αποδοχή των ευρημάτων της επιτροπής και η υιοθέτηση της από τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ είχε γεμίσει τότε με ελπίδες τον παλαιστινιακό λαό για τη δικαίωση του και ότι, επιτέλους, θα σταματήσει η ατιμωρησία του Ισραήλ. Πολλοί αναλυτές έλεγαν, μάλιστα, ότι υπάρχει μια αλλαγή στο σκηνικό, αφού η υπερψήφισή της από τη Γ.Σ. (114 υπέρ, 18 κατά) θα ήταν αδιανόητη λίγα χρόνια πριν.
Δύο χρόνια μετά, ο δικαστής σε άρθρο του στην Washington Post με τίτλο Επανεξετάζοντας την Έκθεση Γκολντστόουν(1) έγραψε πως «αν ήξερα όσα ξέρω σήμερα, η αναφορά Γκολντστόουν θα ήταν ένα διαφορετικό κείμενο». Προσπαθεί να αιτιολογήσει τις επιθέσεις του Ισραήλ ως «λανθασμένες ερμηνείες» των στρατιωτών, απαλλάσσοντας από την ευθύνη αυτούς που τις διέταξαν κι επαινεί το Ισραήλ για τις «έρευνες» που διεξάγει, όπως είχε υποδείξει στην έκθεση του. Γράφει, μάλιστα, πως επέμενε να αλλαχτεί η απόφαση των Η.Ε. που ήταν «ασύμμετρη» σε βάρος του Ισραήλ, ενώ σημειώνει ότι το Συμβούλιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα ιστορικά μεροληπτεί κατά των Ισραηλινών και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.
Αλλά δεν εξηγεί πόσο διαφορετική θα μπορούσε να ήταν η έκθεση αν ήξερε ότι ξέρει τώρα ή αν το Ισραήλ διεξήγαγε την δική του έρευνα εκείνη την περίοδο. Το αποτέλεσμα της εγκληματικής συμπεριφοράς του Ισραήλ δεν θα άλλαζε και δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις πως όσα έγιναν στην Γάζα -και συνεχίζουν να γίνονται-  ισοδυναμούν με γενοκτονία.
Τι τον οδήγησε, όμως, σε αυτήν την μεταστροφή; Ο Γκολντστόουν είναι εβραϊκής καταγωγής από την Νότια Αφρική και έχει  δηλώσει καθαρά ότι είναι σιωνιστής. Όμως ή θα είσαι σιωνιστής ή θα κατηγορείς το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου. Αυτά τα δύο δεν συμβιβάζονται και αργά ή γρήγορα θα λυγίσεις. Όπως παρατηρεί και ο ιστορικός Ίλαν Πάπε (2), τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την Έκθεση, o Γκολντστόουν έχει δεχτεί μεγάλο πόλεμο και το εβραϊκό λόμπυ είχε ξεκινήσει εκστρατεία δυσφήμησης του. Η εβραϊκή κοινότητα του Γιοχάνεσμπουργκ μάλιστα του απαγόρεψε να παραβρεθεί στην τελετή μπαρ μίτζβα (τελετή ενηλικίωσης) του εγγονού του. Η μεταστροφή αυτή, λοιπόν, δείχνει τις προσπάθειες μεταμέλειας, ώστε να επιστρέψει στους ασφαλείς κόλπους του Σιωνισμού.
Ο Πάπε σημειώνει πως χρειάζεται μεγάλο θάρρος για να απελευθερωθούν οι Εβραίοι από το καθεστώς τρόμου που τους έχει επιβάλλει ο σιωνισμός και να αφήσουν τη συνείδηση κι όχι το φόβο να τους οδηγεί. Ίσως ο Γκολντστόουν δεν έχει βρει ακόμα το κουράγιο να το κάνει!

(1) https://www.washingtonpost.com/opinions/reconsidering-the-goldstone-report-on-israel-and-war-crimes/2011/04/01/AFg111JC_story.html
(2) https://electronicintifada.net/v2/article11895.shtml

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!